Stahování pindíka

puppystaff
8. črc 2016

Maminky,jsem zoufala.Pindika jsme zacli stahovat okolo 6 mes.,pouzivali jsme masticku Triamcinolon,tak jak nam nakazala dr.Od zacatku to slo krasne,malej se nechal,nebrecel,proste vse bylo v poho.Pri dalsi kontrole nam dr.rekla,ze uz ho ma komplet stazeny.Pri kazde koupeli jsem mu ho opatrne stahovala,ale po par mesicich mel k tomu odpor a zacal vyvadet,nenechal si na neho sahnout natoz stahnout.Pri kazdem prebalovani,kdyz jsem ho chtela utrit ubrouskem,tak zvedal prdel,vselijak se vrtel,jen abych mu na neho proste nesahla.Ve vane to same,kdyz jsem mu zacala myt telicko,ocima sleduje,kam ty moje ruce miri,jakmile mu ho chci stahnout a omyt mu zalud,aby tam nemel to bile ( tvaroh ) tak si stoupne,zacne dupat,rvat,otaci se,odstrkava me.Dr.mi rekla,ze se muze stat,ze zacne mit odpor,ze se mu nemusi libit,ze mu nekdo saha na pindika.Tak jsem to moc neresila,co slo jsem umyla.Zkousela jsem ho naucit,aby si ho stahoval sam,ale neda si na nej ani prst.Dnes mu jsou 2 roky,nedalo mi to,polozila jsem ho,jednou nohou jsem mu drzela ruce a druhou nohou jeho nohy....pomalicku jsem ho zacala stahovat a slo to jen kousek,nestahl se cely zalud,vypada to jako slepene,hrozne brecel tak jsem ho nechala byt,akorat jsem mu to namazala tou mastickou,vratila zpet tu kuzicku,dala plenu a nechala ho.Myslite,ze mam mazat a doufat,ze to povoli,nebo jit k dr.? Zarazilo me,ze predtim to mel stazene a nic ho nebolelo a najednou se to slepilo zpet a rve jak tur kdyz mu s nim chci manipulovat.Ale cerveny ho nema a cura normalne,na nic si nestezuje.

astyna
8. črc 2016

S tím slepením mám nepřímé zkušenosti - kamarádův syn to tak měl. Prostě to strhávali tak dlouho, až se to nepřilepilo. Teď už je ten kluk dospělý a plně to stáhne dolů i zpět.

verunica
8. črc 2016

Prosím...chci se zeptat..teda není to k věci,ale oklikou vlastně je...Mám taky chlapečka, teď v černu mu byl rok..a doktorka mi vůbec neřekla,že mu mám pinďu stahovat :O :/ ... babička říkala,že je na to zatím čas,ale bojím se,aby s tím pak nebyly problémy :( ..

olga_
8. črc 2016

@verunica Jsou na to rozporuplné názory. My máme syna rok a tři čtvrtě. Dr. se o přetahování nikdy nezmiňovala a také jsme to nikdy nedělali. Synovi při koupání vždycky říkám, ať si omyje pindíka a činí se docela dobře.

katyxq
8. črc 2016

http://www.azrodina.cz/1580-resite-problem-s-pr...
http://www.strankyprokluky.cz/jak-o-sebe-pecova...
... se nedivte, že řve, když ho trápíte (a navíc zbytečně, dle řady odborníků)

katyxq
8. črc 2016

vaší pediatře bych teda nechtěla přijít pod ruce ☹, to jsou rady ☹

soleilll
8. črc 2016

@puppystaff Na to, jestli přetahovat, jsou různé názory. Podle toho, co popisuješ, bych okamžitě přestala synovi způsobovat další trauma a nechala ho být. Taky jsem pořád řešila, od kdy začít, kdy by se kůže měla sama uvolnit, kdy tomu pomoct a jak moc... Nechci, aby v předškolním věku musel jít na operaci, která to chirurgicky uvolní. Kamarádka, jejíž syn má problémy s ledvinou, takže je na nefrologii a urologii každou chvíli, mi tvrdila, že dle tamních specialistů kluci po 3. roce musí shrnout celou předkožku. Synovi to pořád nejde, má jen malou dirku, kterou se vyprazdňuje, takže funkčnost je v pohodě. Sama jsem mu nikdy násilím nepřetahovala a vedu ho k tomu, aby to zkoušel sám a sám si přirození i umývá (po dohledem). Včera jsem se na to znovu ptala naší dětské doktorky a ta mi rázně řekla, ať to nechám být, že u někoho je až do toho 5.-6. roku kůže přirostlá, takže je opravdu bolestivé se o něco snažit. Pokud prý má syn jít na operaci, tak se jí nevyhne, i kdybychom teď nějak zkoušeli předkožku přetahovat. Takže v tomto případě se přikláním k názoru @katyxq - tedy pokud to nevadí, nechat být.

