Synovi zaskočila slina (nevím jistě) a začal se dusit

kamilka007
11. říj 2014

Musim se sverit s dnesnim hroznym zazitkem a prosim o zkusenosti ty, kterym se stalo neco podobneho.
Muj ctyrmesicni chlapecek lezel v postylce a povidali jsme si, najednou mu jakoby zaskocila slina (nevim jiste), jen otviral pusinku a zacal strasne rychle mavat rukama a kopat. Vsechno uplne tise. Popadla jsem ho do naruce v domeni, ze to hned prejde, nekdy se zakucka i pri kojeni, ale trvalo to dal, i kdyz jsem ho poplacavala po zadickach. Nakonec jsem si ho polozila briskem na ruku, to konecne pomohlo a uz jen pobrekaval, taky ho to dost vzalo. Syn je silne dite, od narozeni nadprumerne velky a dravy, ne treba nedonosenatko. Mam ted hruzu, co by stalo, kdybych treba u postylky zrovna nebyla a varila nebo vesela pradlo.. Monitor dechu sice vsude mame, ale ten by se v tomhle pripade ozval vlastne az pozde.. Jsem strachy bez sebe. Porad samu sebe presvedcuju, ze mu jen ze skytavky zaskocilo nebo tak a ze by to normalne sam rozdychal, ale mo tomu popravde neverim.. Uvitam kazdou zkusenost. Kazdopadne v utery jdeme do poradny, tak se optam i tam, jestli je teda co poradit.

bunny123
11. říj 2014

Ahoj. Nase mala byla extremne blinkave miminko, takze zakuckani s vytrestenyma slzavyma ocima jsme zazili nekolikrat. Vzdy pomohlo si ji obratit na ruku nebo do svisle polohy a poplacat pres zadicka. Problem nastal jednou ve 3m, kdy se probouzela ze spani, ublinkla si a vdechla to. Sla jsem ji zrovna budit, takze jsem u toho (nastesti) byla hned. Pokud miminko vdechne blinky, vyvola to u nej stejnou reakci jako topeni se (to mi rekla posleze doktorka), takze mi mala sebou skubala na ruce, ale nenadechovala se, do toho strasne slinila. Manzel okamzite volal 112. Operator radil mit malou na ruce briskem dolu, mirny sklon hlavy dolu, tak jsme s ni cloumali a mala se pomalu melce nadechovala. Operator slysel jak stale chrapti, tak stejne vyslal rychlou. Lekarka malou zkontrolovala, ale nez prijeli, tak uz to mala "rozchodila". Byla jsem uplne hotova.

Koupili jsme valecky a v postylce spi na boku, kdyby nahodou. Blinka uz mene, ale naposledy se neco podobneho stalo, kdyz lezela na zadech na dece. Zase blink a lehke vdechnuti. Pomohlo opet pretoceni a poplacani po zadech.

Rada co s tim zrejme neni. Dokud dite blinka, stat se to muze. Desim se prikrmu. Vdechnuti jidla bude moje nocni mura. Ja se snazim malou nespoustet z oci, nikdy nevim, kdy si ublinkne, ze. Takze kdyz vesim pradlo, mam ji v lehatku a vidim na ni. Kdyz se jdu sprchovat, manzel "hlida". Je to psycho. Spani v posteli nepripada v uvahu.

Jinak doktorka mi jeste tvrdila, ze miminka maji na vse prehnane reakce. Ze to jejich zakuckani muze vypadat dramaticky, ale je to v pohode. No kazdopadne musi kazda mama ovladat 1. pomoc, pro vsechny pripady.

http://dc-slunicko.webnode.cz/prvni-pomoc-u-deti/

lucieandrlova
12. říj 2014

@kamilka007 Ahoj, nevím, zda je to váš případ, ale nám se začala dávit dcera po několika týdnech od narození (vytřeštila oči, lapala po dechu a začala vydávat dávivé zvuky). Musela jsem ji zvednout z postýlky, obrátit přes ruku a klepnout do ní až vyletělo mléko... Byla jsem strachy bez sebe... Stávalo se to i 3 x do hodiny a nevěděli jsme co s tím... Dle příznaků jsem na internetu odhadla reflux a doktorka ho potom potvrdila. Zkus se tedy podívat na net na reflux, např. www.mamaaja.cz/ActiveWeb/Article/2670/pomoc,_ma...

