Šilhání u dítěte, ale vyšetření v pořádku. Máte zkušenost?

alenacadkova
3. čer 2020

Chtěla jsem se zeptat zda některá z vás, má zkušenosti se šilháním u dítěte i přes to že oční vyšetření ukázalo vše v pořádku? Naše malá(16 měsíců) má občas stavy že kouká jakoby "do blba" a u toho ji ujede očičko směrem ven. Při hraní si hračky dává těsně před obličej a u toho ji taky to očičko občas ujede. Když jsme to říkali naší pediatričce že se nám to nezdá tvrdí že je to normální. Tak opravdu nevím zda to normální je či ne.

sunnurse
3. čer 2020

@alenacadkova Dr. nám taky chvíli říkala, že. Je to normální, pak se to začalo zhoršovat, tak jsem ji poprosila o žádanku na oční. No a od roku má syn brýle (1 + 3 dioptrie) a okluzory. Pokud se ti to fakt nezdá, hlavně to, že třeba i hůř vidí, mne si oči, mžourá na předměty, tak si na to oční skočte.

areh
3. čer 2020

@alenacadkova synovi taky občas ujíždělo jedno očičko. Doktorka říkala, že se to spraví. Ale já chtěla pro jistotu na oční (manžel má brýle). Teď toho lituju, ta doktorka mu rozkapavala oči, držela ho násilím a byla to naše nejhorší návštěva lékaře. Teď po roce má oči úplně v pořádku, takže ta návštěva byla zbytečná 😕 Po téhle zkušenosti bych určitě počkala

farka
3. čer 2020

@alenacadkova já bych zase nečekala. Dceři ujíždělo jedno očičko dovnitř, pediatr také tvrdil že to chce čas a upraví se to samo. Nedala jsem se. No tak dcera má od 3 let brýle na dálku a k tomu astigmatismus. Zjistilo se to na poslední chvíli, jinak by byla na jedno oko tupozraká. Šilhání už se spravilo, na ostatním se pracuje. Okluzoru se také vyhnula, přišla včas.

almara2
3. čer 2020

Syn má okluzory cca od 6 měsíců. Nyní je mu 6. Má za sebou jednu operaci a druhá ho čeká. Nosí brýle, dioptrie má 2 a 1,5-takze moc ne. Za mne rozhodně necekat. Rozkapavala jsem mu oči 3 dny, pak měl vyšetření, bylo mu 16 měsíců a zvládl to skvěle.

syslounek
3. čer 2020

Dcera také občas šilhá, ve 12 měsících nám taky dr. říkal, že se to ještě může samo spravit. V 18 nás odeslal na oční, tam nám řekla, že vše v pořádku, ale u tak malých se to blbě určuje. Odeslala nás do dětské nemocnice, taky v pořádku. Někdy před 30 měsícem další kontrola, taky nic až při odchodu na paní doktorku zašilhala, tak jsme dostaly obrázky a máme trénovat aby je poznala a pojnemovala. V srpnu (skoro 3 roky) bude další kontrola. Takže mi od těch 18 měsíců po doktorech chodíme, ale nic se nezjistilo, nevyřešilo, žádná opatření nezavedena. Prý je ještě brzo.

eithelwing
3. čer 2020

Chodime k ortooptistce na doporučení pediatra. Šilhání hraniční, zatím jen pod kontrolou. Vyšetření úplně ok, bezproblémové.

janinasm
26. říj 2020

@alenacadkova Ahoj, můžu se zeptat, jak na tom jste s tím ujizdejicim okem?

alenacadkova
autor
26. říj 2020

@janinasm malé je 21 měsíců a oko ujíždí stále, na vyšetření nám řekli že tam nic nevidí, malé rozkapávali oči a měřili oční pozadí. Po vyšetření nám jen řekli ať čekáme že do 2let dítěte je to ještě u nějakých jedinců v normě. Nevím zda to tedy je v pořádku nebo ne :(

syslounek
26. říj 2020

Nevím jestli vás to uklidní nebo vyděsí. Dceři (3 roky) oko občas stále ustřeluje. Na poslední kontrole doktorce zamrzl úsměv na rtech, když na ní dcera zašilhala. Výsledek je, že zrak má zcela v pořádku, ale je tam nějaký problém s očním svalem. Jediné řešení je operace. Ani okluzor nepomůže, ten by pomohl, kdyby měla i jinou oční vadu než šilhání.

sumitra
26. říj 2020

Ja jsem sla se synem k ocnimu ve 3,5 letech, zdalo se mi, ze na jedno oko trochu silha. Oko zdrave, dioptrie v poradku, vysledek ze pry oko spatne komunikuje s mozkem. Takze ma okluzor na 3 az 4 hodiny denne, aby se tim spatnym okem "naucil" koukat. A pry je dobre, ze jsem ho tam vzala, ze cca do 8 let veku se da spousta vad korigovat a vylecit, pak uz je to ztracene. Takze ja bych se nenechala odbyt, zkuste treba jineho doktora, nebo aspon se nechat vysetrit za nejaky cas znovu, ale urcite bych to nenechala byt, pokud by se mi neco nezdalo...

dolve
26. říj 2020

Taky bych se nenechala odbýt a pokud by to bylo možné chtěla bych aby se na to podíval ještě někdo jiný. Sama jsem měla stejný problém a do 15let mi doktor tvrdil, že to nic není a ještě se to spraví. Nespraví. Přestěhovala jsem se, změnila doktory a najednou se vše řešilo (zjištěn astigmatismus a 3 dioprie na dálku). Svoje děti proto sleduju.Doktor nám říkal, že do 12 měsíců by to mělo zmizet. První se to spravilo do 12 měsíců u druhé to ještě občas vídávám. Pokud se jí to do roka a půl nespraví budu to řešit.

janinasm
21. lis 2020

@alenacadkova můžu se zeptat, jak vaší malé měřili to ocni pozadí? Jak to probíhalo? Naší je 19 mes a občas ji očka stále ujizdi, tedy jen když kouká do blba. Mám pocit, že se to za poslední dva měsíce krapet zlepšilo, ale pořád to tam je, takže jsme objednaný na rozkapani a mám z toho hrůzu. Snad nedělám chybu, že jsem ji na to vyšetření objednal. Mně totiž opravdu přijde, že vidí dobře. Na blízko určitě a na dálku bych řekla taky.

alenacadkova
autor
22. lis 2020

@janinasm byli jsme v Praze na vyšetření, rozkapávali očička a malá plakala, protože nemá ráda když se ji někdo cizí dotýká, paní doktorka ji svítila nějakým přístrojem (jakoby pistolí) do očí a já s manželem jsme ji museli držet hlavičku rovně, pak ji dělala nějaké cvičení zda dobře vidí na dálku a na monitoru na druhé straně místnosti přepínala barvy a tvary a přitom ji svítila do očí a koukala zda tam jsou nějaké změny. Nakonec nám řekla, že je vše v pořádku a doporučila návštěvu po 2 roce dítěte. (ta nás čeká po vánocích na konci ledna)