Slehnutá hlavička, máte zkušenosti?

elodii
12. led 2018

Holky, moc prosím o Vaše zkušenosti se slehlou hlavičkou u 3 měsíčního miminka.
Zda se to časem srovnalo samo, jestli jste uvažovali o helmičce apod.
Malý to má zřejmě už z bříška, postupem času si zvykl více na jednu stranu a dr mi doporučila pouze polohovat a přes den dávat na bříško(vydrží maximálně 30min za celý den). Teď od ledna rehabilitujem, protože jen to polohování mi přišlo, že nestačí... 30.1.jsme objednaní k neurologovi a ten by nám měl říct, co dál... Jenže to je strašně dlouhá doba a tak bych ráda znala i Vaše příběhy🙂

lucka662006
12. led 2018

Také jsme měli, Dr. mi doporučil přistupovat rodiče k mimi jen z té méně používané strany, dát tam obrázky...a tak cvičit, srovnalo se samo, malý začal používat obě strany stejně a srovnalo se samo. Jinak jsem neřešila.

mis_el
12. led 2018

Nás ihned poslala dr. na vojtovku, stejně jsme necvičili, stačilo ji jen přendat hračky, když usnula tak jsem ji opatrně hlavičku otáčela. Za chvíli už spala na obě strany. Rehabilitační říkala, že má jednu stranu slabší, jenže malá se teď otáčí víc na jednu stranu - jenže na tu druhou než říkala že je slabší :D jinak na té vojtovce jsem byla asi jen třikrát, pak tam přestala chodit protože to podle mě nemělo smysl, je to podle mě jenom tahání peněz z pojišťovny. Jsou miminka, která to určitě potřebují, ale dcerka k nim nepatřila, mám známou která přijela z ciziny na návštěvu a dělá tyto rehabilitace, řekla mi, že u malé nevidí žádný důvod k tomu abych s ni cvičila. Jinak 7m, hlavička se jí srovnává, ale neměla to přeležené nějak moc, já sama jsem si toho nevšimla, všimla si toho doktorka. Asi záleží, jak moc to má, říká se že se to srovná až začnou lézt a nebudou tolik ležet 🙂

monaluza
12. led 2018

Syn byl taky celkem placaty, ale hodne jsem dbala na polohovani, manipulaci na obe strany, motivaci hlasem a obrazky, hrackami... a ted v peti mesicich je to vyrazne lepsi

frydus
12. led 2018

Přidej se tady na koníkovi do skupiny Kraniální remodelační ortéza, tam najdeš konkrétní příběhy a informace. Doporučuji rehabilitace a polohování (helmička se stejně dříve než ve čtyřech měsících nedává), ale když to nepomůže a hlavička se lepšit nebude, pak je helmička jediné účinné řešení. My jsme právě tento týden ukončili léčbu a jsme spokojení🙂

syrinxka
12. led 2018

My jsme cvičili Vojtovku, víc jsem polohovala a snažila se zaměřit pozornost na druhou stranu, ale malá se stejně ve spánku uvelebila podle sebe, tak nemám pocit že by to nějak extra pomohlo. Hlavička se časem sama srovnala a to tam měla docela slušnou placku :D helmičku nám doporučovala dětská doktorka.

kika266
12. led 2018

@elodii Hlavicku urcite polohovat, nenechat to jen tak ze se to upravi samo, velice rychle to slehne a pak se to dlouho zpravuje, a je dobre to zacit resit dćo nejdrive, protoze pak jak nevydrzi lezet a bude se zvedat uz polohovat nepujde a bude treba helmicka, pokud se to nesrovna. Mala si hlavicku taky slehla, preferovala jednu stranu a pohohlo ji polohovat a postavit postylku do prostoru, at nestoji ani jedna delsi strana u zdi.

evee24
12. led 2018

U nás se taky slehavala hlavička. Mala byla jen na jednu stranu. U nás vojtovka ne ale bobath. A otáčet ji v postýlce aby ji to nutilo na nás koukat. Ve spaní ji nutit spat na druhou stranu. Bylo to náročny ale hlavičku má krásnou a pokaždé ji dr chvali.

