Tobrex LA pro 3měsíčního a ucpaný slzný kanálek

kiwiu
23. říj 2014

Dobrý den všem,

synek má od narození problém se slzným kanálkem. Očíčko slzí, objevuje se hnisavý sekret. Nyní jsou mu tři měsíce. Byli jsme již 2x na propláchnutí - vyfasovali Tobrex a měli provádět masáže kanálku. Tentokrát 3x propláchnutí + 1x propíchnutí slzného kanálku a máme kapat Tobrex LA (po 12ti hodinách). Když jsem svému synovi kápla první kapičku, tak se zhruba do půl hodiny spustil neuvěřitelný křik, syn sebou házel, byl spocený, uplakaný (slabé slovo), úplně vyřízený. Nechápala jsem co se děje s jinak velmi klidným chlapečkem. Napadlo mě přečíst si příbalový leták (jsem hlupák, že až po aplikaci..no nic). V příbalovém letáku jsou popsány takové vedlejší účinky, že je oproti nim hnisající očíčko úplná banalita a perlička na závěr- DĚTI MOHOU UŽÍVAT AŽ PO 1.ROCE ŽIVOTA!! Podotýkám, že jedna ze složek je např. kyselina sírová (pro úpravu PH)...Já přestávám věřit a důvěřovat západní medicíně...opravdu jsme jen pokusní králíci??? Jaké máte zkušenosti Vy? Díky za názory a hezký den.

mysonek
23. říj 2014

Ahoj, tak se slznými kanálky jsme se taky natrápily, malé je teď 13 měsíců a ještě teda nemá vyhráno, očička jí stále slzí, ale zánět spojivek už neměla skoro 3 měsíce. Jinak Tobrex jsme měly několikrát a problémy nedělal. To s tou kyselinou sírovou (nebo psaly hydroxid sodný) mě taky trochu vyděsilo, ale je to jen k úpravě PH. Pokud to malému vadí tak to řekni na očním a napíší vám jiné kapky. My měly naposled Floxal, malá měla zánět o prázdninách, předtím jsme byly na sondáži v Praze na Karláku, tak jsem volala tomu primáři tam a on mi ho po telefonu doporučil, prý to jsou jediné kapky doporučené už od narození (je zajímavé, že předtím jsme měly spoustu jiných kapek) . Já si ho pak nechala napsat od naší pediatričky, sice to bylo na vlastní úhradu, protože to může psát jen oční, ale napsala mi to. A od té doby má malá pokoj. Také jsem zkoušela homeopatika, jestli pomohla nevím. Já jsem lékařka tak homeopatii moc nevěřím, ale tady jsme si řekla že to zkusím, že tím určitě nic nezkazím. Tvůj syn je ještě malý, má šanci, že z toho vyroste.

evelp
23. říj 2014

@kiwiu vážně? my je taky měli, vlastně od narození, ted je mu 9m a bohužel s tím okem má problém pořád, byli jsme taky na sondáži a průplachu a stále není změna...naštěstí takové reakce na Tobrex nemá, ale dostal další antib. kapky, ale už na to kašlu, měli jsme ít před půl rokem na další průplach, ale to byl takový žážitek, že nikdy víc!!!! takže chci najít nějakou alternativu , bylinky, homeo , cokoli..jinak nás čeká po roce operace

lucieandrlova
23. říj 2014

Se slznými kanálky jsme problém neměli, ale třeba na zǎněty očí je dobrý Ocuflash:
http://www.gigalekarna.cz/produkt/ocuflash-kapk...
Je v něm světlík lékařský, který se používá na záněty očí jako bylinka...
Jen už si nepamatuji od kolika měsíců je.

mysonek
23. říj 2014

@evelp Nám taky hrozili operací, vlastně pořád ještě nemáme vyhráno. My měly až moc konzervativní doktorku, první průplach dělala někdy v 5 měsících, pak několikrát, vždycky to pomohlo na chvíli. Když bylo malé 9 měsíců tak nás poslala do Prahy, tam jí udělali sondáž, pak se to vrátilo asi po 2 týdnech, už jsme měly domluvený termín dalšího průplachu také v té Praze, ale primář měl dovolenou tak mi po telefonu doporučil antibiotika floxal a že máme přijet za 3 týdny. No a antibiotika zabrala, tak už jsme tam po domluvě nejely. Homeopatika jsme zkoušely (silicea Ch9), zda pomohly nevím, 3 měsíce je bez zánětu spojivek, ale očička jí slzí pořád. Teď má rýmu, tak pokud jí přežije jen se slzením bez zánětu spojivek tak si myslím, že by to mohlo být už dobré. Někde jsem četla že i ve druhém roce je 60% šance, že se kanálky samy zprůchodní (nějaká doporučení ze skotska a anglie, kde mají víc konzervativní přístup než u nás). Tak pokud jí budou očička jen slzet tak s operací počkám do těch 2 let. Držím palce ať na operaci nemusíte.

evelp
23. říj 2014

@mysonek ja slyšela, že do roka, tak jestli do dvou, tak to budu odkládat, co to jen jde, my první průplach taky měli skoro na 5, doktor pořád, že do 3 měsíců se to neřeší, pak že do 4 a tak jsme šli až skoro na těch 5 a pak nám řekli, že další už by byl pod narkozou, protože už je moc velky...

mysonek
23. říj 2014

@evelp jsou na to různý názory, u nás se to řeší dřív, ale v UK třeba dělají sondáže až po roce. A nám dělali sondáž v 9 měsících bez narkozy. Taky jsem našla v české literatuře, že sondáž po 8 měsíci má malou úspěšnost a v britském textu psali, že od roka do 2 let má asi 80% úspěšnost (dřív je dělají jen výjimečně). Takže si z toho vyber 🙂 Já pokud nebude mít malá hnisavá očička tak s nějakým operačním řešením vyčkám až po roce a půl a budu doufat, že z toho vyroste. Pokud se jí vrátí zánět spojivek, tak to budu řešit dřív. On ten hnis má hodně bílkovin a může to zúžení kanálku ještě zhoršovat.

lapinka
23. říj 2014

Ahoj, tak náš malý měl podobné problémy. Na průplachu byl syn jen jednou. Pak mi bylo doporučeno vyšetření u MUDr.Červenky v Otrokovicích. Návštěva tam, zhodnocení situace a navržena operace. Syn měl něco málo přes rok. Operace byla úspěšná i když dle slov MUDr. musel vytvořit "nový" slzný kanálek. Ale od té doby Ťuk,ťuk...žádný problém. Synovi je 4,5roku.

ally8
24. říj 2014

@kiwiu to mě mrzí, co měl malý za problémy s kapičkama. Anežce jsou ted taky 3 měsíce a také máme problém s kanálkem. Sondáž stále odkládám, nechci jí trápit a pořád doufám, že se to upraví. Očičko je někdy lepší, někdy více hnisá. Kapičky máme ocuflash a někdy kapu opthalmoseptonex.