icon

Školka jako zdroj nemocí: Co dělat s opakujícími se nemocemi?

20. dub 2025

Ahoj, chtěla jsem se zeptat na zkušenosti se školkou a nemocemi. Mám dceru 3,5 roku a syna téměř 4 měsíce. Od jeho 2 měsíců má za sebou zánět průdušek, 2 týdenní rýma a nyní je zase nemocný. Vše chytá od dcery, která to nejspíš tahá ze školky. A upřímně už mě to nebaví. Venku je krásné počasí a už jsme přes týden doma. Prvně dcera, teploty, kašel rýma, pak se jí udělalo líp, ale chytil to syn. Strašně chrčí, odsávám podle potřeby (ale moc to nejde - zadní rýma) a má zvýšenou teplotu. Mně se udělalo zle včera - škrabání v krku a rýma a dnes mě bolí celé tělo, hlava mi třeští, mám za lehké uši a je mi na omdlení.
Přemýšlím dceru odhlásit už do konce roku ze školky, i přesto že se jí tam moc líbí... ale já už to nedávám. Během 2 měsíců 3x nemocní. Venku už je krásně a my dřepíme doma, protože nemoci...
Měl to někdo stejně jako my?
Úplně obdivuju ty komentáře, kdy dítě chodilo do školky, i když přibyl sourozenec. A my jsme od prosince nemocní víc jak za celý loňský a předloňský rok.
A to se děsím zase nástupu v září... Všechno od děti chytnu taky.

Děkuji za vaše zkušenosti.

hanka_12345
20. dub 2025

tak ji davej jen na dopoledne,treba 2 dny a volno/den a volno/den a volno/dva atd ...tak jsem davala malyho ja, kdyz sme meli kupu doktoru a nechtela sem je preobjednavat protoze to na sebe navazovalo. Prave taky je furt nemocnej ale kdyby byl doma tak je doma mesic...nechytl nic a navic dubnem zacina takovej ten cas kdy je decko nemocny pakk az v zari 🙂

alubif
20. dub 2025

U nás to bylo v podstatě stejné, spíš horší. Na chvíli nás z toho vytrhl kovid, ale mladší už měl imunitu pochroumanou. Do 4 let jsem pak neznala zdravé dítě, stále zelená rýma , kašel - to už jsem ani za nemoc nepovažovala. Neustále antibiotika. Prokázala se vhledem k věku výrazně snížena slizniční imunita. Nakonec je ve 4 letech nechali odstranit nosní mandle ve kterých se asi usídlil zdroj a nejasnou máme doma zdravé dítě, které mělo snad jen jednou rýmu.
Jo a to, že jsem od dětí pak všechno chytala a ještě s horším průběhem o tom ani nemluvím. A to jsem obecně zdravý člověk.
V podstatě tak to je když má někdo novorozence a a do toho promořujici se skolkove dítě. Jako radu jestli nechat doma nebo odhlásit. Nevím, podle mě už je pozdě.
Já kdyby to takhle měla znovu, tak už bych stáhla starší dítě ze školky ve chvíli kdy se narodí mladší.

autor
20. dub 2025

@hanka_12345 Dopoledne nejde. To jsou pak neskutečný hysteráky, když jdeme domů a táhne se to do večera. Spí tam od půli března.
@alubif Právě my jsme byly nemocní tak nějak běžně, ale s tou školkou je to fakt mazec. Nejdéle vydržela 2,5 týdne v září a od té doby tragédie. V prosinci jsem jí stáhla a to jsem měla TP koncem prosince. Začala chodit znovu od půli března a to vydržela 2 dny. Pak zase 3 týdny doma (nemoc ona, nemoc my, očkování malého). Pak šla na týden a den a zase jsme nachcipaní...
Dohromady teda asi 2 týdny zdraví. 🤦‍♀️

ajja87
20. dub 2025

Tak my to takhle máme už od konce října a už jsem pomalu fakt na prášky,tyden ve skolce/3 tydny doma a to nepočítám, že byla doma celý listopad a prosinec...u starší jsem tohle nezazila, takže jsem si pomalu klepala na čelo, kdyz tu maminky psaly,jak jsou furr jejich děti nemocné a stěžovaly si, říkala jsem si to jsou určitě ty matky,co řeší kazdou rymicku....vsem se ted z hluboka omlouvám, protože jsem fakt už zoufalá.Nase taky školku miluje a to jsem se bála jak ji zvládne a ted mi tu každý den řve, že chce do školky a ven když nemá teplotu,tak ji aspoň na chvíli pošlu ven na zahradu, jenže to vidi sousedovic děti a hned by s nimi litala a to je u nás zase pak další tyden horeček a teplot...

