Syn nejí a hubne - řešil to u dětí taky někdo?

26. črc 2021

Syn je nejedlík. Vždycky jedl špatně, má velmi omezený jídelníček. Spoustu jídel nejí a postupně hodně jídel ubírá.
Aktuálně ji bez problémů vlastně jen zeleninu, z té ale nepřibere.
Teď prakticky přestal jíst. Není nijak vychrtlý, ale bojím se, co to s ním udělá. Za poslední měsíc zhubl 1,5 kg.
Je mu 7 a má 19,5 kg. Za měsíc jde na operaci, takže to zase nebude jíst. Proto bych ráda, aby měl v době operace víc než 20 kg.
Ani nevím, na co se chci zeptat. Možná jen hledám zkušenosti někoho jiného.
Rady na to, jak ho rozjist už nehledám, zkusili jsme vše možné a zatím bez efektu.
Spíš mě zajímá, kdo to u dětí taky řešil, jestli pomohly nějaké přípravky na podporu chuti, nebo jen čas.

autor
26. črc 2021

Ještě doplním, že syn má vývojovou dysfazii.

lilian2111
26. črc 2021

Můžete zkusit nějaký přípravek na podporu chuti k jídlu. Myslím že dr max něco pro děti má - ale nečekejte zázraky, moc to nezabírá.
Napadlo mě aby si napsal třeba sám jídelníček, co by si třeba dal, nebo tak. Pojmout to formou hry, aby si udělal svůj jídelníček třeba na den, dva. Pak pokračovat když se to chytne. 🙂

autor
26. črc 2021

@lilian2111 zkoušeli jsme jídelníčky, sám si vařil, nakupoval, vybíral talíře a příbory... Jedl u TV, u čtení pohádek, sám v pokoji, společně s námi v kuchyni... Nutili jsme, motivovali, vyhrožovali, slibovali, nechali jsme to jen na něm...
Vypadá, že toho je hodně, ale řešíme to 6 let. Takže tady už nemám co zkoušet. Myslím, že už jsme zkoušeli vše.

lilian2111
26. črc 2021

Pak bych to řešila už přímo s doktorkou.

martt
26. črc 2021

Ja tě zkusím trochu uklidnit. Mam syna v 7 letech vážil 18,5 kg nejedl skoro vůbec nic jen zeleninu a ovoce vypadal, jako kdybychom ho trápily hlady. Na 8 roce, jako kdyby nad ním nekdo mávnul kouzelnym proutkem a začal jist. Ted mu je deset a lepší ho šatit než živit sni snad vše na co prijde🤣🤣 .Dokonce se mu upravila i váha a váží 33 kg. Tím chci říct, že se to třeba samo srovná. Chápu, že když máte jít na operaci, ze je špatné aby hubnul, ale pokud ti odmítá jist tak se s tím nic moc nedá dělat. Jedine to zkusit řešit s dr.jestli by to mělo nějaký účinek. Ale u nás nemělo prošli jsme různá vyšetření vše s dobrým výsledkem. Prostě jsme doma měli
v rámci moznosti zdravého syna vychrtlinu 🤣.

autor
26. črc 2021

@martt kolik k tomu měřil?
Mně spíš vadí, že hubne. Měl už 21 kg.

martt
26. črc 2021

Měl cca 128 cm. On měl jeden čas 23 kg jenže pak dostal chřipku, takže spadl na 20kg a pak zhubnul další dvě kg

martt
26. črc 2021

Vím, že to je o nervy. My jsme se radovali nad každým kilem. A když to zas zhubnul tak jsme z toho byli špatný a měli i strach jestli není nejak nemocný.

autor
26. črc 2021

@martt to je na tom syn výškové lépe. Nemocný není, ale hubne.

dundee88
26. črc 2021

A co zkusit rybí tuk?

autor
26. črc 2021

@dundee88 ten má už od roka denně.

