Vysoká horečka u 1,5 starého dítěte. Že by zuby?

mirinda35
1. říj 2019

Dobrý večer,asi panikarim,ale je to me prvni dite a první vysoká horečka. Syn ma od rana pres 39 teplotu. Když dam Nurofen,usne a po probuzeni je mu mnohem lépe. Po cca 4 hodinách jde opět teplota prudce nahoru. Ukazuje si do pusy a říká boo. Bílý krk néma,afty a pupínky nevidím. Ze by zuby? Pokud viroza,neměli by se objevit už i jiný příznaky (rýma,kašel)? Jsem z toho špatná....budí se,pláče,naříká a v ocich jde vidět,jak prosí o pomoc. A já bych rak rada 😢

kuliseks
1. říj 2019

Zkusit panadol, jestli zabere lip. Pokud by i zitra mel pres 39, tak bys radsi mela k doktorce. Kazdopadne deti snaseji horecky daleko lip nez dospeli, takze nepanikař.. ted radi virozy. Mam dva kluky 3,5 a rok a pul a oba vcera meli horecku. Mladsi prave taky 39. Dnes uz jen zvysena.. on je rychly nastup casto a pak to rychle ustane

POkud ne, zitra k doktorce.. nebo kdyby to v noci vylezlo na 40 treba. Radsi zbytecne ale byt v klidu

mirinda35
autor
1. říj 2019

@kuliseks strašně rychlej nástup. Rano v pohodě,jedl,blbnul.... Šli jsme do auta a během 20 min zimnice a teplota. Neskutecny. Panadol jsem už taky nasadila. Střídám to

kuliseks
1. říj 2019

A jinak zuby taky to muzou byt, pokud nema rymu a kasel. Je fakt, ze synove maji rymu i kasel 🙂 ale se zuby ti neporadim, to nas nastesti minulo

jittuli
1. říj 2019

@mirinda35 to bude dobrý, nemusí to být nic vážného. Co pátá nebo šestá nemoc? Už měl? U těch jsou horečky i tři dny a pak až vyrážka. Polyká v pohodě? Abys vyloučila anginu?

barussska1
1. říj 2019

@kuliseks 39 je na zuby asi moc. Spis pata, sesta... koprivka vyrazi az treti den

kuliseks
1. říj 2019

@mirinda35 tak zkus nestridat a jen ten panadol no. Slysela jsem, ze zabira lip. Ale muze to bytdomnenka. Kdyby to vylitlo nad 40 a zimnice, existují zábaly.. ale s temi takx nemam praxi.. klidne ale volej pripadne zachranku a oni ti poradi, kdybys nemela cislo na pohotovost. Ale to prosim te nechci strasit.. to jen kdyby to vylitlo nad tech 40 a nevedela sis rady..

sim244
1. říj 2019

Nedávej analgetika jednorázově, ale teď během teplot pravidelně. Po 3 hodinách strídej nurofen třeba s paralenem a střídej po těch 3 hoďkách dokud se nedostaneš na stabilní teplotu a pak intervaly prodluž, hlavně dávat pravidelně, ikdyby měl jen zvýšenou, ať zas nevyletí.. a zítra bych šla k doktorce. Pokud by to bylo furt vysoké, tak pak k tomu i zábaly, atl se mu uleví.

kuliseks
1. říj 2019

@jittuli ano to taky pata sesta nemoc.. jasne

sim244
1. říj 2019

@kuliseks to mi ořipadá jako blbost. Panadol se může dávat po 6-8 hodinách, mezi tím nedá nic a teplota mu zase vyletí, to není řešení. Při teplotách je střídání lepší.

mirinda35
autor
1. říj 2019

Chtěla jsem v lékárně Paralen čípky,ale lékárnické mi řekla,ze už nejsou. Prý jen Panadol cipky. Tak střídán s Nurofenem pi 3 hod. Patou,šestou nemoc ještě neměl. Asi uvidíme ráno,jestli se rozjede ještě rýma nebo ne.

