icon

Srovná se koktání u dítěte samo od sebe?

8. srp 2025

Za týden. Budou dceři 3 za 2 měsíce a Kokta již delší dobu,
Chodíme k logopedce , ale poslední dobou mám pocit že se dost zhoršilo , a trápí mě to ,jsem z toho hodně nervózní.
Zažil jste někdo že se to samo srovnalo ?
Všechny dechové cvičení od logopedie děláme. I několikrát za den.
Jen mě posledních 14 dní nejde naladit se na to že se to zlepší a bude to dobrý , 😥 začínám z toho být zoufalá .
Doufala jsem že do státní školky půjde už bez tohoto problémů.
A kdyby to šlo nechala bych si ji doma , bohužel to ale nelze ,jsme sami.

palja
9. srp 2025

@anonym_autor samo od sebe se to určitě nesrovná. Švagr koktá od dětství a koktá ještě teď, je mu 40. Nejvíc problémů měl ve škole a kvůli tomu nedokončil vysokou školu.

anonym_a314a4
9. srp 2025

@anonym_autor Hele nehazela bych flintu do zita 🙂. Co na to logopedka? Mas pocit,ze je dobra a rozumi tomu? Moje dcera hur mluvi a cca pred mesicem zacala taky koktat. Docetla jsem se (a logopedka to potvrdila), ze to muue byt vyvojovym skokem a nezralosti nervove soustavy. Dulezite je neskakat do reci,neupozornovat a dat tomu cas. Melo by se to to (klidne do nekolika mesicu) srovnat...

anonym_a314a4
9. srp 2025
@palja

@anonym_autor samo od sebe se to určitě nesrovná. Švagr koktá od dětství a koktá ještě teď, je mu 40. Nejvíc problémů měl ve škole a kvůli tomu nedokončil vysokou školu.

@palja hele to neni uplne tak pravda. Je rozdil koktani u dospeleho (driv se to asi taky moc neresilo) a u maleho ditete, kde to muze byt jen docasna vyvojova faze,ktera se zmeni.
Pokud je sleduje logopedka,byla bych v klidu

zmrzlinka
9. srp 2025

Dejte tomu čas.Rychleji myslí než mluví.Srovna se to až trochu dozraje.

bebyna
9. srp 2025

Můj bratr koktá od mala.. Máma s ním chvíli chodila na logopedii, ale jelikož se o nás pořádně nestarala, tak se na to vykašlala. Bráchovi je 26... Skoro přestal koktat ve 22 letech kdy se za námi přestěhoval do Prahy a našel si práci mezi super lidmi... Teď kokt jen ve stresové situaci.. To chudák úplně až papá po dechu jak se snaží vyslovit slovo.. Za mě je to asi dost individuální.. V práci jsme měli ženskou která koktat přestala sama od sebe ale její dcera prý koktá i když dochází na logopedii...

zuzkasim
9. srp 2025

Je rozdíl, jestli je to vývojová koktavost nebo klasická, ta může být podmíněná i dědičně. Vývojová je normální kolem 3. roku věku, mozková centra zrají rychleji jak motorická, samo se to upraví během pár týdnů, měsíců, výjimečně i déle - syn to měl silné, trvalo to 2 roky! Vždy má vliv stres ve kterém se problém výrazně zhoršuje. Cvičení má podpůrný efekt, může člověku pomoct s měkkými začátky slov. Zajímavé je, že koktavost se neobjevuje ve zpěvu a třeba mluvě v cizím jazyce. Jsem vystudovaná logopedka. Buď v klidu, syn to vnímá. Krom těch dechových a rytmických cvičení mu teď nemáš jak pomoct. Můj syn s tím zvládl i školku, záleží na osobnosti.

normalnimatka
9. srp 2025

Je možný, že s tím nic neuděláš, a snad to odejde samo, ale já bych teda zkoušela všecko možný. tčm, možná nějakej přípravek na mozek, postklasickou homeopatii (s poradcem), možná kraniosakrální terapii...Kdyby ses chtěla na někoho obrátit a nevěděla na koho, tak mi napiš zprávu, můžu nasměrovat.
a držim palce.

autor
9. srp 2025

Upřímně si myslím, že můj případ není ten ,že bych se o malou špatně starala , ale měla jsem opravdu těžkou poporodní depresi , docházím na terapie , všímám si že ji hodně vadí když zvednu hlas nebo zářícím. Řeknu ale narovinu že jsou situace kdy že opravdu těžké až nemožné se tomu vyhnout.
Na logopedii docházíme pravidelně , poslední termin nám byl i prodloužen a protože jsem přes rok stihla nadělat 4 měsíce - (které ještě běží do září), mohla jsem mít 4 měsíce volno , tak jsem s ní byla. A zároveň měla i finance . A to podle mě pomohlo hodně.
Nyní ale přes cvičení ( denně ) opravdu hodně zhoršila.