autor
20. dub 2025

@ajja87 Přesně. Věděla jsem, že bude že školky nemocná, ale že to bude až takový.. jak píšeš, už lehce propadám zoufalství taky. Zvlášť vůči mladšímu.

zuzanka_13
20. dub 2025

Já mám děti už teda větší (5 a 7 let) a tento školní rok je katastrofa...jedná přes druhou jsou nemocné, na stridacku... už toho mám plné zuby, poslední měsíc jsme víceméně jen doma, protože měly obe rotaviry, pak starší nestovice, teď má mladší nestovice a vcelku hruzny prubeh... venku krásně a my trcime doma ...(před Vánoci měly.jedna zápal plic a druhá černý kašel a samé takové jobovky)...a to jsem s detmi sama a chodím do práce, fakt na palici..ale nenadelam nic no... asi to není utecha, ale nejsi sama co neustále řeší nemoci děti ☹

autor
20. dub 2025

@zuzanka_13 To mě moc mrzí. Je to šílený... 😕

kristyn86
20. dub 2025

Pokud chodi do skolky rada,tak bych ji ted uz nestahovala. Podle me uz ted konci obdobi nemoci a promorit se stejne musi. A lepsi ted,nez az budes chodit do prace. To je teprve masakr. Nektere deti jsou nemocne vic,nektere min. U nas byval vice nemocny starsi,co zacal chodit do skolky. Mladsi v te dobe bylo pul roku,taky od neho vsechno chytla. Pak byl covid...,pak byly i prisne podminky ve skolce a to bylo jedine obdobi kdy byl syn mene nemocny. Opravdu tam chodily jen zdrave deti. Ale zase se podle me nepromoril,protoze pak zase byval nemocny. Mladsi tak casto nemocna nebyla a nebyva.

sedouana
20. dub 2025

To stejně už máme od prosince. U nás byl problém zdolat streptokok, nezabírala ATB a hrozila hospitalizace.. takže uvažuji, zda tam dítě dávat.

marianarem
20. dub 2025

My to takto mame uz 2 a pol roka. Max co vydrzal v skolke bolo 2.5 tyzdna, ale vacsinou len par dni. Neviem, co s tym. Nejake vysetrenia prebehli a vsetko mal ok. Je to na porazenie, ale teda hovorim si, ze stale je to zdrave dieta v zmysle bez postihnutia, vyvija sa pekne, robi radost a je velmi pravdepodobne, ze raz to skonci. Sesternicinmu 2r synovi nedavno diagnostikovali tazky diabetes a ma to uz navzdy. Takze z biedy ma vytrhava vdacnost, ze mame len sople a kasle.

lenka3p
20. dub 2025

Ja mam deti trosku starsi, 9, 11 a 13 a jediny, co muzu rict - vydrzte!!! Bude lip. Ale je to na palici a znam to moc dobre.

rozitta
21. dub 2025

Imunoglukan. Nám to strašně pomohlo. Mám i srovnání když jsme to pak přestali brát, protože to už "nepotřebujeme". U sirupu dodržet skladování, protřepat, dávali jsme před spaním, když už byl tak hodinu po večeři. Ale začne působit až za tři měsíce. Začala jsem dávat v červenci, aby byl od září/října chráněný.

autor
21. dub 2025

@rozitta Díky, ale u nás je trochu problém. Dcera je nejedlík a mám problém do ní dostat sirupy. Kapky ještě jakž takž vezme, ale sirupy vůbec. Jediný, co jsem se divila a vzala na milost, tak rybí tuk.

me_druhe_ja
21. dub 2025

Ja myslím, že tím si projde prostě každý dítě. Jen málokterý má to štěstí, že má super imunitu. Ale ten rok a až dva ve školce je prostě peklo. Pak už to bývá dobrý. Blbý je to u těch malých dětí, ale zase později už nebude tak nemocnej. Teď už bych to stejně neřešila, teď už bude lepší počasí a už budou viry ustupovat.

