icon

S dítětem do restaurace?!?

lidka_hipp
30. dub 2015

Asi to znáte všichni, chcete vyrazit na procházku nebo na výlet a řešíte, kde se najíst. Někde už jsou na dětské návštěvníky zvyklí a sami jim nabídnout omalovánky a pastelky. Jinde se na děti dívají jako na hodně nezvané hosty. Jaké máte zkušenosti s restauracemi? Kde jste se dobře najedli a chovali se k vám hezky, když jste přišli s dětmi?

Hledáte "baby-friendly" místa v Česku? Přemýšlíte, kam vyrazit s dětmi? V našem BabyClubu jsme vytvořili aplikaci pro všechny maminky S mámou na cestách. Najdete tu tipy na dětem přívětivá místa, zajímavé výlety i informace o místech, kterým je lepší se vyhnout. Každý měsíc navíc losujeme jednu maminku z těch, které se zapojí do naší aplikace, a odměníme ji velkým balíkem HiPP dobrot. Přihlásit se můžete tady: http://babyclub.hipp.cz/registrace

S dítětem do restaurace?!?
Strana
z3
lolap
1. kvě 2015

Hodně cestujeme, a protože jíst se musí, tak navštěvujeme i restaurace. Obě holky odmala vědí, jak se tam chovat, nikdy jsme je tam nenechali běhat např. mezi stoly. Nosíme si s sebou knížky, omalovánky a čekání na jídlo si tím zkrátíme. Jediným problémem bývá dětské menu - většinou smažené, hranolky, špagety s kečupem. Řešíme to normální porcí přijatelného jídla, necháme si donést prázdný talíř a rozdělíme jim ho napůl (někde nám to připraví už v kuchyni).
Jen by mě zajímalo u odpůrkyň dětí v restauracích, odkdy je vhodné děti tam vodit? Jak už psal někdo výše, tak děti se chovají tak, jak je to naučíme, tedy odmala jim nastavovat mantinely. Ono děti někdy piští a křičí i na jiných místech, kde to ostatním může vadit a omezovat (obchod, dopravní prostředky apod.)
A jen dodám podle mě pravdivé: Děti máme rádi, ale spratky, kteří se neumí chovat ne😀

roozenka
1. kvě 2015

@kacca11 Tak to, ze nekdo prebaluje dite v miste kde se ji, to bych snad strilela za to tu nechapavou matku!! Zrovna vcera jsem byla svedkem dvou kojicich matek - jedna sedela v rohu, ani bych si ji nevsimla, jak byla nenapadna, nic zbytecne neukazovala, za o te druhe vsichni vedeli, resp. o jejim prsu, ,,lovila,, s nim dite, tricko vytazeny ke krku, takze ji bylo v podstate videt vsechno a nejhorsi na tom bylo to, kdyz nechala dite odkrknout a dite se i pozvracelo a vse tohle smerem k lidem, co jedli. Bomba. 😠

roozenka
1. kvě 2015

@anniesfibis No, ano, pokud to neni vylozene restaurace, co nabizi rodicum pro deti zazemi vcetne zdraveho jidla. Souhlasim. .-) To same pritomnost deti na promocich, svatbach a jinych akcich. Treba znam jeden penzion, kde deti do 12 let maji vstup zakazan z duvodu relaxu ostatnich hostu a musim rict, ze to byla jedna z mala odpocinkovych dovolenych, kterou jsem zazila. 🙂

anniesfibis
1. kvě 2015

@lolap od kolika let nevim, asi individualni. Nejde jen o behani, taky mam neter, co se umi pekne chovat uz tak od 3 let, ale i tak - deti nepochopi, ze se nemohou pisklave nahlas zasmat a tak - nebo myslim, ze to se vychovat neda, protoze to v podstate neni nic nevychovaneho, je to prirozeny detsky projev, ktery ovsem muze ostatni hodne rusit ..ale je fakt, ze to nekdy nechapou ani uz dospele jecici zenske - coz je mozna horsi :D