Jinak je prý velice chytrá dle logopedky i ostatních lidí , já neporovnavam děti ,
Třeba ji hrozně flustruje že neumí číst a má touhu učit se písmenka tak se učíme písmenka - na to prý je ještě brzo 🤷
Při zpívání také nekoktá . A je fakt že ona opravdu poslední dobou fakt hodně ,hodně mluví. Řekla bych že mlčí jen v noci když spinká nebo večer když máme chvíli pohádku 🤷

normalnimatka
9. srp 2025
@anonym_autor

Upřímně si myslím, že můj případ není ten ,že bych se o malou špatně starala , ale měla jsem opravdu těžkou poporodní depresi , docházím na terapie , všímám si že ji hodně vadí když zvednu hlas nebo zářícím. Řeknu ale narovinu že jsou situace kdy že opravdu těžké až nemožné se tomu vyhnout.
Na logopedii docházíme pravidelně , poslední termin nám byl i prodloužen a protože jsem přes rok stihla nadělat 4 měsíce - (které ještě běží do září), mohla jsem mít 4 měsíce volno , tak jsem s ní byla. A zároveň měla i finance . A to podle mě pomohlo hodně.

Jinak je prý velice chytrá dle logopedky i ostatních lidí , já neporovnavam děti ,
Třeba ji hrozně flustruje že neumí číst a má touhu učit se písmenka tak se učíme písmenka - na to prý je ještě brzo 🤷
Při zpívání také nekoktá . A je fakt že ona opravdu poslední dobou fakt hodně ,hodně mluví. Řekla bych že mlčí jen v noci když spinká nebo večer když máme chvíli pohádku 🤷

@anonym_autor s psychikou to určitě taky může souviset... co zkusit namíchat Bachovy esence na míru? Pro tebe i pro ni? To by mohlo dost pomoct.

A písmenka se určitě učte, když ji to zajímá, probůh! Jaký, že na to je brzo? Dítě se má učit, o co má právě zájem. A nemyslim si, že to je něco nenormálního. U nás taky frčely písmena od dvou a něco let. Pozdějc jako když to najdou🙂

cilkat
9. srp 2025

Logopedka nás upozorňovala, že když se prudce rozvíjí řeč, je koktání časté a "zmizí samo". Takže je taky otázka, co znamená "dlouho". Z toho, co píšeš, mi přijde, že to bude mizet, jak bude mít naučené způsoby, jak postavit větu. že teď prostě musí myslet na moc věcí zároveň a tudíž ten mozeček přehltí. Takže myslím, že fakt "zmizí samo", ale nejspíš za pár let. A klidně s emůže ve stresu vracet. Každopádně logopedií teď nic nezkazíte.
Ale že půjde dítě do školky koktavé... moje šly a neuměli dát dohromady dvouslovnou větu (nebo tak sotva uměly) a taky tu školku zvládly v klidu (Ano, obě děti mají narušený vývoj řeči a u obou to řešíme zhruba z doby půl roku před nástupem do školky s logopedem. Starší půjde do třetí třídy, mladší do první a nemluví čistě ani jeden. A jde to! Přes všechny kecy okolí, že s tímhle nedá první třídu a "musí umět". Nemusí. Naučí se. Nenechte se vystresovat: má čas a nikdo neumí všechno. )

katjja123
10. srp 2025

Chci tě uklidnit. Zažili jsme ve třech letech u syna to samé. Taky jsme chodili k ligopedce, dělali cvičení atd. U syna koktani trvalo skoro dva roky. Byla jsem taky zoufalá a několikrát i brečela. Ale opravdu po dvou letech nekoktal. U nas byl problém ve velké slovní zásobě, pusa Byla pomalejší než hlava. Neboj, děláte pro to všechno, chce to jen čas.

moudivlacek
10. srp 2025
@anonym_autor

@anonym_autor s koktáním neporadím, ale pokud má sama od sebe o něco zájem, podpořit! určitě není brzo, každé dítě je jiné a napřed v jiné oblasti, znám od syna, od 2 počítal, od 3 plynně četl a psal, ale zas jsme řešili jiné věci, kup jí taková ta dřevěná písmenka, pokud má o to zájem, dá se s tím hodně pohrát, příp. později skládat slova

autor
10. srp 2025
@moudivlacek

@anonym_autor s koktáním neporadím, ale pokud má sama od sebe o něco zájem, podpořit! určitě není brzo, každé dítě je jiné a napřed v jiné oblasti, znám od syna, od 2 počítal, od 3 plynně četl a psal, ale zas jsme řešili jiné věci, kup jí taková ta dřevěná písmenka, pokud má o to zájem, dá se s tím hodně pohrát, příp. později skládat slova