Jinak skrz vitamíny a doplňky stravy. Já vyzkoušela všechno. Fakt všechno. Nejrůznější multivitamíny, vitamíny a jejich kombinace. Rybí olej. Ten slavnej a všude chvalenej imunoglukan. Aktuálně zkoušíme poslední věc a to je kozí kolostrum.
A NIC!!!!! Vůbec NIC nefunguje. Nic nemá žádnej prokazatelnej účinek, že by byly děti objektivně méně nemocný. Takže akorát splachování peněz do záchodu. Pokud uvidím, že ani to kolostrum nefunguje, tak s pokusama končím. Stejně už jsem fakt vyzkoušela všechno co existuje. 🙈

zuzanka_13
21. dub 2025

@me_druhe_ja u nás podobne... zkoušely jsme rybí olej, xxx druhů vitaminu, slavný imunoglukan a jako výsledek nepozoruju vůbec žádný... :(

petramana
21. dub 2025

ten imunoglukan je i v tobolkach, ale za nas muzu rict, ze u nas efekt zadny - nemocny porad a to uz bere od srpna... jeste davame decko, obcas probiotika, draci sirup... a vse k prdu. Ted jsem si rekla, ze tohle vsechno dobere co jeste mame tak nejak postupne a uz nic nekupuju.

autor
21. dub 2025

Já už rezignuju. Do konce května bude doma. Nestojí mi to za ty nervy a zdraví malýho. Radši nám vymyslím program, výlety, návštěvy a budeme se potkávat s kamarádama mimo školku.

makmak28
22. dub 2025

Já se vůbec nedivím, asi bych taky rezignovala, radši než se točit v kolečku bacilů... Nicméně ono to není samospásné řešení a zaměřila bych se obecně na posílení imunity všech zúčastněných.
Je mi jasné, že teď vypadám jako trubka, co poučuje o věcech, které všichni přece dávno víme 😅 ale to vůbec není můj záměr. Žiju s imunitním deficitem a spoustou různých defektů od vnitřního ucha, přes dýchací cesty až po ledviny. Dokud jsem nevěděla o tom deficitu, byla jsem víc doma než ve škole, až se skoro divím, že nějakou školu mám. 😁 Jakmile jsem ale zjistila, v čem je zakopaný pes, stačilo se zaměřit správným směrem a nemoce si od té doby vybírám jednou, max dvakrát do roka (asi aby se neřeklo 🤔😁). Ze školky se nosí bacilů nejvíc a holt někdo to odnese ve velkém a někdo prakticky vůbec, ale když tedy budete všichni spolu doma, zkuste najít cestičku, co vám tu imunitu podpoří, abyste v září nebyli tam, kde teď. 😉
Je úplně jedno, zda to budou vitamíny, otužování, změna stravy, nebo něco "více ezo" (u mých rodičů frčí reiki a jsou spokojení 😊), jen tomu opravdu jít naproti, pokud jste si zrovna vylosovali tu kartu "pořád na hromadě".
Jinak na ten již zmíněný imunoglukan jsem slyšela samou chválu a je i v cumlací verzi, když malá není sirupová. 😉
Přeji hodně zdaru, školkové bacily jsou zkouška ohněm, tak hlavně vydržet. 🍀💪

etinka
22. dub 2025

Upřímně, já bych ji stáhla a zkusila to zase až od září, až ti poporoste syn. Já mám starší dceru a o 2,5 roku mladšího syna a do školky šla dcera až do předškolní, na poslední rok a jen na dopoledne. Ač to už tenkrát někomu připadalo děsné, mně teda normální. Úplně krásně jsem s ní stíhala tvořit, vyrábět a i vařit obědy oběma dětem. Jsme na vsi, školku fakt za domem nemáme a tak i pozdější předškolka znamenala denně startovat auto a tahat malého s sebou. Dneska je dceři skoro 23, dodělává VŠ a to, že od tří nechodila do školky ji vůbec nepoznamenalo😊.