blondynka400
1. kvě 2015

@anniesfibis takže se máš jako zavřít doma, když máš děti? 😝 😀
K tvým bodům:
1. v dobré restauraci se vždy dá najít něco, co dítě cca od dvou let klidně může. Někdy i dříve, není problém, aby ti udělali jídlo i neslané a tak... Pravda je, že obvykle to nanajdeš v kolonce dětské menu 😝
2. to je sice také fakt, ale obykle tam dítě nestráví celou dobu, ale jde se tam najíst stejně jako třeba ty. Kde má asi jíst? Venku pod stromem?
3. i dítě je rovnocený host, jestli sis nevšimla, tak taky platí, jako ostatní. A to že musí vždy pištět a rušit to vůbec není pravda. Jde jenom o to, na co si děti naučíš... I sebeživější dítě to nějakoj dobu vydrží při dobrém vedení. A když někam chodí jenom občas a začne se s tím pozdě, je jasné, že to pak dopadá jak do dopadá. Plus bohužel některým rodičům je to jedno. Ale to tak je všude, nejen v restauraci.

smardik
1. kvě 2015

já ani nevím, byli v restauraci už jako miminka-mladší syn určitě od 3měsíců, ze zdravotních důvodů jsme museli jezdit do do Prahy na vyšetření, takže jsme zašli do restaurace na oběd, ale snažila jsem se jít v době, kdy spal aby byl v klidu a nerušil ostatní, nebo aspon když byl po jídle, přebalený a spokojený. cíleně s dětma že fakt jdeme na oběd tak od 4let, kdy vím že vydrží v klidu sedět, neotravovat řvaním atd a většinou se s manželem snažíme dát si jídlo, na které se nemusí extra dlouho čekat

berenika39
1. kvě 2015

@anniesfibis A kde bychom tak měli jíst? Každý víkend v sezoně cestujeme, od deseti měsíců prcka, jsem na to zvyklí, jíme každou sobotu neděli někde jinde. Ano, v restauracích, společně, všichni i s dítětem. Popravdě řečeno nevím, jak jinak to udělat v parném létě. restaurace je od toho, aby se tam lidé zastavili, najedli, všichni, děti i dospělí. Nechodíme tam jen tak, abychom tam trávili čas, to uznávám, že pro děti není úplně ta nej zábava, ale zatím nidky za šest let jsem nenarazila na zásadní problém, syn je na to zvyklý, mě ostatní nevadí a když jo, jdem pryč.
mohla by možná být už trochu rozšířená nabídka nabídka dětských jídel, obvykle to znamená hranolky, smažák nebo polovina něčeho, co jedí dopsěláci, ale vybrat se dá téměř vždy.
Že děti nemají chodit do restaurací je názor, který nesdílím, uznávám, že ho můžeš mít ty🙂

elielizabeth
1. kvě 2015

@anniesfibis Samozřejmě je přirozený dětský projev kapku divočejší a hlasitější než "dospělácký", ale právě to mu musím vysvětlit. Vždyť nebude tím malým dítětem pořád a jestli ho něco nechám dělat 5 let, tak se pak těžko převychová. Tím samozřejmě nemyslím plačíčí miminko, ale dcerka, když se začala od nějakého třičtvrtě roku projevovat i jinak, tak jsme začali tím, že jsme ji např. "pštili" na úřadech, u doktora, na návštěvách,... ale i doma, když začla být zbytečně rozjetá, tak jsem jí řekla, že není doma v jeskyni a můžeme si hrát hezky a ne ječet jak na lesy. Nemám na dětech ráda, když jen tak bezdůvodně chodí po pokoji a piští, až to rve uši. Když bylo dcerce 20 měsíců a narodil se syn, tak jsem neměla ani problém s tím, když spinkal. Dcerka věděla pak už sama od sebe, že když nějaké miminko spí, tak musí šeptat. A na syna, který je v tomhle trošku lump už je nás o jednoho více, takže když někde jsme a syn začne povykovat zbytečně a nahlas, okřikne ho i dcerka "Odášku, pššt, neši tu šám" 😀
Musím to zaklepat, ale tou důsledností od malinka (a nebyl to teror z mé strany vůči dětem, spíš jen normální milé opakování stále a stále dokola) jsme nikdy neměli problém jít s dětmi kamkoliv, ať už to byla ta restaurace, svatba, návštěva, autobus, vlak, nemocnice... děti se mnou musí trávit i hodiny v čekárně u lékařů, neboť zavedli úžasný systém, že se prostě nejde objednat 😀 a každý na ně vždy kouká jak na zjevení. Ale v pubertě si to určitě všechno vyberou a dají mi zabrat 😀 😀 😀