karolinka252
12. led 2018

muj maly ma taky slehlou hlavicku z duvodu preferovani jenom jedne strany. Cvicime vojtovku a zacina hlavickou otacet do obou stran, v noci mu ji nasilim polohuju :D normalne i ze spani ji chce mit napravo, ale je teda pravda, ze ma spani velice slabe

elodii
autor
12. led 2018

Moc děkuji všem za reakce, snažím se, aby spinkal na boku a když je vzhůru, tak je na bříšku, hodně na boku a všechny hračky má ma té straně, kam se nechce otáčet, už docela točí hlavičku na obě strany. Když spinká tak rovně , už ji nestačí na tu jeho stranu a ještě jsem mu dala ten tvarovaný polštářek.... Tak snad se to začne rovnat ( respektive boulit) 🙂 a nebude potřeba helmička.... A když, snažím se uklidnit, že je to něco jako rovnátka a že to bude na chvilku....

lucka662006
13. led 2018

@elodii ahoj, ano, ano, bude to lepší. Doktor mi kdysi také řekl, že i mnoho dospělých preferuje jednu stranu na spaní a je to pravda, ani si to neuvědomujeme. Náš malý také pak už často držel hlavičku rovně a jeden čas zase preferoval dokonce už druhou stranu. Slehnutí zmizelo téměř celé a zbytek překrývají dnes ve 4 letech vlásky a Dr. již vůbec neřeší.

korin
13. led 2018

@mis_el Dcera preferovala ve spánku pravou stranu. Otáčet se začala dřív přes levý bok. Fyzioterapeutka mi to zdůvodnila tím, že je pro ni jednodušší a pohodlnější otočit se doleva celá, než by otočila hlavu.

ladyhacek
13. led 2018

Cvičili jsme Vojtovou tu jednu stranu preferoval a i špatně pásl koníky. Zkusila bych jinak pokládat , motivovat hračkami... Nevim jak hodně to je to by musela být fotka 🙂. Pokud práci hlavičku a hezky pase asi bych zatím neřešila. Tak malému miminku helmicku snad ani nedají ne? Musí být těžká a má co dělat se svojí hlavou 🙂

elodii
autor
14. led 2018

Holky, moc děkuji za podporu.... :-*

elodii
autor
14. led 2018

Máme to takto slehlé☹

karolinka252
14. led 2018

@elodii ahoj, prosímtě, kde se dá ten tvarovaný polštářek koupit? Dekuji

petule284
14. led 2018

Nečetla jsem všechny příspěvky, ale doporučuji se okamžitě objednat sem : https://www.plagio.cz/ Nepotřebujete žádné doporučení.
Pokud to má už takhle dlouho, nesrovná se to nikdy jako s helmičkou! Anebo jen minimálně, "babské rady" nebrat! Helmička se dá nosit jen do určité doby a je to chvilka! Hlavu bude mít na krku celej život a kdyby si sám na netu dohledal, že se to dalo řešit....to by vám pěkně poděkoval.
Dcera ji nosila 3 měsíce a dnes by nikdo nic nepoznal. Podle fotky to měla podobně jako váš chlapeček a v centru naměřili nejtěžší stupeň deformace (helmičku nám proplatila pojišťovna)! A to byly řeči okolí....to není tak hrozné atd., doktor by také vyčkával....no vzala jsem to do vlastních rukou a hlavičku má krásnou! Ono nejde jen o hlavu, ale tou deformací se mění i výraz celého obličeje! Navíc kluk - bude třeba nosit krátké vlasy a bude to sakra vidět! Nechápu ty příspěvky, kdy dítě má deformaci a matka řeší jen minimálně. Neztrácejte čas!

petule284
14. led 2018

Ještě k helmičce....dává se dětěm tuším od 3-4 měsíce, nejsem si už jistá. Čím dříve, tím lépe a lepší výsledek. Helmička je samozřejmě vyrobená tak, aby byla co nejlehčí. Děti si zvykají povětšinou dobře, je na to i postup.
Nejdřív nechejte provést měření, ať víte. Já byla v šoku, když nám řekli nejhorší variantu! Takové nesmysly jako polohování a otáčení vůbec neberte jako adekvátní na možnost zlepšení! To je jen doplněk k pohybovým problémům, které tu deformaci bohužel většinou doprovázejí.

