Špičky k sobě při chůzi. Co pomohlo?

jednaholkaa
2. únor 2021

Zdravím, už nějakou dobu u dvouleté dcerky řeším vtáčení špiček při chůzi. Vyřešil toto někdo úspěšně? Byly jsme u více fyzio, máme jeden cvik na bříško, který dost odmítá cvičit a jinak víceméně nic. Ještě budeme zkoušet nosit tejpy, těm tedy moc nevěřím, ale zkusíme. Máte někdo zkušenosti? Děkuji

ajja87
2. únor 2021

Ja se s dovolením pripichnu

sbabeta
2. únor 2021

Mě fyzio doporučila nechat lézt nahoru a dolů po žebříku/ stromě /prolézačce... Jen hlídat, aby pokaždé střídala nožičku, kterou začne. Cviků jsme měli dost, ale dcerku moc nebavilo je cvičit a i když jo, stejně nevydržela třeba hodinu, jako na prolézačce. Taky skákací koník se osvědčil, ale musí mít správnou výšku, koloběžka, ale střídat nožičky. U nás se to vždycky zhorší se zimou, kdy musí mít sněhule,které jsou oproti barefoot botam, co nosí normálně, těžší a méně ohebné.

jednaholkaa
autor
2. únor 2021

@sbabeta Dekuju za komentar 👍🏻 Nam se to prave taky pres zimu ve snehulich zhorsilo. Jinak ji davam take barefoot, myslis ze je to ok? Ja uz si rikam jestli nemam zkusit jine boty. Jedna fyzio nam doporucila to co vam a druha o tomhle vubec nemluvila, ale dala cviky na bricho a doporucila ty tejpy. Tak kdyz kazdy rika neco jineho 🙈 Nozicky moc nestrida, to by na kolobezce urcite taky zacinala porad jednou.. Skakaciho konika mame. Ted v zime na hriste lezt nikam nechce, doma mame alespon ten trojuhelnik na lezeni. Tak snad se to vekem jeste zlepsi, cim vic se ditko bude hybat..

rkozakova
2. únor 2021

Taky máme tejpy,vložky a cvičení. Fyzio mi řekla, že to máme povolenym bříškem. Tak snad se to časem zlepší. Už malý pokrok vidím,ale malý....

jednaholkaa
autor
2. únor 2021

@rkozakova Vlozky jsem myslela, ze se uz nedoporucuji, ze to neresi tu pricinu? Kdyz je to povolene bricho.. A cviceni vam jde?

chicky1j2
2. únor 2021

Máme stejný problém, takze jsme také navštívili fyzio nakloněnou Barefoot. Řekla že to malá vyloženě na nějaké nucené cvičení nemá...a doporučila lézt do výšek, lézt po čtyřech, válet sudy, nesedat do w, hlídat aby dobře drepela. Což se vše snažíme lehce podporovat. I zmínila že se to vždy zhorší když rychle vyroste nebo dostane zimní boty (sněhule). 🙂

weiserka
2. únor 2021

máme to samé, pomohla dobrá fyzio, různé cviky, cvičení na gymnastickém míči, masírování pomocí ortopedické podlahy jako je třeba muffik a máme i vložky do bot...pomalu se to lepší

rkozakova
2. únor 2021

No my nemáme klasické vložky,ale takové polovlozky,aby se to chodidlo naučilo či ty špičky vytáčet. Jinak také cvičíme na gymnastické míči a v létě jsme venku udělali dráhu z kamínků,trávy,větví apod. Miloval po tom chodit naboso.

ajja87
2. únor 2021

@weiserka
@rkozakova prosím jaké děláte cviky na tpm gymnastickem míči?

sbabeta
2. únor 2021

Mě fyzio přímo řekla, že barefoot jsou super, že dcera má krásnou klenbu. Chtěla vidět, co má malá v botníku, kvůli tvaru boty, tvrdosti podrážky... Takže určitě záleží jaké barefoot boty to jsou. Nejvíc se dcerce nožičky zlepšily, když jsem jí povolila lézt na stromy 🙂

sbabeta
2. únor 2021

S tou koloběžkou jsem dceru motivovalake ke střídání nožiček tak, že jsem říkala, že ta nožička, co se odráží si chce odpočinout a ta druhá jí povozí. To docela zabralo, ale musela jsem jí to připomínat.

monique9754
2. únor 2021

Nám pribuzna rehabilitacka poradila cvik kdy dítě leží na zadech a ohnes mu nohy v kolenou a plozky noh dáš k sobě a natahujes a krčíš ale aby měl furt plozky u sebe. Pak radila ještě aby chodil jako po rukou a chodidlach nohou aby mel kolena ve vzduchu. To jsme nedelali jen to krceni a natahovani a synovi se to do par mesicu srovnalo

jednaholkaa
autor
2. únor 2021

@monique9754 Vazne? To zni jako jednoduchy cvik. To teda vyzkousim. Takze lezi, nic nedela a ja natahuju nohy a krcim nohy ktere se dotykaji ploskami?
@sbabeta A v kolika letech to zvladla stridat na te kolobezce? Me porad tancuje na jednu nohu a nestrida ani kdyz ji reknu. A lezt ma stromy v kolika letech? Zatim na to ve skoro 2 nema 🙂) ale to tni dobre..tak to teprve prijde. Boty nosi Filii hodne, ale vyzkousela bych klidne jine barefoot..
@weiserka Mufika zvazuji, doporucila byste ho?