moniiss
8. črc 2016

Je pravda,ze nasem synovi to také zpusobovalo bolest, bylo to nepříjemné, měl již po 3 zkuseni takový strach,ze jsem to musela omezit na minimum. Víc o tom mytí mluvit,nechat ho samotného,aby si jej umyl a vyžádala jsem si kremik Triamcinolon u dr. Ze prostě řve, ze ho nechci trápit, ze to je potom jen o násilí a jeho strachu,kdy mu budu sahat na přirození. Mazání kuzicku opravdu povolilo a teď se to "sportovne" občas snažíme přetahovat. Jen malinko,žádné drama,trochu hrou...aby se malý nebál a věděl,ze to není jen o trápení. S přicházejícím věkem přijde i rozum a pochopí,ze je důležité si jej hezky umýt.

odula
8. črc 2016

@puppystaff hele... Nam nešel stáhnout dlooouho a naše dr. říkala, ze se může povolit az do osmi let věku, ze je to fyziologický.a snad az pak, pokyd to nejde, se píšou kortikoidy. Našemu klukovi se povolila sama skoro v šesti. Za mě nechat, nepretahovat, jen se může zajizvit a to je teprv prca.

rituska88
8. črc 2016

Já bych to neřešila. Souhlasím s @katyxq a s články, na které dala odkaz. Nám doktor řekl, že můžeme pomalinku zkoušet jestli to půjde, ale nic nehrotit, nic nedělat násilím, že minimálně do 3 let se to nijak neřeší. Jednou mi ukázal, že syn už to má trošku uvolněné, tak že se toho nemusím bát a jemně mu žalud umýt. Přiznám se, že jsem z toho měla ze začátku docela strach a nějaké přetahování jsem neřešila vůbec, teď opravdu jen občas při sprchování zkusím trošičku, ale syn (2 roky) už sám objevil, že má pindíka a sahá si na něj, takže to přetahování zkouší sám a tam mám aspoň jistotu, že ho to nebude bolet, protože sám by si bolest schválně nezpůsoboval zatímco já to nemusím tak dobře odhadnout. Podle toho co píšeš, tak syn už z toho má trauma, pravděpodobně je mu to nepříjemné, bolí ho to. Neřeš to tolik, ono to samo časem určitě povolí, syn je ještě malý.

pajula123
9. črc 2016

Souhlasim s predchozimi nazory a jen doplnim: jako male mi rozsirovali mocovou trubici. Dodnes je mi velmi neprijemne,kdyz mi "tam" kdokoliv saha,a to vcetne manzela. Trauma vznika rychle,tak hlavne opatrne!

astyna
9. črc 2016

Nám říkala pediatra nechat do 3 let být, pak zkusit, pokud nejde, zase nechat být. Pokud tam není nějaká vada (slabý produ moči např.), tak bych to zatím neřešila 🙂 Mám synka (8M), a tak ho zbytečně trápit nebudu. Partnerovi to strhával táta - resp. ukazoval, co s tou předkožkou má dělat, ale to už byl velký (kolem 10. roku) a dodnes tam má jizvu od toho strhávání, ale na funkci to nemá vliv 😀

gin124
10. srp 2016

Alespoň že příspěvky od posledních mamin tu jsou rozumné, jenom okopčím, co jsem před chvílí napsal jinde:

gin124 Dlouho jsem tu nebyl a zase trnu hrůzou z toho, co tu čtu. Minimálně do tří roků s předkožkou nemanipulovat, může se snadno poškodit a pak musí být kvůli těmto škodlivým manipulacím amputována.

Dám tu jeden odkaz:

Referenční text Pediatrics, podává správný harmonogram stažitelnosti předkožky:

"Předkožka je při narození normálně nestažitelná. Ventrální (vnitřní) povrch je přirozeně slepen se žaludem. Ve věku 6 let má ještě 80% chlapců ne zcela stažitelnou předkožku. Ve věku 17 let má 97 až 99% chlapců zcela stežitelnou předkožku."

A Robertsonova učebnice neonatologie dále varuje:

"Násilné stahování předkožky v dětském věku narušuje tkáň předkožkové špičky a způsobuje její zjizvení a to je pak nejčastější příčinou skutečné fimózy v pozdějším životě."

Averyho neonatologie má stejné upozornění:

"Násilné stahování předkožky má tendenci způsobit trhlinky v jejím otvoru, což může vést k patologické fimóze"

Více zde: http://www.obrizka-chlapcu-cz0.cz/news/cisti-je...

Tonda Vlas