@moudivlacek máme, podporuji když má zájem, nic ji nenutím , názor že je na to moc brzo , slýcham z okolí . Logopedka mi jen řekla ,že je o dost chytřejší oproti dětem svému věku . Pravděpodobně to vyznělo jinak než jsem chtěla , omlouvám se.

autor
10. srp 2025
@cilkat

Logopedka nás upozorňovala, že když se prudce rozvíjí řeč, je koktání časté a "zmizí samo". Takže je taky otázka, co znamená "dlouho". Z toho, co píšeš, mi přijde, že to bude mizet, jak bude mít naučené způsoby, jak postavit větu. že teď prostě musí myslet na moc věcí zároveň a tudíž ten mozeček přehltí. Takže myslím, že fakt "zmizí samo", ale nejspíš za pár let. A klidně s emůže ve stresu vracet. Každopádně logopedií teď nic nezkazíte.
Ale že půjde dítě do školky koktavé... moje šly a neuměli dát dohromady dvouslovnou větu (nebo tak sotva uměly) a taky tu školku zvládly v klidu (Ano, obě děti mají narušený vývoj řeči a u obou to řešíme zhruba z doby půl roku před nástupem do školky s logopedem. Starší půjde do třetí třídy, mladší do první a nemluví čistě ani jeden. A jde to! Přes všechny kecy okolí, že s tímhle nedá první třídu a "musí umět". Nemusí. Naučí se. Nenechte se vystresovat: má čas a nikdo neumí všechno. )

@cilkat u nás je největší problém ten , nebo já to vidím jako problém 🤷.
Že když jedem k příbuzným , oni po ní to koktání opakují, skákání ji do řeči a dokončují to za ní. Větu mi složí nekokrat za den i bez toho aniž by se zadrhla .
Teď ale má teď opravdu 3-4 týdny chvíle kdy prostě chrlí typu " a a a já já já .... Nebo tak tak tak to bude bá -ba babovička. Pravděpodobně mě to hodně rozhodilo i proto že jsme měli měsíc a půl kdy nekoktala skoro vůbec . 🤷
Já v téhle chvíli pak nevím jestli ji to prostě nechat vychrlit nebo ji třeba stopnout a udělat s ní to cvičení na to dýchání znovu .
Mám s ní rituál že dýcháme ráno když vyletí z postele a večer než jde spát. V průběhu dne to zapojují jako hru třeba na houpačce , bublifuky nebo balónky podle toho jak jsme doma či venku .

autor
10. srp 2025
@katjja123

Chci tě uklidnit. Zažili jsme ve třech letech u syna to samé. Taky jsme chodili k ligopedce, dělali cvičení atd. U syna koktani trvalo skoro dva roky. Byla jsem taky zoufalá a několikrát i brečela. Ale opravdu po dvou letech nekoktal. U nas byl problém ve velké slovní zásobě, pusa Byla pomalejší než hlava. Neboj, děláte pro to všechno, chce to jen čas.

@katjja123 moc děkuji ❤️

normalnimatka
10. srp 2025
@anonym_autor

@cilkat u nás je největší problém ten , nebo já to vidím jako problém 🤷.
Že když jedem k příbuzným , oni po ní to koktání opakují, skákání ji do řeči a dokončují to za ní. Větu mi složí nekokrat za den i bez toho aniž by se zadrhla .
Teď ale má teď opravdu 3-4 týdny chvíle kdy prostě chrlí typu " a a a já já já .... Nebo tak tak tak to bude bá -ba babovička. Pravděpodobně mě to hodně rozhodilo i proto že jsme měli měsíc a půl kdy nekoktala skoro vůbec . 🤷
Já v téhle chvíli pak nevím jestli ji to prostě nechat vychrlit nebo ji třeba stopnout a udělat s ní to cvičení na to dýchání znovu .
Mám s ní rituál že dýcháme ráno když vyletí z postele a večer než jde spát. V průběhu dne to zapojují jako hru třeba na houpačce , bublifuky nebo balónky podle toho jak jsme doma či venku .

@anonym_autor tak to chce pořešit s příbuznejma, aby na to neupozorňovali...
pokud mívá i období, kdy nekoktá vůbec, věřim, že to samo odejde🙂 ale podpořit to můžeš nějak, svět to většinou nestojí.