Zubní kaz u 1,5letého dítěte. Zkušenosti? Co byste na mém místě dělaly vy?
Ahoj, mám asi dost velký problém. Se synem bojujeme, co se týče čištění zubů, ale teď jsem zjistila, žecse mu pravděpodobně dělá zubní kaz na dvojce nahoře a já se bojím, že mi nezbyde nic jiného než zajet k zubařce a ona mu ho vytrhne, čehož se neskutečně děsím a zároveň so říkám, že mě dřív asi klepne. Jenže je tu další problém. Syn je zvyklý, že se před spaním i během noci kojí, takže to kazu moc nepomáhá a já bych ráda radu. Jak čistíte vy, setkali jste se už někdy se zubním kazem u tak malého dítěte a co by jste na mém místě dělali vy? Díky za všechny rady. Jsem z toho už na prášky
@mdch91 doktorce jsem volala, říkala, že na konzultaci máme přijít v pátek. Jsem sama zvědavá, co řekne, jinak o tom sonickém kartáčku jsem už uvažovala a mám ho pro syna objednaný. Tak uvidíme. Ale je to fakt boj. Jinak elmex gel ten tmavší nebo světlejší, oni jsou dva druhy, co jsem koukala. Přestat kojit kvůli tomu taky nehodlám. Navíc je vědecky potvrzené, že mléko jde rovnou do krku, takže na zuby nejde a je ještě prospěšné.
A řekl někomu doktor, že pokud má dítě na mléčném zubu kaz, že mu ho musí vytrhnout?
Dcera měla ve třech letech první kaz, teď 4,5 má teda už dva, ale zubařka netrhá ani nespravuje. Poradila Tooth mousse gel, střídáme s pastou, kazy se "zastavily", nic nebolí, tak vyčkáváme....
@marti89 to je vtip?
@hanka_12345 ja doufam ze jo, protože radit nekomu proti kazu davat si na noc na zuby cukr 🙄
@kristjir zub se musi vytrhnout, kdyz se kaz rozjede a uz to nejde opravit vrtanim a dite to boli. Tu zkusenost mam se starsim synem. Zub mu zubarka vyvrtala, ale protoze to dal bolelo, ma ho vytrzeny. Kamaradky holcicka ma taky zuby vytrzene, ale az proto, ze zub bolel a neslo to uz spravit.
Mame dvojcata, dcera daleko hur ji, vyhledava sladke piti, ma jeden maly kaz za 6 let. Syn ji mnohem lip, kazu ma nekolik, zuby cistim obema stejne. Vsechno rozhodne nestoji jen na cisteni, myslim, ze roli hraje kvalita slin apod.
@cikitkapb a to jste byli u své zubařky běžné? Nebo máte dětskou? Ve 2,5letech hezký spolupracoval? Připravila jste ho na to nějak speciálně,kromě hraní na zubaře? Třeba častější návštěvy nebo tak? Nebo se bránil? Plomba pořád drží? Děkuji za odpoved
@mdch91 byli jste vrtat v nějaké speciální klinice? Nebo u svého běžného zubaře? V kolika letech bylo vrtání a jak to děti zvládly ? Bránily se nebo klidně držely? Ptám se proto,že mi každý říká,že když se dítě brání pod plombu se dostane slina a plomba brzy vypadne 🤦 drží vám? A na kterých zubech, předních?
@milli_2020 Byl ošetřen v analgosedaci. Doma jsme o tom mluvili, a pak u lékařky (má dětskou zubařku) spolupracoval.
@kristjir To naprosto chápu, ten náš sice není milovník sladkostí, ale zuby si čistí nerad a já ty stoličky nejsem schopná vyčistit tak dokonale, ani jednosvazkovým kartáčkem. Před 14 dny mu spravovala 2, a za chvíli máme jít na další. 🤦🏻♀️ Ale teď už je mu 5 let a 4 měsíce.
@milli_2020 kamaradka byla na specialni klinice a dcera v narkoze, bylo tam hodne na opravu + trhani. Syn byl na vrtani ve 3,5 letech, uplne v pohode. Neni z niceho vydeseny. Dcera dalsi kamaradky taky byla na vrtani asi ve 3,5 a taky v pohode. Nase zubarka by to ale na silu nevrtala, kdyz se vyvrta zacinajici kaz tak to dite neboli, jen musi mit k lekari duveru, kterou urcite neziska tim, ze by ho tam zalehli.

@janina228 taky mi rikala zubarka, ze jsou predni detske zuby tak male, ze to nedrzi