Špatné zažívání u 6letého dítěte. Vyroste z toho?

hanka158
12. dub 2021

Mate nekdo prosim zkusenost aby i takto stare dite melo stale potize se zazivanim. Asi spis potrebuji nejak uklidnit, ze z toho casem vyroste. Nebo jestli to mam nejak resit?

Jako miminko mela potravinove "alergie", ale v krvi nikdy nic, projevovalo se to hlenovitymi prujmy, krvi ve stolici, neklidem... po eliminacni diete to kolem 2. roku to vymizelo a dcera zacala jist vse, ale od cca 2,5 roku ji poboliva brisko, stolici ma vyjimecne hezkou a dobrou konzistenci, casto je na konci takova prujmovita, nebo mekka... temer vzdy v zachode plave. Dcera ma hezkou pestrou stravu, sladkosti neji zadne, ani zadne sladka piti, ji hodne zeleniny, ovoce, obilniny, maso, vejce, probiotika. mlecne vyrobky moc neji po tech prave miva ty prujmy (treba mleko nepije vubec), ale male mnozstvi zrejme toleruje. Uz jsme zkouseli vynechat mlecne vyrobky, vejce na 1 mesic asi pred rokem a bez efektu. Kolem 3 let mela 3 mesice dietu bez mleka a lepku, ale stav se asi zlepsil, ale nikdy to nebylo uplne v poradku. Chodime na cinskou medicinu a kdyz ma bylinky, je v poradku, neni nemocna, ale jakmile je vysadi, zvetsi se ji nosni mandle, zacne mit takove pauzy v dechu (jak se ji spatne dycha nosem), vyrazky kolem pusinky a stolice je zase vice prujmovita...

Mel to nekdo takto a to dite z toho vyrostlo? Resim, zda nezkusit tentokrat dietu bez lepku, protoze tu naposled mela ve 3,5 letech a pak asi 4 mesice byla v pohode, pak opet zacala byt nemocna a mit potize. Take se ji i trochu zpomalil rust, ale dle doktoru je stale v norme (vzdy byla 50. percentil do cca 3,5 let a nyni je tak 15) Nechci ji ale zbytecne trapit dietami, je to narocne vareni do skolky, atd... .

Na alergologii na nic neprisli, ma snizenou bunecnou imunitu igA - ale jen lehce. Byli jsme i na gastroenterologii a tam ji nasli genetickou dispozici na celiakii, ale jinak mela vse uplne v poradku. Doktori rikaji, ze nemam resit, ale neda mi to, mam proste takovy pocit, ze ji neco ve strave vadi, kdyz vidim co jedi ostatni deti a nemaji se zazivanim zadne potize... Jeste dodam, ze je aktivni, rada sportuje, vesela, chodi do lesni skolky, tak je cely den venku, ma spoustu kamaradek, doma take relativne klidne prostredi...

petrasipkova1
12. dub 2021

Určitě bych okamžitě zkusila vynechat lepek. Opravdu důsledně. Podle jejich potíží je to první co mě napadlo. Také laktosa děla toto, bracha je vždycky odrovnanej když si něco dá. Držím pěsti, ať se netrápí a vyřeši se to nalezením problému. ❤️

eloise02
12. dub 2021

Můj syn to měl podobně. Do čtyř let, neměl nikdy tuhou stolici. Vyrážky měl taky, ale ne kolem pusinky, jak píšeš, ale různě po těle. Taky ho vyšetřovali na kde co, na celiakii, alergie atd a nezjistilo se nic. K tomu měl kruhy pod očima a byl velmi hubený. Jediné co se nakonec zjistilo, byl nedostatek železa. Dneska je mu šest. Stolice na upravila sama, jí všechno, občas se osype, v tom případě podám Zodac.

hanka158
autor
13. dub 2021

@eloise02 dekuji za odpoved... mel syn take potize s imunitou, nebo nebyval moc nemocny? musim doufat...