Teď hned můžeš udělat to, že zvedneš postýlku u hlavy (buď pod rošt/matraci dát deky nebo vypodložit nohy (sklon. 30-40 stupňů úhel). Ne hlavu miminka! Miminko musí pořád ležet rovně na matraci. Po kojení dát vícekrát odříhnout.
Co se týče strachu, ano, je to strašné. Plně to chápu. Já jsem byla na sesypání... Pro hlídání mohu doporučit videochůvičku, dá se pak sledovat i obraz nejen zvuk a minipostýlku a vozit mimi přes den za sebou...
Střídání v hlídání ano, ale stejně se musíte vyspat... Já jsem se naučila spát tak, že když se dcera pohnula nebo vydala zvuk, byla jsem hned vzhůru. Myslím, že jsou maminky tak naprogramované, tak se nestresujte!
Pro jistotu jsem měla nachystané u dveří klíče, u sebe mobil a zopakovala si první pomoc.
Pokud to je reflux, tak ten se s příkrmy zlepšuje a samozřejmě věkem.
A hodně mi pomáhala rada, kterou mi dala jedna dula: musíte jí věřit, miminka se rodí, aby žila, jsou to bojovníci a udělají pro to vše, tak se tolik nebojte!

Tak přeji pevné nervy a raději, ať se to už neopakuje!

kamilka007
autor
12. říj 2014

@bunny123
@lucieandrlova
Dekuju za prispevky, aspon je uleva, ze v tom nejsem sama. Slintal u toho opravdu dost, ale to on ted vicemene porad, takze misto mlicka (byl dve hodiny po kojeni) asi vdechnul sliny. A taky jsem hned najela na googlu na prvni pomoc a drtila se. 🙂

sue007
12. říj 2014

Můj druhý syn byl hodně blinkavý,neblinkal rozhodně jen po kojení,prostě třeba i po těch dvou hodinách,měl silný reflux,ale protože měl velký váhový růst,nikdo z lékařů to moc neřešil.Taky jsem si s ním u toho dušení užila,ale doktorka mi řekla,že je to velké silné mimino a takové,že to vždy dokáže vykašlat.Stejně jsem ho otáčelo mockrát obličejem k mému kolenu,která jsem si v rychlosti podepřela o křeslo nebo něco a plácala po zádech.Fakt je ten,že můj třetí je prcek,zdaleka tak blinkavý není,ale když už mu zaskočí,tak se jen zajíkne a nedýchá.Slyším to a čekám a většinou do 10-15 vteřin zakašle a začne,nebo ho výtáhnu a poklepu.Ale teď už je starší,tak už to bude jen lepší.Já nikde žádné monitory nemám,jen chůvičky,s dětmi spím,takže mě vzbudí každý jejich pohyb,vše o nich vím.Ale jak bylo psáno výše,hlavně věřím v ně a v něco tam nahoře,že moje děti se narodili,aby žili. Bát se je normální,ale nesmíte být zase moc úzkostné matky,takový strach na děti přenesete,i když by vás to ani nenapadlo.

bunny123
12. říj 2014

Je to jak pise @lucieandrlova , sklon postylky musi byt. Blinkani se nam upravilo sirupem Gastrotuss. Jinak mobil mam taky neustale u sebe. Blbe je, ze diky nekolika kojeni v noci jsem kaput a spim jak zabita, takze nevim, jestli by me kuckani vzbudilo ☹ Uklidnuje me, ze ma manzel lehke spani.

kamilka007
autor
12. říj 2014

@sue007
@bunny123
Postylka je jasna, mam v predsini i krabici na podlozeni kocarku, kdyz mi malej dospava po prochazce. 🙂 Jinak reflux to fakt nebude, prakticky nezvraci, jen obcas pusti takovou tu mlecnou slinu (a vetsinou jen kdyz mam neco peknyho na sobe). 🙂 No resuscitaci mam nadrcenou, tak mam malinko lepsi pocit a budu doufat, ze ty deti jsou vazne naprogramovane k preziti a znovu by si s tim poradil sam, jak psala @lucieandrlova .

bunny123
12. říj 2014

Ano, vzdy se durch poblinka kdyz ma na sobe neco hezkeho, v cem chceme prijet k babickam 😀

selverin
12. říj 2014

ahoj, malá mi tohle taky dělala. ze začátku jsem netušila z čeho a co ji zaskočilo, ale když jsem se ji někdy mrkla blíže do nosíku, viděla jsem tam trošku bílé tekutiny, takže ji prostě občas projelo nosem mlíčko.... vím jaké to je... začala mi to dělat už v porodnici a já snad první 3 měsíce nespala, protože jak píšeš, vše v plné tichosti, jen zvedala hlavičku, zrudla celá a kopala ručičkama, nožičkama a nemohla se nadechnout.... ☹ časem to všechno naštěstí přešlo...

favofrenki
12. říj 2014

Můj druhý syn měl něco podobného. Najednou vytřeštil oči máchal rukama a nemohl popadnout dech. Po chvíli se nadechl ale vždy jen jednou a pak zase plakal a nemohl popadnout dech. Trvalo to vždy chvíli pro mě věčnost. Dr. Nic nezjistila dala mu Helicid a ono to přešlo. Malý měl reflux tak to možná bylo z toho. Taky jsem se bála poprvé ležel vedle mě a ty ostatní záchvaty fungoval šestý smysl prostě jsem vždy přišla když to vypuklo. Doufám že to u vás brzy přejde.