icon

Stále plazení v 10měsících. Jak podpořit dítě ve vývoji pohybu?

jizerina
23. bře 2025

Dobrý den maminky, naše desetiměsíční dcera se stále plazí po břiše. Jezdíme sice na rehabilitace a doma s ní cvičím,ale zdá se mi že dcera to bojkotuje. Teď se naučila jen to že když se chce přesunout s hračkou,tak zvedne ruku do vzduchu a odplazí se i s hračkou. Sice péruje v kolenech ale na lezení to nevypadá. Při minulý měsíc na RHB sestra říkala že to půjde rychle ale v pátek se pořád jen plazila po břiše. Cvičím s ní,ukazuju jí jak na to ale vždycky to nějak vydrží a potom se rozplácne na břicho. Už nevím, jsem z toho nervózní, ráda bych aby lezla. Nerada bych aby se tahle vývojová fáze přeskočila. I když se mi jiné matky tady v městečku chlubí že jejich dítě se rovnou posadilo aniž by předtím lezlo. Že z lehu si sedlo a jak je dítě zdravé a nic mu není, že RHB je tahání peněz z pojišťovny. Jak to máte vy?
Děkuji moc za každou odpověď

ukki
23. bře 2025

@jizerina my jsme byli pod dohledem fyzio a dcera začla lézt, sedla si a postavila se až po prvních narozeninách, přitom jí nic nebylo, jen má na všechno svůj čas

cherie24
23. bře 2025

@jizerina a jaké máte podlahy? Naše se plazila kvůli dlažbě. Přešla z plazení rovnou do stoje a obcházení nábytku. Ale po 4 se jí nechtělo, protože se jí to smekalo.

cilkat
23. bře 2025

Syn se v deseti měsících taky plazil. proplazil se celou letní dovolenou v kempu - po břiše po betonu, kamenech, štěrku... Ale zvládal se třeba vyplazit a splazit schody k chatce a začal si u opory stoupat. Přijeli jsme domů, začátkem jedenáctého měsíce měl jít na rehabilitaci (byli jsme spíš pod dozorem, vůli vrozené defirmitě chodidla) a pár dní před tím se najednou zvedl na čtyři ... a vydržel na nich do osumnácti měsíců. Neseděl nikdy: respektive seděl v kleku na patách (ne v W ale se špičkama pod sebou), sednout na zem se naučil až někdy po druhém roce, kdy už běhal. Podle fyzio šel všechny pohyby "technicky správně", jen prostě "na hraně normy věkově".
Jinak syn je hypotonický, s rovnováhou a těžištěm má potíže do teď, ale učil se... třeba v osmi letech se naučil jezdit na kole bez koleček a podobně - ano, později, ale naučil. Pro mě to má výhodu: syn nejde do pohybů, kde si není jistý, je opatrný, nepadá...

j.a.n.i
23. bře 2025

@jizerina Ano, ani jedno z deti jeste v 10 mesicich nelezlo, resp. nekdy na prelomu toho 10 a 11 zacaly. Nikem na rehabilitaci jsme nechodily, neb vse delaly dobře, jen pozdeji. Ve 3 letech bylo zjisteno opoždění rustu, takže zpetne bylo jasne, proč vse delaly pozdeji. Jedno chodilo v 17 mesicich, druhé v 18.

korin
23. bře 2025

Moje děti začaly lézt až později. S prvním jsem cvičila vojtovku kvůli hypotonii, kolem roku to už nebylo v mých silách. U nejstaršího jsem byla ve stresu, děti našich přátel lezly od půl roka, ale všechny tři naše děti začaly lézt později a jsou v pořádku.

jizerina
autor
23. bře 2025

@cherie24 my máme koberce, dávali jsme je hlavně kvůli ní..

lv
23. bře 2025

Jedna lezla v 9m, druhá v 10m, na konci, dej tomu ještě čas

jiss
23. bře 2025

Zbytečnost nebo ne snad posoudí lékař nebo fyzio, ne matky jiných dětí. Moje první sedělo v 6,5 měsících, lezení téměř přeskočilo, stavělo se v 9, ve 12 dávno běhalo, celý život výhradně barefoot, a stejně teď od 4,5 řešíme plochou nohu a valgózní kotníky jako prase. Má i horší rovnováhu, má nebo měl problém s lezením po průlezkách, odrážedlem, kolem. Nehroutit se, ale nepodcenit, a na ostatní se vyprdnout 🤷

lis6
23. bře 2025

Lezení má dítě zvládnout do roka, má ještě čas (obě moje děti 14 dní před 1.narozeninama)

ada22
23. bře 2025

Jestli se postupně zlepšuje a jste hlídání na fyzio, tak bych tomu dala ještě čas.

misha31
23. bře 2025

Dcera na 12 mesicich litala venku po svych, lezla po kolenou v 6 mesicich. Syn leze od 6-7 mesice po kolenou, od 10m obchazi nabytek, ted 14mes a zatim furt lita kolem nabytku, uz i sam chvili stoji v prostoru, ale ma proste cas. Brachy dcerka nejakych ,21 mesicu teprve zacina stoupat k nabytku, tam ale taky chodi na fyzio, ma hypotonii.
Vyvoj deti je ruzny, dala bych ji jeste cas, ono to pak muze prijit najednou