Co jíst, jak dodat potřebné živiny a vitamíny?

petaska
2. dub 2019

Zdravím a prosím o radu...
Malému jsou necelé čtyři měsíce, je plně kojen, ale objevil se atopický ekzém. Zatím neznáme příčinu, takže zkouším vynechat vše mléčné, vaječné a pšeničné. Ale právě proto, že kojím, nemohu si dost dobře dát třeba ani luštěniny, ryby (také potenciální alergen, stejně jako třeba výrobky ze sóji, ořechy, semena apod.). Se zeleninou a ovocem to je podobné, něco nadýmá, navíc si ani nejsem jistá, jestli v téhle zelenině dovážené přes půl světa v nedozrálém stavu jsou vůbec nějaké "dobré" věci... V létě bych měla zásobu ze zahrady, tam aspoň vím, co jím. Takže co jíst, abych měla dost všech potřebných živin, minerálů a vitamínů já i prcek? Doktoři mi řekli jen to, co musím vynechat, k odborníkovi, který snad poradí a zjistí víc, jsme objednaní za měsíc.

lueur
2. dub 2019

Preju hodne sil. To vynechavani je strasne narocny. Poradila bych:
Kupovat kvalitni maso - farmarska kurata, hovezi z farmy.
Zeleninu zkusit takvou, co nenadyma a nedrazdi. Ve ctyrech mesicich uz by maly mohl treba zvladat lepe travit nektere nadymavejsi veci, tak zkouset zeleninu a treba i lusteniny- cervena cocka nenadyma. Ovoce to same.
Hodne bych sla po kvalite tech potravin, ktere uz budes jist- bio, sezonnost, lokalost.
Z peciva a obilovin kvaskovy zitny chleba- neni problem celkem jednoduse pect i doma, je fajn pak i pro prcka, az bude vetsi a budete mit zavedeny lepek. Vse zitne, pohankove, ryzove, kukuricne bys mohla, hlavne preferovat celozrnne, at mas vic zivin. Delaji se i testoviny, ryzove nudle.
Mleko je z rostlinnych celkem uchazejici ovesne - treba aspon do Cara😉.
Neboj se zdrave tucnych veci - zdrave oleje - olivovy, kokosovy, avokado, klidne mastnejsi maso.
A sahla bych po vitaminech pro kojici. ( ja je nabrala a ac jim celkem pestre, po 8 mesich jsem si pripadala uplne vydyndana- unava, vlasy, atd. mela jsem Lactavit a lepsi)
To je asi tak vsechno, co me ted napadlo. Treba jeste doplnim. Opravdu preju hodne sil, at se vam to jen lepsi.

petaska
autor
3. dub 2019

Děkuju za podporu i za tipy. Naštěstí co se masa týká, tam problém nebude. Máme na všechny možné druhy zdroje z domácích chovů. Ale třeba zas hovězí a kuřecí bych prý také neměla, protože jsou tam podobné alergeny jako v případě mléka a vajec. S pečením žitného pečiva také počítám, v obchodě je ve všem žitném i pšenice. Jen doufám, že mě malej nespavec nechá 🙂 Trochu už se s tím sžívám. Čtrnáct dní jedu bez mléčných výrobků, včera padlo rozhodnutí také o pšenici a vejcích, tak jsem z toho byla taková všelijaká.... kukuřice, pohanka a spol. mě v první chvíli nenapadlo, měla jsem vidinu nekonečného zástupu jídel z rýže a masa 😀 Jen s tou zeleninou a ovocem jsme se holt netrefili do sezóny... té z obchodu prostě nevěřím a navíc mi stejně připadá jen jako hmota bez chuti a vůně.. Každopádně děkuju za podporu 🙂

lueur
3. dub 2019

@petaska zkus farmarske bedynky, nevim, jak na tom ted jsou, ale treba by se nejaka slusna zelenina a ovoce naslo. Jinak s tim pecenim. Zalezi na receptu, ale ja treba delam zitny do formy a to ani casove narocne neni. Jen mit pripraveny kvasek. Jeste me napadlo, mrkni do nejake dobre zdrave vyzivy, i tam muze prosavacka poradit. Tech obilnych nahrad je hodne- quinoa, jahly atd.

petaska
autor
3. dub 2019

Tak co se týká hlavních jídel, tam už problém nevidím, zbytek snad taky zvládneme obměňovat, i když mi fakt v jídelníčku budou hodně chybět jogurty a kefíry. Deska jsem v krámu našla i žitné bezvaječné těstoviny, dokoupila jsem pohanku, jáhly a zkusím i tu červenou čočku, snad se malej neprorve. Chtěla bych jí hlavně jako základ do pomazánky... A babička už má ve skleníku nasetou mrkev i saláty a špenát, tak to snad ještě chvíli na té kupované vydržím. I když doteď jsem jí jedla jen tak akorát, teď bych jí potřebovala nahradit větší část jídelníčku... Ale už jsem se uklidnila, prostě to dáme 🙂 A prosím tě, napsala bys mi recept na ten chleba? Dělala jsem vždy míchaný, tak abych zkusila rovnou nějaký ověřený... Děkuju. A různých receptů bez mléčných výrobků, vajec a pšenice uvítám víc 🙂