Spála - jak dlouho bývá malinový jazyk?

veverka83
6. bře 2017

Maminky prosím o radu. Minulý víkend jsme byli se synem na pohotovosti, tam řekli, že je to spála. Příznaky odpovídaly úplně přesně. Zítra dobere poslední atb, celkem deset dní, ale pořád má ,,malinový jazyk" , tak nevím jestli je to normální a odezní to samo nebo to chce ještě nějak doléčit. Máte prosím zkušenosti?

j.a.n.i
6. bře 2017

@veverka83 To mi přijde divné, syn ji měl teď taky a jazyk měl normální asi 3. den ATB. Ale asi bych to neřešila, předpokládám, že stejně budou dělat test na toho streptokoka, který to způsobuje a když bude negativní, tak OK i přes barvu jazyka a pokud ne, tak dostanete další ATB.

veverka83
autor
6. bře 2017

No právě jsme byli na ko u naší dr ve čtvrtek a ta mi tvrdí, že to spála určitě nebyla, ale stěr z pusy mu udělala, ale výsledky nevím jaké byly ☹. Tak snad je to teda v pohode. Díky

j.a.n.i
6. bře 2017

@veverka83 Ze čtvrtka mohou být výsledky klidně až dnes (zavolala bych tam), my byly na kontrole v pondělí a pro výsledky jsem si volala ve čtvrtek. A jinak tedy syn měl taky atypické příznaky, že doktroka nevěřila, že to spála bude, ale jelikož ji měl jeho kamarád, tak udělala test a ten byl pozitivní... takže bych tipla, že může kolovat spála, kde příznaky nejsou zrovna typické.
I když tedy jestli dobře počítám, tak na té kontrole jste byli po nějakých 5 dnech ATB, takže to už v tom stěru mohlo být kulový...

veverka83
autor
6. bře 2017

@j.a.n.i on mel teploty, sice ne vysoke, cerveny oblicej, bolelo ho v krku a vyrazku na prsou a ramenech, ale spis takouvou krupicku, lehce naruzovelou. Na pohotovosti pry rekla ze je bez vyrazky, no budiz. Na ko sme dali moc, ta byla ok. On je uz uplne fit, ulevilo sr mu hrozne rychle, jen ten jazyk, no. Prave mi rekla at mu dam v nedeli naposledy atb a v pondeli at jde do skoly, ale ja ho proste jeste tento tyden necham doma.

j.a.n.i
6. bře 2017

@veverka83 No, to podle příznaků ale tedy fakt moc nevypadá a to na pohotovosti nedělali test? Nám ho doktorka udělala, výsledek je během 5 minut a bylo jasné, že se mají cíleně nasadit ATB, jinak našemu taky bylo dobře po 2 dnech, vlastně ten den, co jsme jeli k dr už mu bylo dobře. A jinak vyrážka má být hlavně na břiše, rozšiřuje se ok pupíku dál - to tedy náš měl, taky tedy krupička, ale postup "dle příručky".