jittuli
1. říj 2019

@sim244 souhlas, taky bych nedávala jen tak po třech hodinách. To tělo potřebuje i tu horečku aby zabojovala imunita.

mirinda35
autor
1. říj 2019

@jittuli teplotu nesrazim, ale 39 už fakt nenechavam bez. Nechci ho trápit,když vidím,jak mu je

sim244
1. říj 2019

@mirinda35 ale paraln je panadol, je to jen jinej název. Oboje léky mají stejnou účinou látku - paracetamolum. Takže paralen, panadol, paracetamol, paramax - to všechno jsou stejné léky.

jittuli
1. říj 2019

@mirinda35 ono je to děsivé, ale u takto malých dětí normální. Dokonce jsem četla že i prudký růst (ať už do výšky nebo i psychický) může způsobit horečku. Neděs se ani pokud bude zrychleně dýchat, málo čůrat, nebo mít ve spánku trhavé pohyby (samozřejmě mírné - žádné křečovité stavy to uz jsou pak nebezpečné febrilni křeče, ale to bys poznala).

jittuli
1. říj 2019

@mirinda35 jj to je jasné, taky to tak dělám. To byla reakce na ten komentář, že bys měla dávat preventivně léky na horečku i když je jen zvýšená.

sim244
1. říj 2019

@jittuli já jsem taky pro to, aby paní po 3 hodinách dávala a synovi pomohla. Až se teplota srazí a nebude se zvyšovat i přes tabletky a čípky, pak bych teprve intervaly začala prodlužovat. Imunita má pracovat, ano, ale v rozmezí 37,0-38,0 stupňů. Nad 38 se mají podávat antipyretika. Teplota nad 39 je nebezpečná i u dospělích, natož u dětí. Víc by se ublížilo, kdyby se teplota nechala a nic se s tim nedělalo než naopak..

mirinda35
autor
1. říj 2019

Dekuju za uklidnění. Snad to budou jen ry zuby a brzy bude klid

sim244
1. říj 2019

@mirinda35 takže moje rada zní - střídat nurofen s paralenem (nebo jiný název, nevim co máš) po 3 hodinách pravidelně, tekutiny, spát, ráno k doktorce. Pokud by se teploty drželi nad 39 i přes léky, tak udělat zábal.. a kdyby nedej bůh to lezlo na 39,5 tak bych volala rychlou. Nárok na to máš, je to malé dítě, teplotuje celý den a zhoršil by se stav, hlavně se nebát. Ale nebudu malovat čerta na zeď.
Drž se toho a zítra radši k doktorce, ať máš klid a jistotu. Držím palce, ať jste co nejdříve zdraví 🍀

jittuli
1. říj 2019

@sim244 ale však píše, že po léku teplota klesne, tak pak dávám další lék zase až když má nad 38,5. Pochopila jsem tu radu - dávat co tři hodiny i když v té době je teplota méně než 38.

mirinda35
autor
1. říj 2019

@sim244 dekuju 😄

hermanecka
1. říj 2019

Teplota se nechava do 38.5 bez srazeni, kolem 39 uz Panadol nebo Nurofen
Nove se nedoporucuje dite nechat zchvatit horeckou a uz vubec vypotit..

sebinka123
1. říj 2019

@mirinda35 No, i zuby to můžou být. Nejmladší syn si zatím protrpel snad každý zub. A má horečky, klidně k 39, klidně i 3 dny. Dásně oteklé, protivný a nejhorší je, že kolikrát nevím, jestli se u něho vyklube nemoc nebo to jsou zuby, protože u toho mívá i rýmu. Ale u zubů většinou ještě hodně slintá a sliny má takové vazké. Já srážím teplotu až od 38-38.5, podle toho, jak na teploměru rychle letí nahoru. Dřív se teplota srážet nemá, protože tělo ji potřebuje k potlačení virů. Jinak, když střídám analgetika, tak po 3-4 hodinách. Ale určitě ne pravidelně, pořád. Před podáním léků vždy změřím teplotu. Pokud je nižší, než 38, tak nic nedávám. Děti si musí budovat imunitu. Navíc většina dětí bych řekla, že teploty do cca 38 snáší celkem v pohodě. Zde moje zkušenosti se 3 dětmi 😉

