Salmonela u dítěte. Může bolest nohy s proděláním salmonely souviset?

helcakab
14. bře 2021

Dobrý den, syn prodělal kolem 25.2. Salmonelu, potvrzena sterem z konečníku. Klasický průběh 2 dny teploty přes 39, cca 4 dny průjem, pak lepší. Zdál se ok, ale poslední 3 dny opět zvýšená teplota ke 38, stěžuje si, že ho bolí noha. Může to nějak souviset s prodelanou salmonelou? Jaké máte zkušenosti? Rýmu ani kašel nemá. Děkuji

neomenia
14. bře 2021

Mohlo by se jednat o tzv. reaktivní, neboli postinfekcni artritidu ( u něj asi kyčelního kloubu). Zajděte po telefonické domluvě zítra k vašemu dětskému lékaři, vyšetří syna a uvidí, co a jak.

helcakab
autor
14. bře 2021

@neomenia a jak se to léčí? Diagnostikuje? Něco málo jsem o tom četla, že to po salmonele může být...Děkuji k doktorce určitě půjdeme

neomenia
14. bře 2021

@helcakab paní doktorka vám vše poví, uvidíte, zdA to vůbec bude ono. Jinak léčí se to klidem a nurofenem, zpravidla to odezni celkem samo. Nekdy se dělá ultrazvuk kloubu.

helcakab
autor
14. bře 2021

@neomenia dobře uvidíme děkuji vam

jasmina_k
23. dub 2021

@helcakab Ahoj Helčo,
Jak to u vás prosím dopadlo? My máme asi to samé. Před 2 týdny salmonelu a teď znovu teploty a stěžuje si na bolesti nohou. U Dr. jsme byli a nic nenašla.

zuzkaasteli
23. dub 2021

Moje dcerka mela neco podobneho po prodelani kampilobakterove infekce.par dni mela teploty kolem 39 a do tydne prisly bolesti,mela to v lytkach..pomohl jen klid a nurofen..

jasmina_k
23. dub 2021

@zuzkaasteli a teploty jste u těch lýtek neměli? My právě máme, ale nurofen zabírá výborně.

zuzkaasteli
24. dub 2021

@jasmina_k u dcerky ty bolesti prisly spis az pozdeji,byly jsme cely 3 dny v nemocnici,vsechna mozna vysetreni a toto byl pak vysledek,ze se ji to projevilo v tech lytkach.nurofen nastesti taky zabiral ale trvalo to skoro 2 tydny

jasmina_k
24. dub 2021

@zuzkaasteli díky, dnes v noci mě napadlo jestli nemá spíš v noze křeč, protože říkal, že ho bolí a nemůže ji natáhnout, u těch dětí se to špatně určuje. Nebrali jste nějaké minerály na doplnění?

zuzkaasteli
24. dub 2021

@jasmina_k no ji se to nakombinovalo s rustovymi bolestmi.bylo to silene,ze je to kampilobakter se zjistilo az na konci hospitalizace,takze nejdriv stresy,ze mela zvysene crp a tekutinu v brise,chudekrovnost,nastesti z toho zadna horsi diagnoza nevysla..joo u deti se tezko urcuje,kdyz brecela 2 tydny,bylo to na palici,odjizdely jsme s leky na doplneni zeleza a velkym balenim nurofenu

jasmina_k
24. dub 2021

@zuzkaasteli kampilobakter a salmonela jsou dost podobné, my šly s dcerou do nemocnice s horečkou skoro 40 a průjem přišel až tam. Nejdříve testovali jestli to není ten pocovidový zánětlivý syndrom. Syna mi tam dovezl taťka za 3 dny s horečkou 40,4 hrůza. Dcera to měla mnohem horší, měla i atb, a ta prý léčbu prodlužují. Ona je teď v pohodě a s klukem už týden zase tohle. Moc si přeju, aby už byl zdravý.

helcakab
autor
26. dub 2021

@jasmina_k dobrý den, u nás to dopadlo hospitalizaci, syn měl cca 15 dní od prodělane salmonely teploty cca 6 dní, crp furt kolem 125 dětská nás poslala do nemocnice, tam odběry i na chlamydie, covid, covid protilátky, Vše negativní, dali celková antibiotika na 14 dni, závěr že vlastně na nic nepřišli, čili to byl zřejmě následek salmonely, od cca 20.3. Kdy sme šli domů syn ok, na bolest nohou si už nestezuje.

jasmina_k
26. dub 2021

@helcakab děkuji za zprávu. U nás se to trochu zlepšuje, teplota už jen 37,5 max večer 38, to mu dám na noc nurofen. Nohy už také skoro nebolí. V pátek měl crp asi 16, takže nízké. Už aby to přešlo, už to má také 6. den. Teď ještě aby kontrolní výtěr vyšel negativní, aby mohli do školy.

helcakab
autor
2. kvě 2021

@jasmina_k budu držet palce ale pokud by to trvalo i dál teploty určitě nechat zkontrolovat crp zda neroste. Přeji brzké uzdravení!

jasmina_k
2. kvě 2021

@helcakab Děkuji, nás nakonec dětská poslala na vyšetření do nemocnice a hned nás tam nechali. Ale on vypadal hrozně - bledý až šedý a kruhy pod očima. Vcelku mu nic nenašli, crp jen 16, tak stejně dostal ATB a nurofen v obří dávce (protizánětlivé). A závěr ta Reakční artritida. Teď už vypadá docela dobře, snad už bude klid. Dvě hospitalizace v měsíci, to by mohlo stačit!

helcakab
autor
2. kvě 2021

@jasmina_k takže úplně stejně jak nás syn, zřejmě stejný závěr. Ať je už líp! Držte se!