Vyšší vypovídací hodnota. Kožní test nebo krevní test?
Zdravim, potrebuji poradit.. syn byl loni na jare na alergologii, kde mu delali kozni test - vysla alergie na olsi. Na konci listopadu jsme byli na odberu krve (nejaky specialni v jine laboratori nez bezne, vice zkumavek krve) a tam ta olse z krve vubec nevysla, nevysly ani jine alergie. Prosim, co ma vyssi vypovidaci hodnotu? Kozni test nebo krevni test? Na alergologii uz nemusime chodit a kdyz jsem se na tohle ptala mailem, tak mi neodpovedeli a objednavat se tam na konzultaci je tak za 2 mesice... diky
@1pomnenka ona prave i doktorka rikala, ze u tech deti se to spatne diagnostikuje... jen me prave zarazilo, kdyz mel kozni reakci na tu olsi (tim pry i briza a líska), tak v krvi nic... to je prave rozbor krve na celou stranku, detske jsem to posilala, protoze jsou tam zvysene ANA protilatky a ta nad tim mavla rukou, ze to ma plno deti a ze z toho vyrostou, na alergologii nam jen napsali, ze dalsi kontrola neni nutna, jen pokud by byly potize, tak mame zavolat... takze to nemam tedy vubec resit? dekuji za zkusenost 🍀🙂
no a ma nejake potize? 🙂 Ja mam treba brizu a nejake travy a kdyz to kvete, tak mam ucpany nos (nesnesitelne) a svedi me oci. Taky mi to vyslo jen z jednoho, myslim ze z koznich. A chodim 1x rocne na kontroly jen aby mi mohla predepsat antihistaminika a kortikoidni sprej do nosu a zeptat se jestli je to v pohode, ze jinak mi muze nabidnout lecbu. Pokud antihistaminika nepotrebuje a nema jine alergie, tak je to asi jedno ze ma alergii na olsi.
@kacka1994 prave loni nas tam poslala detska kvuli dlouhotrvajicimu kasli a vzdy cca hodinu po usnuti se tim kaslem tak davil, az se vyzvracel a byl do rana klid.. pry ma urcite alergii, ze je to alergicky kasel (doma jsme to od nej vsichni chytli, takze to nebyla alergie, ale viroza - my jsme doma nemocni vzdy jen od nej ze skolky 🙈) ale detska porad tvrdila alergicky kasel, tak jsme byli na tech koznich testech a tam vysla jen ta olse a pak z krve nic. K tomu kasli jsem jeste myslela, ze bude mit astma - nema... on proste pokaslava po cely rok, ze si jakoby odkasle - spis mi to uz pripada jako tik, psychogenni kasel.. ta olse - dela vam problemy uz ted? pry uz kvete co jsem se divala..
@petramana ja nemam olsi, ale myslim ze brizu a travy, sama nevim 😂 a tak a ted jsem zrovna na antihistaminikach a kortikoidech po chripce mi stopro vadi i prach doma.
Jinak syn ma alergicky kasel a nabeh na astma (to mu zatim jako diagnozu nedali, ale ma leky co maj deti pri astmatu, mel i nejake zachvaty kdy se nemohl nadechnout), ale je dost alergicky na roztoce, takze to dava smysl, ze to ma cely rok.
A mate vyvraceny reflux? Ty deti taky casto kaslou.. u nas to prvne svadeli na to.
@petramana Nevím, jak děti, ale z krve je to přesnější. Já jsem třeba neměla reakci na kůži ani u toho kontrolního ťupnutí a až krev dala jasné výsledky.
@martulka88 diky
Krevní.
Byl mi proveden kožní test, když jsem byla malá (asi 10 let) a žádná reakce. Udělali mi odběr a vyšly mi hned 2 alergie.
O 15 let později (měla jsem období klidu, ale po těhotenství se to zhoršilo) mi dělala doktorka znovu kožní test, kde byla pouze jedna z těch dvou + ještě trochu na nějakou bylinu a obě velmi slabě.
@petramana zkuste zajít na orl, tam vám k tomu refluxu můžou říct vic
Ja mam taky krev bez nalezu ale kozni testy opakovane vychazeji, taky mam projevy prevazne na kuzi a sliznici, mame co vychazeji alergie z krve, tak to jsou alergeny po kterych kdyz s nimi prijde do kontaktu tak oteka krk, jazyk…nevim jestli je to tak u kazdeho…jinak projevx se casem meni, meni se i alergeny na ktere clovek reaguje
Nejsem alergolog, ale krevní testy vnímám jako to, co sice v krvi je, ale nemusí dělat problémy, autoprotilátky navíc bývají celkem často falešně pozitivní. Osobně bych vážněji vzala prick testy, protože ty ukazují opravdickou reakci těla plus kliniku. Je mi jedno, jestli má dcera něco v krvi, protože na rozkvetlou břízu reagujeme obě úplně uniformně a je nám tak dva týdny svorně blbě. Testy netesty.

Z krve by měl být přesnější. Bohužel u dětí často nevychází vůbec nic. Je lepší počkat, až budou starší. Dětem bych nechala testovat jen potraviny a výsledky bych brala s rezervou. U nás šílená alergie na mák, osypal se úplně celý, trpěl jako zvíře. V 6 odběry krve a negativní, přitom mák vůbec nemůže. Pokud bychom chtěli přesné výsledky, musel by do krajské nemocnice na kožní testy, které se dělají na záda a to je na týden pobytu. Olši bych vážně neřešila, ta informace, že bude test pozitivní, by mi k ničemu nebyla.