verusky
14. led 2018

mam triletou dcerku, o helmicce jsem se dozvedela, az kdyz mela pres rok, takze jsme na cely zivot vzadu slehli... doktorka to nejak neresila... pak me to samozrejme moc mrzelo... no musi byt sikovna jinak 🙂

marcelka311
14. led 2018

Ahoj, dcera měla taky dost placatou hlavičku, a to z toho důvodu, že od 6 týdnů musela nosit frejkovu peřinku kvůli kyčlím, takže v tom ležela jenom na zádech. Měla jsem strach, že skončíme s helmičkou, takže jsem pátrala a našla jsem si šikovný polštářek, který tomu placatění zabraňuje a srovnává to. A opravdu! Po nějaké době bylo vidět zlepšení. Od 4 měsíců už měla peřinku jen na noc a od 6 měsíců už ji nemáme vůbec (ted má 7 měsíců). A hlavně, od té doby, co se začala sama přetáčet už prakticky na zádech neleží, sama se i naučila spát na boku. Možná to není úplně 100% zlepšení, ale tak 70% - 80%, což je dost 🙂

frydus
14. led 2018

Upřesním, co tu psala petule284 . Doporučení na měření v Plagiu nepotřebuješ, ale připrav si 1500,- Kč. Jak jsem již zmiňovala, helmička se dává nejdřív ve čtyřech měsících a do té doby se dá polohováním a odbouráním predilekce hodně zachránit a na helmičku ani nemusí dojít. Nevyjde to u každého, ale to neznamená, že bys to neměla aspoň zkusit.

elodii
autor
14. led 2018

@petule284 teprve mu jsou 3 měsíce, helmičku nám dají až nejdříve ve 4 měsících. Do plagia jsem posílala foto a dle jejich posudku to je střední stupeň.
Na 30.1.jsem objednaná u nás k neurologovi, tak uvidím, co ten nám řekne.
Děkuji.

petule284
14. led 2018

@elodii
Tak cca před rokem a půl byla do plagia objednací doba měsíc. Střední stupeň nám podle fota taky zhodnotili, leč realita byla mnohem horší. Přikládám jednu z fotek, kterou jsem tenkrát posílala. Jinak jen se snažím poradit 😉. Jak se rozhodnete, záleží na vás. U dcery se deformace zhoršovala kosmickou rychlostí (celé noci jsem nespala a přetáčela ji - zbytečně, nějaké polohování atd. nemělo efekt). Povětšina doktorů ráda vyčkává nebo ještě hůř neřeší....dřív se tím nikdo nezaobíral...prostě smůla. Ale já už jsem na to tak zaměřená, že deformace hlavy hned vidím. Jen jsem tím chtěla říct, že čas v tomhle hraje velkou roli a co jsem se setkala s dětmi s helmičkami v okolí, tak povětšinou maminky litovaly, že neřešily dřív a daly na rady čekání. Podle mě je tady lepší to řešit dřív (byť tedy i třeba zbytečně), než později litovat, když už se s tím nedá nic dělat.

klaudyse
14. led 2018

Takto slehla hlavička se nikdy sama nespraví! Doporučuji vám ihned jednat a objednat se na plagio kliniku do Ostravy. Nas ceka take za par tydnu helmicka, malý má také brachycefalii.

klaudyse
14. led 2018

Jinak my jsme takové slehnuti ve 3 měsících měli také á í presto že polohujeme, chodíme atd.. nejlepší se to...proto být vámi, jak už je tady zmíněno objednala bych se na vyšetření. Jednak jsou tam dlouhé čekací doby a jednak za chvíli už vám polohovat stejně nepůjde. Za sebe radim, oprostit se od rad, že se to samo srovna a začít řešit.

karolinka252
14. led 2018

@marcelka311
Ahoj prosímtě kde se dá ten polštářek koupit?

elodii
autor
14. led 2018

@petule284 já to nemyslela zle, jen píšu z mobilu, tak píšu stručně.... 🙂 on jí zezadu má celkem kulatou, jako má tam placku, ale neřekla bych, že až tolik... Každopádně se tam objednat můžu a uvidíme.

marcelka311
14. led 2018

@karolinka252 Ahoj, dělají polštářek Candide (je ve tvaru medvídka), je od narození do 6 měsíců, stojí okolo 350 Kč, ale je dost malinký. Taky jsme ho měli, ale potom jsem sehnala následující: https://www.nejlepsikocarky.cz/traumeland-polst... Ten je větší a dělají 2 velikosti: od narození do 8 měsíců a potom od 8 měsíců do 16 nebo 18 měsíců. Ten už je docela drahý, já jsem ho sehnala na inzerát za polovinu a opravdu pomohl.