lady742
26. črc 2021

Mám to doma už 10let,jakékoliv pokusy a doplňky stravy jsem už vzdala,s Mudr jsme řešili a vzala i krev,vše o k,nic mu nechybí,takže jsem se částečně naučila to neřešit a nechat na něm a je to opravdu na palici🤦

autor
26. črc 2021

@lady742 naše doktorka neřeší. Když jsme byli u zástupu, tak s tím měl problém.

korin
26. črc 2021

Co zkusit psycholožku...

autor
26. črc 2021

@korin to už jsme zkoušeli. Psycholožka to neřešila a bagatelizovala.

korin
26. črc 2021

Snad nějaká, která se specializuje na poruchy příjmu potravy. Nemám s tím žádné zkušenosti, ale to hubnutí se mi prostě nelíbí.

martt
26. črc 2021

Mne teď tak napadlo a syn ví, že má jít na operaci? A budeš tam s ním nebo bude v nemocnici spát sám? Možná proto teď odmítá úplně jist a hubne. Ja jsem si uvědomila ,ze muj syn mi před nástupem do nemocnice , když jsme tam měli jít na větší vyšetření (ne kvůli jidlu) tak nam zhubnul 2kg protože nechtel jist jaký z toho měl strach.

autor
26. črc 2021

@martt ještě to neví. Chceme mu to říct až týden předem. Ale máme za sebou už 2 operace a 5 pobytů v nemocnici a vždy v pohodě. Dokonce se těší, protože v nemocnici mu nechávám takřka neomezeně tablet na hraní her.

lilian2111
26. črc 2021

No hele, já bych asi zkusila jinou psycholožku, jak se tu psalo, co se přímo zaměřuje na poruchy příjmu potravy a řešila to. Hubnout by asi úplně neměl. A dětskou doktorku nevím no, jestli bych zůstávala někde kde to Dr neřeší…. Asi i tobě se to moc nezdá když to řešíš.
Máme doma teda skoro totéž a 2x. 10let syn a 6let dcera. Co měli rádi už nechtějí, dostat do nich snídani je umění, pak jí až oběd a kdybych nehučela, snad ani ten si nedají 🤦🏻‍♀️ Nejvíc jí odpoledne a večer. Naučila jsem se to moc neřešit. Je jsem akorát stresovala tím, že jsem je nutila jíst a tím spíš neměli chuť, nechtěli protože museli. Jsou oba taky drobný. Ale nehubnou teda no… 😕

aguu
26. črc 2021

No já bych teda řekla, že před operací je důležité do něj dostat bilkoviny, jsou důležité k hojení. Co zkusit nějaké nutridrinky?

whoknows
27. črc 2021

Byl na vyšetření na dětské gastroenterologii?

autor
27. črc 2021

@whoknows nebyl. On dřív nehubnul. Jedl málo, ale jedl a přibýval. U něj to je psychické.

martt
27. črc 2021

A když se ho zeptas proč nechce jist co ti odpoví? Můj syn třeba nechtěl vůbec jist když na něj něco lezlo. Před každou virozou měl tak 2-3kg dole. A pije alespoň? My jsme třeba měli k tomu problém i s pitím, ze nam pil strašně malo.

autor
27. črc 2021

@martt pije minimálně a nechce jíst, protože nemá hlad, bolí ho noha, je moc sluníčka, kočka má lysinu na čele, vymřeli dinosauři...

whoknows
27. črc 2021

To jsme si nejprve u dcery mysleli také. Pak se přišlo na celiakii. Vyhýbala se jídlu, protože jí z něj dlouhodobě bylo hůř a hůř. To samé se pak opakovalo u synka, ale tam jsme šli na odběry protilátek hned.

autor
27. črc 2021

Tak testy na alergie má za sebou postupně všechny. Zkoušeli jsme i bezlepkovou dietu. Doteď je vlastně na bezlepce, protože nejí pečivo, sušenky, nic.