icon

Proč můj sedmiletý syn kulhá na levou nohu?

lisu
19. říj 2025

Dobrý den,

Mám prosbu od vcera syn 7 let začal.kulhat na levou nohu říká, ze ho noha neboli. Nevím zda s nim mam jit s nim lékaři nemate nekdo podobnou zkušenost.

1pomnenka
19. říj 2025

I když mu vyměníš boty ( přezůvky ) ?

miryp
19. říj 2025

Kulhání bych nebrala na lehkou váhu a vzala dítě na chirurgii/ortopedii pro vyloučení parainfekčního zánětu v kyčli a Perthesovy choroby. V obou případech je totiž nezbytné zamezit pohybu kloubu, tj. dítě nesmí chodit. Dcera měla ten parainfekční zánět, 14 dní byla upoutána na lůžku.

zmrzlinka
20. říj 2025

Nebyl v poslední době nemocný?Může to být zánět kloubů.Chtelo by to ortopeda,ale asi to musíte vzít přes pediatra.

miryp
20. říj 2025
@zmrzlinka

Nebyl v poslední době nemocný?Může to být zánět kloubů.Chtelo by to ortopeda,ale asi to musíte vzít přes pediatra.

@zmrzlinka pediatra řešit nemusí, na chirurgii/ortopedii žádanku nepotřebují. Jen je vhodné na vybrané pracoviště zavolat a domluvit se, kdy dorazí. Ne každý den mívají přítomného lékaře, který dělá utz kyčlí.

martt
20. říj 2025
@miryp

@zmrzlinka pediatra řešit nemusí, na chirurgii/ortopedii žádanku nepotřebují. Jen je vhodné na vybrané pracoviště zavolat a domluvit se, kdy dorazí. Ne každý den mívají přítomného lékaře, který dělá utz kyčlí.

@miryp Na chirurgii zánět kyčlí nebo Perthes nepoznaji. Na tohle to chce určitě ortopeda.

cilkat
21. říj 2025

Pokud to není vyloženě pár dní (pár jsou 2) a není to botama, určitě k tomu doktorovi jděte. Neznámou příčinu sami neodstraníte a kulhání postupně změní celý postoj a náprava bude mnohem složitější.
Já bych šla asi primárně přes pediatra, ale my máme velmi zkušenou lékařku, která spoustu věcí odhadne. Jinak fakt ortopedie případně fyzioterapie nebo neurologie. Nerozcvičovat, zjistit příčinu.

miryp
22. říj 2025

Jak je na tom? Nás dnes čeká pohotovost (na výslovný pokyn nemocnice), protože to vypadá, že dcera má další parainfekční zánět kyčle, tentokrát měsíc po skončení covidu 😕