Škola a nemluvící autista

numesulidu
8. dub 2017

Ahoj,syn má diagnistikovanou PAS/3 a půl roku/sám se neobleče,nedojde na wc,nemluví,atd.
Co mě teda ale trápí je,že vlastně nikdy nebude moct nastoupit do školy,tím pádem s ním budu muset být celý život doma a bude z něj nevzdělaný člověk,tím pádem zřejmě i nesvéprávný.......? 😢

etinka
8. dub 2017

Váš syn se bude určitě rozvíjet.To,že teď nemluví neznamená,zě jednou nebude....a neznamená,že nebude navštěvovat žádnou školu.Všechny děti jsou vzdělavatelné,i ty nejvíce handicapované.Držím pěsti v životě😉

numesulidu
autor
8. dub 2017

@etinka Děkuji,právě se mi to moc dobře nejeví.......

izz76
8. dub 2017

@numesulidu Vždyť je ještě malý,bude se vyvíjet,jsou různé školy speciální,nebo děti mívají ve škole asistenta...

boure888
8. dub 2017

Do školy půjde, do speciální, dělám s takovými dětmi, bude mít individuální plán a dle možností se bude učit základní věci. Hodně štěstí.

adeden
8. dub 2017

@numesulidu úplně super je, že je diagnostikován již v tomto věku a to pravděpodobně hodně zkušeným odborníkem, když je diagnóza jasná již nyní.
Můžou se k PAS samozřejmě přidružit i další možné problémy a to je porucha řeči.
Moc Vám držím palce a věřím, že si zjistíte co nejvíce informací a začnete se synem pracovat.
Je opravdu hodně malý na to, "házet flintu do žita".
A z pozice asistenta pedagoga a pedagoga volnočasových aktivit dětí si můžu troufnout slíbit, že Vás syn bude v inkluzivním programu za pomoci asistenta pedagoga do běžné ZŠ zařazen.
Moc Vám držím ještě jednou palce !!

martinal08
9. dub 2017

Můj autík začal mluvit až ve 4 letech.Do té doby jen skřeky.Našla bych si zkušeného logopeda,který Vám s tím pomůže.Času na školu má ještě dost,Doma ho mít určitě nebudete,jsou praktické a speciální školy,kde bude zařazen a kde s ním budou systematicky pracovat.

numesulidu
autor
9. dub 2017

@etinka
@izz76
@boure888
@adeden
@martinal08
Děkuji všem,ale momentálně to vypadá jinak......
Už ve 2 letech bylo jasně vidět o co jde,čím je starší,tím je to vidět víc,to je jasné.K logopedce chodíme,zatím vydává jen skřeky.....

panickatlamicka
9. dub 2017

@numesulidu syn, 8 let, autista: mluvit zacal az ve 4 letech, zadek si nevytre sam dodnes. oblece se z dopomoci. perfektne cte, zajima ho matematika. Nezoufej. ❤

tabii
9. dub 2017

@numesulidu určitě jste v péči SPC,obraťte se na ně .Malý může chodit do spec.školky a pak i do školy.Zrovna v pátek jsem se v jedné takové spec.školce byla po podívat a jsou tam děti s různým postižením a krásně to tam fungovalo.

numesulidu
autor
9. dub 2017

@panickatlamicka
@tabii
Děkuji.
Do školky chodí,já do práce,tak si říkám jestli pak budu moct do práce,nebo to nepůjde.
Možná to vyzní špatně,ale když s ním budu muset být celodenně,tak je to dost psychicky náročné jak pro mě,tak i pro něj,a taky co bude dál,jak s tím vzděláváním a sám stejně nebude nikdy moct žít.....Ty jeho záchvaty vzteku jsou neovladatelné,nejsem s tím asi ještě smířená ......

tabii
9. dub 2017

@numesulidu určitě do práce choďte,aspoň na částečný úvazek.Sama mám autis. syna a nedávno mi dětská lékařka řekla,že se musím realizovat sama,jinak bych se zbláznila.A má pravdu.I když mám zaměstnání na 6h,přihlásila jsem se kvůli němu na kurz asist.pedagoga.

marinka
9. dub 2017

Určitě může chodit do speciální školy, i kdyby vůbec nemluvil, pracovala jsem v takové škole a byla tam většina autistických dětí nebo dětí s kombinovaným postižením.. Škola funguje klasicky - dopolední vyučování, které je samozřejmě přizpůsobeno schopnostem dětí, součástí jsou různé terapie, třeba canisterapie s pejsky, odpočinek v relaxační místnosti, rehabilitace.. a pak odpolední družinka, kde jsou přednostně přijímány děti pracujících rodičů jako v klasické škole..

numesulidu
autor
9. dub 2017

@tabii Do práce chodit chci,jinak je to fakt o nervy.

@marinka Jestli takovou školu najdu a bude v ní místo,zatím je čas to zjišťovat,ale na druhou stranu už mi to vrtá v hlavě co bude dál.

janulm
24. dub 2017

Řesím teď to stejné, v pátek synovi 3 roky doktor nalepil "autistické prvky", neobleče se, nemluví, má plen,od mala je jiný....moje psychicka též pracuje na plné obrátky, máme si zažádat o příspevky na péči, musím to někdy vysvětlit třem starším sourozencům, rodině a hlavně to přijmout já. Co pomůže to přijmout?

numesulidu
autor
24. dub 2017

@janulm Já to vím už cca rok a půl,ale nepřijala jsem to zatím vůbec a nevím jak to bude dál.........

janulm
24. dub 2017

aha, to mě mrzí. Mě překvapilo, že malého máme nechat v klidu, žádnou logopedii, důležitý je hlavně klid a jistota domova. Jak jste to řekli rodině, sourozencům?

ivular
24. dub 2017

@numesulidu @janulm A vypadá to u Vašich dětí vyloženě na mentální opožďování?
Porucha řeči (v nejrůznějších podobách) je integrální součást autismu a opožďování v sebeobsluze je rovněž velmi časté. Klíčový je ten mentální vývoj, protože pokud by ten nějak výrazně nezaostával, pak ty děti budou velmi pravděpodobně chodit do normálních škol a s pomocí asistenta a IVP není důvod, aby to nezvládaly.

janulm
24. dub 2017

Já nevím, psychologické vyšetření zatím nemáme

numesulidu
autor
12. únor 2018

Ahoj,u nás žádná změna,vydává jen skřeky,má 4 roky,4 měsice.....na záchod si neřekne,strašně křičí celý den,stále mává rukama,jen se točí,vše je problém,oblékání,jidlo ....věčně se vzteká,je to trápení......

numesulidu
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
numesulidu
autor
13. únor 2018

@janulm Jak se daří u vás?

janulm
10. dub 2018

loni koncem léta se naučil bez plen, začal se svlékal, zouvat si boty, do gumáků umí vklouznout. Už máme diagnostikovaný atypický autismus, řeč stále nula.

petina3
12. dub 2019

@numesulidu vyhledejte u Vás sociální službu Rana pece, se vším pomohou a poradí. Jsou školy a dále návazné sociální služby. Jinak bych se opakovala, co již bylo řečeno.

pavlina112
29. čer 2023

@numesulidu ahoj, zajímalo by mě jak to u vás dopadlo?

pavlina112
29. čer 2023

@janulm a jak jste na tom vy dneska?