icon

Škola a nemluvící autista

numesulidu
8. dub 2017

Ahoj,syn má diagnistikovanou PAS/3 a půl roku/sám se neobleče,nedojde na wc,nemluví,atd.
Co mě teda ale trápí je,že vlastně nikdy nebude moct nastoupit do školy,tím pádem s ním budu muset být celý život doma a bude z něj nevzdělaný člověk,tím pádem zřejmě i nesvéprávný.......? 😢

etinka
•
8. dub 2017

Váš syn se bude určitě rozvíjet.To,že teď nemluví neznamená,zě jednou nebude....a neznamená,že nebude navštěvovat žádnou školu.Všechny děti jsou vzdělavatelné,i ty nejvíce handicapované.Držím pěsti v životě😉

numesulidu
autor
•
8. dub 2017

@etinka Děkuji,právě se mi to moc dobře nejeví.......

izz76
•
8. dub 2017

@numesulidu Vždyť je ještě malý,bude se vyvíjet,jsou různé školy speciální,nebo děti mívají ve škole asistenta...

boure888
•
8. dub 2017

Do školy půjde, do speciální, dělám s takovými dětmi, bude mít individuální plán a dle možností se bude učit základní věci. Hodně štěstí.

adeden
•
8. dub 2017

@numesulidu úplně super je, že je diagnostikován již v tomto věku a to pravděpodobně hodně zkušeným odborníkem, když je diagnóza jasná již nyní.
Můžou se k PAS samozřejmě přidružit i další možné problémy a to je porucha řeči.
Moc Vám držím palce a věřím, že si zjistíte co nejvíce informací a začnete se synem pracovat.
Je opravdu hodně malý na to, "házet flintu do žita".
A z pozice asistenta pedagoga a pedagoga volnočasových aktivit dětí si můžu troufnout slíbit, že Vás syn bude v inkluzivním programu za pomoci asistenta pedagoga do běžné ZŠ zařazen.
Moc Vám držím ještě jednou palce !!

martinal08
•
9. dub 2017

Můj autík začal mluvit až ve 4 letech.Do té doby jen skřeky.Našla bych si zkušeného logopeda,který Vám s tím pomůže.Času na školu má ještě dost,Doma ho mít určitě nebudete,jsou praktické a speciální školy,kde bude zařazen a kde s ním budou systematicky pracovat.

numesulidu
autor
•
9. dub 2017

@etinka
@izz76
@boure888
@adeden
@martinal08
Děkuji všem,ale momentálně to vypadá jinak......
Už ve 2 letech bylo jasně vidět o co jde,čím je starší,tím je to vidět víc,to je jasné.K logopedce chodíme,zatím vydává jen skřeky.....

panickatlamicka
•
9. dub 2017

@numesulidu syn, 8 let, autista: mluvit zacal az ve 4 letech, zadek si nevytre sam dodnes. oblece se z dopomoci. perfektne cte, zajima ho matematika. Nezoufej. ❤

tabii
•
9. dub 2017

@numesulidu určitě jste v péči SPC,obraťte se na ně .Malý může chodit do spec.školky a pak i do školy.Zrovna v pátek jsem se v jedné takové spec.školce byla po podívat a jsou tam děti s různým postižením a krásně to tam fungovalo.

numesulidu
autor
•
9. dub 2017

@panickatlamicka
@tabii
Děkuji.
Do školky chodí,já do práce,tak si říkám jestli pak budu moct do práce,nebo to nepůjde.
Možná to vyzní špatně,ale když s ním budu muset být celodenně,tak je to dost psychicky náročné jak pro mě,tak i pro něj,a taky co bude dál,jak s tím vzděláváním a sám stejně nebude nikdy moct žít.....Ty jeho záchvaty vzteku jsou neovladatelné,nejsem s tím asi ještě smířená ......

tabii
•
9. dub 2017

@numesulidu určitě do práce choďte,aspoň na částečný úvazek.Sama mám autis. syna a nedávno mi dětská lékařka řekla,že se musím realizovat sama,jinak bych se zbláznila.A má pravdu.I když mám zaměstnání na 6h,přihlásila jsem se kvůli němu na kurz asist.pedagoga.

marinka
•
9. dub 2017

Určitě může chodit do speciální školy, i kdyby vůbec nemluvil, pracovala jsem v takové škole a byla tam většina autistických dětí nebo dětí s kombinovaným postižením.. Škola funguje klasicky - dopolední vyučování, které je samozřejmě přizpůsobeno schopnostem dětí, součástí jsou různé terapie, třeba canisterapie s pejsky, odpočinek v relaxační místnosti, rehabilitace.. a pak odpolední družinka, kde jsou přednostně přijímány děti pracujících rodičů jako v klasické škole..

numesulidu
autor
•
9. dub 2017

@tabii Do práce chodit chci,jinak je to fakt o nervy.

@marinka Jestli takovou školu najdu a bude v ní místo,zatím je čas to zjišťovat,ale na druhou stranu už mi to vrtá v hlavě co bude dál.

janulm
•
24. dub 2017

Řesím teď to stejné, v pátek synovi 3 roky doktor nalepil "autistické prvky", neobleče se, nemluví, má plen,od mala je jiný....moje psychicka též pracuje na plné obrátky, máme si zažádat o příspevky na péči, musím to někdy vysvětlit třem starším sourozencům, rodině a hlavně to přijmout já. Co pomůže to přijmout?

numesulidu
autor
•
24. dub 2017

@janulm Já to vím už cca rok a půl,ale nepřijala jsem to zatím vůbec a nevím jak to bude dál.........

janulm
•
24. dub 2017

aha, to mě mrzí. Mě překvapilo, že malého máme nechat v klidu, žádnou logopedii, důležitý je hlavně klid a jistota domova. Jak jste to řekli rodině, sourozencům?

ivular
•
24. dub 2017

@numesulidu @janulm A vypadá to u Vašich dětí vyloženě na mentální opožďování?
Porucha řeči (v nejrůznějších podobách) je integrální součást autismu a opožďování v sebeobsluze je rovněž velmi časté. Klíčový je ten mentální vývoj, protože pokud by ten nějak výrazně nezaostával, pak ty děti budou velmi pravděpodobně chodit do normálních škol a s pomocí asistenta a IVP není důvod, aby to nezvládaly.

janulm
•
24. dub 2017

Já nevím, psychologické vyšetření zatím nemáme

numesulidu
autor
•
12. únor 2018

Ahoj,u nás žádná změna,vydává jen skřeky,má 4 roky,4 měsice.....na záchod si neřekne,strašně křičí celý den,stále mává rukama,jen se točí,vše je problém,oblékání,jidlo ....věčně se vzteká,je to trápení......

numesulidu
autor
•
Autor odpověď smazal
•
numesulidu
autor
•
13. únor 2018

@janulm Jak se daří u vás?

janulm
•
10. dub 2018

loni koncem léta se naučil bez plen, začal se svlékal, zouvat si boty, do gumáků umí vklouznout. Už máme diagnostikovaný atypický autismus, řeč stále nula.

petina3
•
12. dub 2019

@numesulidu vyhledejte u Vás sociální službu Rana pece, se vším pomohou a poradí. Jsou školy a dále návazné sociální služby. Jinak bych se opakovala, co již bylo řečeno.

pavlina112
•
29. čer 2023

@numesulidu ahoj, zajímalo by mě jak to u vás dopadlo?

pavlina112
•
29. čer 2023

@janulm a jak jste na tom vy dneska?