Propustka, na kolik hodin mám nárok?

zutinka
13. led 2018

Ahoj,jak je to s propustkou na lékaře? Na kolik hodin mám nárok?

1lenuska1
13. led 2018

Na jednu propustku - 4 hodiny pracovni doby. Alespon tak to vzdycky bylo...

linusha
13. led 2018

Mě šéf říkal že 1 propustka na nezbytně nutnou dobu i kdyby to bylo víc jak 4 hod.

slayc
13. led 2018

na lékaře v jiném městě je nárok na celý den, jinak na 4 hodiny

1lenuska1
13. led 2018

@linusha hm, mas pravdu... pokud je lekar v miste, tak jo, ale kdyz se dojizdi nekam dal, tak by to asi jinak neslo... vse je o domluve 🙂

blahova_andrea
13. led 2018

na nezbytně nutnou dobu, max. 4 hodiny. jak je to s jiným městem nevím, ale co vím od dojíždějících, tak celý den prostě nehrozil. max. ty 4h a zbytek dovča nebo nadpracovat. ono ani ty 4hod vám nemusí chtít uznat, když adresa lékaře bude hned o ulici dál :-/ mě vlastní lékaři netrápili, ale děsím se doby, kdy budu lítat po doktorech se sebou a ještě si říkat co chvíli o propustky kvůli dětem ☹ jak to proboha maminky děláte? my třeba máme lékaře jinde než bydliště, školku, školu. kde budu pracovat zatím nevím, ale spoj mi jede jednou za hodinu. každopádně vůbec nehrozí vzít ráno dítě, jet k lékaři, pak se vrátit a dát dítě do školy nebo někomu na hlídání a zase jet zpátky do města do práce. to bych ani nestihla zahřát židli. a dovolená ani zdaleka nepokryje ani všechny ty prázdniny v roce, natož ji "plýtvat" na lékaře.

nikoulinka
13. led 2018

Podle zakoniku propustka plati na dobu nezbytne.nutnou. 4 hodiny jsou jen "nepsane" pravidlo, ktere se vetsinou dodrzuje. Pokud je ale zasah do tela (trhani zubu, apod), nebo lekar v jinem okrese, propustka plati cely den. Ale jakje pisou holky vyse. Vse je o.domluve.

popelka1984
13. led 2018

Co má šéfová říkala tak je to třeba co se lékaře týče na nezbytně nutnou dobu, tj. pobyt u lékaře a cestu s tím spojenou. Já když jsem třeba jela s malým k doktorovi vlakem do 50 km vzáleného města tak mi dala propustku na celý den, protože byl objednaný na takovou hodinu i co se vlakového spoje týče že by se do práce nevyplatilo jít ani před ani po příjezdu. Ale zase bych propustku nedostala v případě že pojedu na gyndu opět do toho samého města protože pokud ten určitý doktor je v místě mého pracoviště nebo někde okolo ale já jezdím k jinému co je vzdálenější tak na propustku nemám nárok. Je to hodně o domluvě, některý šéf je v tomhle nekompromisní, jiný udělá ústupek.

swetlusska
13. led 2018

nezbytně nutnou dobu, nejdéle na celý 1 den. Je to ale všechno v zákoně....

andelka
13. led 2018

Na nutnou dobu,obvykle max 4 h,pokud je to v místě. Já pokud mám lékaře 10:50 ( chodím jednou měsíčně vždy takto), odcházím 10.00 a už se nevracím. Dělám do 13:45, byla bych pak v práci ještě 1,5 h třeba a to se neřeší.

kaja2016
13. led 2018

Když jsem před dvěma lety pracovala, říkali mi na personálním přesně, jak píšou holky, nezbytné nutná doba, ale max. 4 hodiny, pokud máš lékaře daleko, že bys potřebovala třeba den volna, je potřeba se preregistrovat nebo si vzít do Cu... Takhle to bylo u nás...

mumik
13. led 2018

Lepší se zeptat u sebe v práci.. u nás je to tak, že když jezdím dál proplati mi normálně celý den,když jdu k lékaři v našem okrese,proplati mi jen 4 hodiny.

mumik
13. led 2018

Jo a když jdu s dítětem,tak mi také proplati celý den.. ale vím,že ne všude to takhle funguje.

eviicka
13. led 2018

Jak už tu psaly ostatní, nezbytně nutná doba. Z pohledu nadřízené, uznávala jsem i delší časy než 4 hod., naopak když šlo o lékaře kousek od pracoviště, tak se všichni vraceli ihned. Vždy jsem se s kolegy domluvila, důležité je této možnosti nezneužívat, pak se lidi snáze dohodnou...

j.a.n.i
13. led 2018

Zákon nic o 4 hodinách nehovoří, je tam specifikováno, že se jedná o dobu nezbytně nutnou, pokud není možné to vyřídit mimo pracovní dobu. Jo a pozor, dle zákona se proplácí pouze doba nezbytně nutná u nejbližšího lékaře od bydliště či pracoviště, pokud jedete k jinému, tak musí uvolnit, ale nemusí to proplatit. Pokud jsou firmy benevolentní a proplatí to, tak je to vlastně z jejich strany benefit, ale nárok na to není.

buldam83
15. led 2020

Zapamatujte si: Propustka k lékaři se vystavuje jen na dobu nezbytně nutnou. Ta se posuzuje individuálně, může trvat několik hodin, ale například může být propustka k lékaři na celý den (pracovní dobu).
Krom toho
Forma prokazování návštěv u lékaře není zákonem ani žádným jiným právním předpisem předepsána. Záleží na dohodě na zaměstnavatele se zaměstnancem, jaká forma prokázání důležité osobní překážky v práci bude dostačující.
Zdroj: Nový zákoník práce