Zánět slinivky v těhotenství. Co dělat, aby se zánět nevrátil?

teromilek
19. led 2022

Ahoj, chtěla bych se zeptat, řešil někdo z vás zánět slinivky a do toho neplánované těhotenství? Byla jsem s akutním zánětem v nemocnici, pak 2 měsíce doma na dietě a stále to nebylo ok a do toho zjištěné těhotenství. Co dělat aby se za et slinivky nevrátil...? Máte někdo zkušenosti??

leila7
19. led 2022

@teromilek ahoj ja mela zanet slinivky take v tehu kvuli tomu sem byla v nemocnici kdyz tak napis sz

martulka88
19. led 2022

@teromilek Zánět slinivky má nějaký důvod - podráždění od léků apod.... Já jsem měla zánět dvakrát, přičemž to bylo lékama. A jelikož jsem měla velké poškození, tak mám díky tomu cukrovku. Můj taťka měl taky zánět, ale on to měl nejspíše od kamínků od žlučníku a opět má podezření na cukrovku. Nevím, zda se to dá nějak obejít. Ty víš příčinu, proč jsi ji dostala? pokud ano, tak se té dané věci zkus vyvarovat. Jinak je velká pravděpodobnost, že časem budeš mít cukrovku - takže bych asi rovnou i omezila cukry, když jsi těhotná a hlavně bych neodmítala test na cukrovku.

teromilek
autor
19. led 2022

@martulka88 to jsem měla zrovna v plánu odmítnout test na cukrovku, protože představa pití toho sajrajtu znovu je hrozná. Netuším co mi to vyvolalo hlavně jsem vůbec nevěděla že mě bolí břicho od slinivky. Nikdy jsem to neměla. Uvidím co mi ukážou další testy jak se hýbou hodnoty, ale nerada bych aby se mi to zas vrátilo a celé těhotenství držet dietu.

martulka88
19. led 2022

@teromilek Zánět se ti jen tak nevrátí. Ano, delší dobu trvá, než se tělo zase dá dohromady, ale důležité je vědět příčinu. Jinak ten test bych fakt neodmítla - ano, chápu, že je to hnusné (já jsem to nemusela řešit, cukrovku jsem měla dg.před těhu), ale budeš alespoň vědět, jak na tom jsi v těhotenství. A určitě bych si nechala hlídat glykémie i mimo těhotenství - třeba 1/ročně odběry, aby zjistili, jak máš lačný a glykovaný cukr.

teromilek
autor
20. led 2022

@martulka88 díky za info, určitě to pohlídam 😉