Zácpa u 5měsíčního kojence. Co by pomohlo?

29. črc 2020

Zdravím 🙂 mám dotaz... Začala jsem malému dávat příkrmy. Začala jsem mrkví s bramborou a po třech dnech mě s tím malej poslal daleko... Pak jsem mu další tři dny dávala rýžovou kaši od Nestlé to jakž takž snědl... Pak jsem mu dala kuřecí maso zase tři dny a pak mi kamarádka poradila jablečnou přesnídávku s piskotem... To mu vůbec nechutnalo... Další jsem zkusila dýni... A stal se z něj milovník dýně toho mohl sníst hromadu... Dneska dostal švestkovou přesnídávku s piškotem a taky mu to nejelo... Ale k dotazu.... Přijdu si jako úplně tupá a mimo matka protože v těch příkrmech prostě lítám nevím co mám dělat nebo co nemám... Malého doktorka mi není schopná vysvětlit co a jak a já už jsem zoufalá.. Nechci něco pokazit ani mu nějak ublížit... Malej už 5 dní nekakal... Prdi hezky sice to víc zapáchá než obvykle ale aspoň prdi... Břicho má měkké ale nemůže kvůli tomu pořádně spát ani.. Je unavený a furt se budí a a kroutí se a furt chce spát . .. Nevím co dělat.. Co by mu na tu zácpu pomohlo? Nebo rovnou k doktorce...? Jsem fakt úplně tupá...

zuzita15
29. črc 2020

Tak poporade:
1. Je kojeny nebo na UM?
2. Zacpa muze znacit nepripravenost strev na tuhou stravu, zpravidla u kojenych deti. Je pak treba prikrmy odlozit
3. Dava se jeden druh zeleniny 2-3 dny a hlida se reakce (takze zadna mrkev s bramborem)
4. Mrkev stavi
5. Ryzova kase se v 5m nedava ani diteti na UM ani na MM, obiloviny se zavadi az tak kolem 8-9m, kdy uz jsou na to streva pripravena (i to muze zpusobit zacpu)
6. Maso se zavadi nejdriv po tydnu, 14 dnech, co dite dobre zvlada zeleninu, coz tvoje evidentne nezvlada
7. Piskoty jsou v tomto veku sproste slovo
8. Ovoce nejlepe po mesici od zavedeni zeleniny
9. Pokud ma opravdu problemy, tak lze vyjimecne pouzit rektalni rourku. Da se i podavat svestkova stava, ale nemusi pomoct. Zkusila bych masaze briska a pritahovat nozicky k brisku

Prikrmy se na zacatku zdaji jako veda, ale za chvili se to podda. Zacina se jednim druhem zeleniny a 2-3 dny se sleduje reakce, pak se da dalsi druh, pripadne se kombinuje s jiz zavedenym druhem. Zacina se zeleninou, protoze sladka chut ovoce muze zpusobit, ze dite pak zeleninu nechce. Je dobre do kazdeho prikrmu pridat lzicku kvalitniho tuku - olivovy olej, maslo ci jine druhy za studena lisovanych oleju, to kvuli vstrebatelnosti vitaminu rozpustnych v tucich a zacpe. Po cca 14 dnech se muze pridat maso do zeleniny. Zpravidla se zacina obedem, aby to dite stihlo do noci stravit a nemelo v noci problem. Po mesici, ale i dyl se muze pridat dalsi chod (klidne nepravidelne, jeden den ano, jeden ne) - svacina v podobe ovoce. Veskera zelenina i ovoce by mely byt ze zacatku tepelne upravene kvuli lepsi stravitelnosti (az na vyjimky typu salatova okurka, banan apod).

danca9257
29. črc 2020

5 dni nekakal? Ja bych rozhodne na nic necekala a dala mu treba stavu ze svestkovyho kompotu a kdyz to nepomuze, tak bych mu okamzite pomohla rourkou. Nedokazu si představit svyho malyho aby nekakal 5 dni. Nedivim se, ze se budi a krouti se.

zuzita15
29. črc 2020

@danca9257 pokud je kojeny, tak to neni nic kritickeho, prikrmu sni malo a to ho ke kakani prinutit nemusi.

danca9257
29. črc 2020

@zuzita15 ja nikde ale nevidim napsany, ze by byl kojeny🤷🏻‍♀️🤔

autor
30. črc 2020

Ano malý je kojený... Tak já zavolám doktorce a s příkrmy na chvilku přestanu a za měsíc začnu od znova třeba jen bramborou a budu k ní přidávat postupně jinou zeleninu.. Děkuju moc za radu!! Jsem hroznej zmatkář .. Jinak jídlo dostával vždycky kolem 12te hodiny...

autor
30. črc 2020

Rourkou jsem se mu taky snažila ulevit ale nic nevylezlo...

squezy
30. črc 2020

Placas to pate přes deváté. Nejdriv mesic zelenina, pak mesic maso-zelenina a pak mesic ovoce.
Já se řídila tímto a super: https://prvni-prikrmy-krok-za-krokem.estranky.cz/

Na kase je ještě malinkej, to bych ještě nedavala. To samé piskoty, radeji kup detske susenky (my kupujeme od Hami Safari) nebo krupky.
Mrkev většinou staví, už se nedava rozhodně jako prvni prikrm, ale dej dyni, cuketu apod.

autor
30. črc 2020

@squezy Ježíš to je skvělý děkuju moc!!!! 😍😍😍

aneta_v
Autor odpověď smazal
Zobraz
besi114
30. črc 2020

Ahoj, my jsme tedy začali s prikrmy od skončeného 6.měsíce, protože malého taky kojim. Taky měl problém se stolici, nejdéle 7 dní, ale naštěstí taky prdel (pěkné aroma) a teď co máme už i ovoce (švestky, meruňky, broskev, hrušky - to mu jede nejvíc) tak kaka i 3x denně 🥴😊👶

amazonkajanik
30. črc 2020

Začala si brzy,ty přesnídávky s piškoty byla hloupá rada,ty jsem si dovolila přidávat až v 9.měsíci a to je syn na UM. Jak padlo,nejdřív zelenina,když se bude dávat jeden druh po 3dny,mohlo by to vyjít skoro na měsíc (mrkev,dyne,hrášek,brokolice,brambor,batat,...)
pak se přidávají ovocné přesnídávky. Jinak bacha na složení kupovaného,ve velkém přidávají bramborový,nebo kukuřičný škrob . Lepší je doma vařit. Syn trpěl taky zácpou,hlavně po mrkvi,tak jsem na doporučení dávala laktulosu,ale to už přecházel pomalu na maso-zeleninu.

squezy
30. črc 2020

Jj, je to skvělý 🙂 Nemusíš nad ničím přemýšlet ;) Hodně jsem i zamrazovala a pak jen vyndavala a nemusela jsem se s tim každý den vařit, byla to najednou šílená hračka ;)

autor
30. črc 2020

Všem strašně moc děkuji za rady!!! Jste skvělý!! 🥰

autor
30. črc 2020

Tak dneska se sám konečně vykakal 😃