monique9754
3. únor 2021

@jednaholkaa jo přesně

wxkatuska
3. únor 2021

@jednaholkaa kdyz pominu opravdu cilene RHB cviky, ktere by vam musel nekdo ukazat a zkontrolovat, tak pomaha lezeni po schodech po 4, medved. U obojiho hlidat kolena a spicky smerujici ven, chodidla a dlane kontakt s podlahou. Skakat zabaky (kolena ven). Udelat doma prekazkovou drahu (skoky, poskoky, prelezani gauce atd.). Koupit ribstole, labilni podlozku a senzomotoricky koberec. Koupit i snehule BF, stridat ruzne znacky BF bot. Ne kazde udelaji dobrou sluzbu pro konkretni dite. Tape lze taky vyzkouset.
Opravdu to ma uzkou souvislost prave s hlubokym stabilizacnim systemem.

jednaholkaa
autor
3. únor 2021

@monique9754 Dekuji za tip.

@wxkatuska Dekuji za vysvetleni. Boty asi opravdu vyzkousim jinou znacku a budu vic stridat. Prekazkovou drahu mela doma uz v 8 mesicich kdyz lezla, ted uz se ji na 4 moc nechce, ale zkusim motivovat. Poridime zebricek po kterem bude lezt v medvedovi na skluzavku 👍🏻 A asi i toho mufika👍🏻 Dekuji.

sbabeta
3. únor 2021

Střídat nožičky zvládla tak ve 2,5 letech. Botky nosí taky Filli, zkoušeli jsme i jiné (Frodo, kompromis D. D. Step, Primigi..) ale ve Filli chodí nejlépe. Proto i ta naše fyzio chtěla vidět botky, jestli ty dané barefoot jsou pro ní vhodné.

sbabeta
3. únor 2021

Senzomotoricky koberec můžete koupit, ale můžete ho i vyrobit. Vyjde to na pár korun a děti ho milují

wxkatuska
3. únor 2021

@jednaholkaa delam prekazkovou drahu z jidelni a barove zidle, kresla, gauce, skok z nizke zidlicky, skok - klasicky panak atd.. nic pro uplne male prcky 😉 na zahrade lezeni pres drevo, zidky....dobra je lezecka stena. Zalezi jake mate moznosti a podminky bydleni. Pri vyberu bot, to chce zkusene oko. Styl chuze velmi ovlivnuje tvar konkretni boty.

jednaholkaa
autor
3. únor 2021

@wxkatuska Co si myslite o tehle podlaze? https://www.muffik.cz/muffik-sety/set-ortopedic...
Pry je to na posileni stredu tela.. Tak nevim jestli tohle nebo ten klasicky mix.
@sbabeta Moc krasne! Bohuzel my nejsme doma schopni slozit ani skrin z Ikei, natoz neco vyrobit 🤣🙈

wxkatuska
3. únor 2021

@jednaholkaa ja tuto podlahu neznam, takze ji neposoudim. Nevidela jsem to v realu, natoz v praxi. Z toho obrazku a popisu korenu clovek nic nepozna. Jak moc je to tvarovane, jaky doslap atd.. Omlouvam se, ale praxe me naucila nehodnotit neco, co neznam, pak si clovek plete pojmy s dojmy...

jednaholkaa
autor
3. únor 2021

@wxkatuska To dava smysl 👍🏻

weiserka
5. únor 2021

@jednaholkaa mufik orto podlahy určitě doporučuji, , je to super i pro dospělé

weiserka
5. únor 2021

@ajja87 cviky na míči by měla primárně ukázat fyzio, my máme - skákání na míči ale s nohama zapřenýma do podlahy, pak takové jako válení se po břiše na míči, pak s tím tzv.overballem - že ho má mít mezi koleny a zkoušet tak chodit ...nebo mi řekla že stačí, když bude ležet na zádech a proste mít kolena od sebe, hodně sedět v tureckém sedu...

sbabeta
5. únor 2021

@wxkatuska Můžu se zeptat, jaké barefoot sněhule máte? Já žiju v tom, že bf sněhule neexistují. Díky

wxkatuska
5. únor 2021

@sbabeta zalezi, co clovek potrebuje. Uplne klasicke snehule nejsou/neznam. Na hory vyuzivam zeazoo yeti sheepskin s dvojitou podrazkou. Ja tedy beru primo od vyrobce rozsirenou verzi. Zvladnou snih (bobovani, lyzicky) i melkou kaluz, pri velkem mrazu dohodim merino ponozky. Impregnuji je. Dite ma vzdy nohu suchou a teplou. Chodi v nich dobre. Klasicke snehule pouzivam, jen kdyz snih taje a jsou hluboke kaluze, protoze ta chuze je desna. Znama kupuje vivobarefoot yeti a je spokojena.