sim244
1. říj 2019

Já řeším teplotu už od 38, navíc nečekám. Vždy se mi to osvěčilo, na co čekat, léky zaberou až za pul hodiny (ćipek 15 minut) do té doby může být teplota ještě horší. Pokud teplotuje celý den v takovýchto teplotách a mě se konečně podaří srazit teplotu pod 38, nebojím se a dám “ preventivně” ještě jednu nebo dvě dávky, aby se teplota nezvyšovala a zůstala nízko. Imunita je sice fajn, ale pokud jednou začnu dávat, prášek navíc už nezabije a já mám jistotu, že se teplota nevratí. To je zase moje zkušenost - 1 dítě, 2 sourozenci, nespočet pacientů se záněty a horečkami..

kuliseks
1. říj 2019

@sim244 ja teda vsude cetla v navodech po 4 hodinach minimalne (i to stridani jsem slysela) ne po trech. To mi prijde zahul zas. Ale asi kazdy taky slysel neco jineho a co doktor to nazor

kuliseks
1. říj 2019

Jeste tip.. kdyz je teplota a studene ruce, jeste to vetsinou poroste.. pokud teple ruce, uz to zrejme vic nepoleze..

sebinka123
1. říj 2019

@kuliseks jj, i doktoři mi řekli někdo po 3 a někdo po 4 hodinách. Na těch lécích je maximální denní dávka a ta se musí podělit podle počtu hodin, po kolika budu podávat. Ono už je většinou vidět na dítěti a teploměru, jestli teplota letí rychle nahoru a nebo jestli se pořád motá kolem stejného čísla. Když letí nahoru pořád a po několika minutách opakovaného měření, tak taky nečekám na 38,5.

sim244
1. říj 2019

@kuliseks to je dobrý, škoda že si na to zas nevzpomenu až bude potřeba..

Analgetika i antipyretika po 3 hodinách dávám běžně, mám to tak naučené ze školy, práce, od starších doktorů i sester (služebně starších). Mě teda potvrdila i pediatrička u syna (8M), že po třech hodinách... na druhou stranu těžko říct jaké info dává jiným maminkám, se mnou se tak nemazlí, asi protože dělám v oboru. Třeba u nás téma moučnivka - nejdřív mi doporučovala to co ostatním, gelíčky a tak.. no nakonec mi navrhla fialku a bylo po problému. Já se s tim moc nemazlim a jdu na jistotu ověřenýma zkušenostma... ale každý podle svého žejo 🙂 já prostě nečekám, větší masakr než dát pár tablet po 3 hodinách, mi příjde opakovaně nechávat vystoupat teplotu tak vysoko, to mi tedy připadá mnohem horší. Ale každý podle svého jak řikám. 🙂

sebinka123
1. říj 2019

@kuliseks ale tohle je dobrý poznatek, to jsem ještě neslyšela 👍 pokud si vzpomenu, vyzkouším 😉👍

kuliseks
1. říj 2019

@sim244 tak ja jdu taky spis rovnou na vec.. jak to je 38 tak dam cipek. Ne min, ale ani ne vic no.

lolam10
1. říj 2019

Myslim ze by to mohla byt 6.nemoc.tedy 3 dny horecky bez jinych priznaku a pak vyrazka...jinak kdyz maji teplotu nad 39st tak jeste koupu ve vlazne vode(ne studene),na tyhle prcky to dobre zabira.jinak srazim teplotu od 38st a stridam panadol a nurofen po 3h.k dr.bych sla az kdyby teploty pretrvavaly dele jak 3 dny.myslim ze si spis odnesete neco z cekarny nez ze byste se dozvedeli neco jineho nez ze mate cekat a dale pozorovat ale tohle mame kazda v sobe nastavene jinak co nam prijde normalni🙂