hanka158
autor
13. dub 2021

@petrasipkova1 dekuji, snad ano... jen se zdraham, je to opravdu narocne prejit na bezlepkovou dietu, znamena to pro mne ji kazdy den varit do skolky, vysvetlit ji proc nemuze mit stejne jidlo jako ve skolce.... kdyby ji to pomohlo tak nevaham, ale zase si rikam, zda nejsem jen histericka matka..

pribylovapetra
13. dub 2021

Ahoj,syn má různé problémy. Zatím je teda malý, ale bez diety bychom byli 100 % v nemocnici. Nechci strašit,ale nevyroste z toho. Evidentně má poškozené střevo. A testy nemusí být průkazné. Já bych se bála,ale se z toho nevyklubala třeba ucelozni kolitida apod. Neboj se diety, je to jen o zvyku,samozřejmě to ze začátku bude náročné. Ale vyhnete se problémům v pozdějším věku.

pribylovapetra
13. dub 2021

Jinak syn má taky ve školce vlastní jídlo. Problém s tím měla hlavně učitelka, ostatní děti ani syn to neřeší a chápe že prostě nesmí. A rozhodně nejsi hystericka. Jen to dítě znáš nejlip a víš jaké má reakce bez ohledu na řeči doktorů, kteří dělají závěry na základě 10 min.vysetreni. Jenže takhle to nefunguje. Jestli jsi odhodlána jít do diety, mrkni na GAPS, mohlo by vám to hodně pomoct, ale není to žádná sranda.

petrasipkova1
13. dub 2021

@hanka158 veř mi že vím, je to šílené, držela jsem kvůli kojení 2 roky dietu bez lepku, mléka, vajec, soji, kuřecího masa a jiných dráždivých jídel, dcera do 4 let, postupně tolerovala víc věcí, když nastoupila do školky ve 4 letech, musela mít už jen bezvaječnou dietu. Taky zážitek. To střevo chce zaléčit, co najít nějakou opravdu dobrou gastro poradnu ? Udělat opět testy na celiakii a alergii ? ono se to s věkem mění, třeba už se něco ukáže.

hanka158
autor
13. dub 2021

@petrasipkova1 ja prave take kojila do 2 let bez mleka, vajec, orechu apod. spoustu veci, pak jsem ji i ze zacatku varila do skolky, minuly rok jsem varila asi 3 mesice, zkousela jsem zda ji nevadi vejce, pak zda ji nevadi mlecne vyrobky... ale zadny efekt jsem nevidela. Je pro me tezke ji dat na dietu, jen kvuli tomu, ze mam pocit, ze by nemela mit takove potize... a vlastne ani nevim co vynechat, zda jen psenici, nebo celkove lepek, nebo lepek a mlecne vyrobky... aktualne ji tyden nedavam orechy... ty me taky napadly... asi jen tak strilim od boku, je to tezke kdyz v krvi nic neni a ma kazdy den urcite s ni trochu lepku a trochu mlecneho, i orechy, vejce take docela casto...

hanka158
autor
13. dub 2021

@petrasipkova1 jinak na gastru jsme byli loni na podzim, takze to je tak pul roku... delali ji uplne vsechny mozne testy... a poslali nas kvuli rustu na endokrinologii, ale tam jsme jeste nebyli.

petrasipkova1
13. dub 2021

@hanka158 a gastro tedy ukončili tak ze je v pořádku ? Celiakii vyloučili tedy ? A na alergologii krevní testy měla kdy ? Pokud byste šla do te diety tak význam má podle mě jen striktně a úplně bezlepek. Problém je ze střeva se dávají do pořádku fakt dlouho.

hanka158
autor
13. dub 2021

@petrasipkova1 ano, ze vse ok, ale za 2 roky mame znovu na protilatky tim ze ma geneticke predispozice.. A ze se mame objednat na endokrinologii kvuli pomalejsimu rustu. Alergo jsme byli uz davno, ale na gastru delali i celkovou imunologii a protilatky na spoustu alergenu... A myslite vynechat i bezlepkovy oves?