icon

Zvětšená slezina u dítěte. Máte zkušenost?

lucie7324
15. dub 2025

Prosím,setkal jste se někdo se zvětšenou slezinou u dítěte? Poslali nás na větší vyšetření a hospitalizaci. Ale chci se jen zeptat,zda s tím máte někdo zkušenosti,co to např.obnaselo, co to ve vašem případě znamenalo. Děkuji.

uzivatelkapetra
15. dub 2025

@lucie7324 moje dcera má zvětšenou slezinu. Při prvním vyšetření v roce a půl nám řekli, že má slezinu velikosti desetiletého dítěte. Následně jsme byli na magnetické rezonanci a gastroskopii (obě vyšetření zvlášť a v anestezii), následně CT v Motole (a tam na výsledky stále čekáme, téměř půl roku).
U nás je výsledek prehepatální portální hypertenze a v důsledku toho jícnové varixy. Je to poměrně vzácná dg a je spojená s tím, že měla po předčasném narození sraženinu, která se ji usadila v portální žíle (hlavní žíla vedoucí krev do jater) a nadělala tam bordel.
Je to blbé, ale u vás to může být něco jiného, tak se nenech strašit zrovna tím, jak to máme my.

lucie7324
autor
15. dub 2025

@uzivatelkapetra děkuji za odpověď.
To je mi moc líto.😔 A mohu se zeptat,co to pro Vás znamená,co to obnáší? Něco jsem si četla,ale moc tomu nerozumím. Dá se to léčit?

uzivatelkapetra
16. dub 2025

@lucie7324 no je to operovatelné, ale jen v případě splnění nějakých podmínek a to je to, na co čekáme právě z té Prahy

uzivatelkapetra
Autor odpověď smazal
uzivatelkapetra
25. dub 2025
@lucie7324

@uzivatelkapetra děkuji za odpověď.
To je mi moc líto.😔 A mohu se zeptat,co to pro Vás znamená,co to obnáší? Něco jsem si četla,ale moc tomu nerozumím. Dá se to léčit?

@lucie7324 tak už něco víte?