P.S. Když nastoupila, nebyla víc nemocná než jindy, naopak neštovice chytla od mladšího bráchy, který byl se mnou doma a chytil je nejspíš na nákupu někde. Možná že i vám to trošku pomůže, za půl roku bude malý větší, tak nemusí už tolik nemocí chytat. Jinak bych podpořila na podzim nějakým Imunoglukanem v sirupu, jak už tu někdo psal.

pampelina18
22. dub 2025

Neznám, děti od malá otuzuji. Nejstarší je náchylná na průdušky, pokaždé něco donase, ale zbytek děti je ok. I s kašlem a rýmou mohou děti ven. Nesmí mít horečky. Kdybych to měla řešit a hrotit, tak nejstarší celý rok sedí doma. Miminko pokud kojis tak by mělo mít dokonalou imunitu, přece proto se kojí 😂😂😂 . Prostě mu kup něco na imunitu a začni ho otuzivat. Venku je 5 stupňů a my všichni chodíme v triku a teplakach....

smisek2011
22. dub 2025

@pampelina18 tak s tím kojením to bych se hádala dcera která se kojila 2roky 8.mes. nebyla o nic méně nemocná než syn který se kojil půl roku
Pokud.jsou děti nemocne části podporovat imunitu vitamíny, otuzovaz a vydržet syn z toho třeba musel vyrust a taky se mu zjistila nemocná Štítná žláza

pampelina18
22. dub 2025

@smisek2011 tak ono se to říká, že se má kojit pro emocionální vztah a kvůli tomu, že kojené děti nejsou nemocné 😂 u nás kojena má průdušky, neustále nějakou nemoc a ty co byli od narození na sunaru, jsou zdravý, žádné nemoce nic. A vitamíny na imunitu taky moc nezabírají. To je spíš zase kšeft m

autor
22. dub 2025

@pampelina18 Nekojím. A jo, radši stáhnu dceru že školky do konce roku a uvidí se příští rok.
Ano, nemám problém jít ven, když je na tom dítě relativně ok. Jenže u dcery vím, že pár dní doma v klidu jí prospěje. Venku v klidu není nikdy. A synovi prvních pár dní musím odsávat, jinak se dusil. Pak jsem to chytla já a to jsem na 3 dny taky odpadla. Takže ve finále se to vždy na ty 2 týdny protáhne chtě, nechtě...
Otužilí nijak zvlášť nejsme, ale do teď jsme byli nemocní tak nějak normálně a přátelům se stejně starými dětmi nebo herničkám a dětským kolektivům jsme se nevyhýbaly.

No.. zkusím od dalšího roku ten Imunoglukan. Od kdy a jak dlouho se má brát, prosím?

etinka
22. dub 2025

@pampelina18 tak to je asi trošku přežitek s tím kojením ne? 😁😁 Kamarádky kojily do dvou, tří let a děti věčně na kopici, jedna musela s holčičkou na plastiky bubínku, kolikrát měla píchané uši. Já kojila dceru cca 4 měsíce, pak měla Sunar a měla jako dítě párkrát angínu, v pubertě dvakrát zápal plic. Syn byl kojený jen 6 týdnů, pak Sunar a antibiotika měl za 20let dvakrát. Takže o tom to teda vůbec není. Asi taky záleží, jak se kojící maminka stravuje. Může kojit pět let, ale pokud jí špatně, jen ve fastfoodech a žije jen z koupených polotovarů, tak to je taky pecka pro to mimčo. A že takových maminek v dnešní době je!

etinka
22. dub 2025

Já jsem imunoglukan dávala od podzimu do jara a dávkování je na sirupu, eventuálně poradí v lékárně😊. Držím 👍.

janule0123
27. dub 2025

Dcera měla za sebou rok skolky kdyz se narodilo mimco, na doporučení dětské byla skoro celý skolkovy rok doma, šla až na poslední tři měsíce skolky … dcera celkem ok, byla doma par dni… ale mimco samé laryngitidy a barevné rýmy, horečky .. celkově i ted rýma trvá u malyho mesic … dcera uz ma imunitu z prvního roku ve školce, takze pokud to neni covid, chřipka nebo nejaka větší paráda, tak ji skoro nic neni a za pár dní pohoda.. a malej to vždycky odskáče 🤣a sedí to na to co říkala detska - skolkovy dite dvakrat smrkne, třikrát zakašle a mimino muze mít zápal plic.. jinak prvni rok ve školce byl pekelný, to byla docházka tak 50:50…