vanilkacka
1. kvě 2015

Tohle téma je pro mě velmi aktuální. Zrovna zítra se chystám s přáteli do restaurace. Máme 4měsíční miminko a nedokážeme dopředu odhadnout, jestli když začne plakat,zda ho rychle utisime,aby dlouho nerušilo ostatní.Sama jsem to neměla ráda,když v nějaké lepší restauraci byly plačící, jecici či behajici děti.Proto se nyní snažím vždy najít restauraci,kde je alespoň dětský koutek a tím pádem je jasné,ze ostatní hosté musí počítat s tím,že se tam nějaké to dítě může vyskytnout a občas může i zaplakat.Od ledna,kdy jsem porodila,se jedná o teprve 3.návštěvu restaurace s dcerkou,protože málokdy vydrží spinkat ve stojicim kocarku. Celou zimu jsem se moc těšila na to,až budou otevřene zahrádky,protože je to přece jen uvolnenejsi než v zavřené restauraci,kde kočárek většinou překáží a lidé jsou na zahrádkách tolerantnejsi.Do restaurací budeme chodit i nadále,jak mala bude růst,protože se chceme setkávat s kamarády,nechci trávit každý víkend u plotny a taky rádi jezdíme na výlety a je pro nás naprosto normální se někde stavit na jídlo.Vše je to jen o ohleduplnosti!Když mi dítě začne plakat,tak se ho snažím co nejrychleji uklidnit a pokud nic nezabírá a pořád place,tak odcházím,i kdybych neměla snezeny oběd,nebudu přece obtěžovat ostatní.

@anniesfibis Mě by zajimalo,když píšes,že by se s dětmi nemělo chodit do restaurace,jak to budeš dělat ty,až se vám narodí miminko?Budeš pár let v izolaci a budeš jíst jen doma či budeš mít hlidani?Já jsem totiž úplně šťastná,když můžu vypadnout z toho kazdodenniho stereotypu a aspoň jednou za čas si někam vyrazit klidně i s dítětem,protože už je to součást našeho života.

kaatulka
1. kvě 2015

Starší 5ti letý dost živý syn chvilku vydrží, nají se, pak se ale nudí a začne vymýšlet...Pokud je sám, tak to ještě jde, než se narodila nyní dvouletá dcera a šli jsme např. s kamarádkou a její dcerou, která je synova vrstevnice, tak to byl konec...Ačkoliv oba dovedli fungovat samostatně bez problému, jak byli spolu, začali dělat blbiny a stejně jsme je částečně naháněly po restauraci (podotýkám, že jsme chodily výhradně na zahrádku), ale to přičítám právě tomu věku, ve kterém byli...Teď, když jsou mladší dceři dva roky, ačkoliv si myslím, že jsem důsledná a snažím se nevychovat z dětí zpovykané haranty, zatím si s ní netroufám, protože většinou dítě v tomto věku má jistá specifika, která se úplně neslučují s návštěvou restaurace, abych dceru mohla naučit správnému chování v restauraci, je zřejmé, že několik prvních ´tréninkových´ návštěv bych byla ta matka s frackem, který někde piští, pobíhá a válí se po zemi...Takže to si můžu odpustit a raději počkám, až dcera povyroste a bude možné jí normálně vysvětlit, jak a proč se má chovat, než abych se někde nervovala.
Co se týká miminek, také jsme si na ´rychlovku´ zašly, ale opět na zahrádku, a většinou jsme se to snažily naplánovat tak, aby děti spaly....Co se týká návštěvy uvnitř restaurace, to jsem nikdy nešla...
Holt, i když to zní sebevíc blbě, nemůže člověk sedět jednou prdelí na dvou židlích...buďto chci mít dítě, tak musím počítat s tím, že pokud nedojde do určitého věku, tak jsou i pro mě jistá omezení, nebo si můžu trajdat po restauracích, kavárnách a jiných zařízeních dle libosti bez dětí...
Ale ani tohle nejde zobecňovat, záleží vždycky na konkrétní situaci, nikoho nesoudím ani nic nezavrhuji...
Jinak když už jsme někam vlezly, neměla jsem nikdy nějaký extra problém, pokud bylo potřeba, vždy jsem se domluvila...ono jde taky o to, čemu kdo říká problém 🙂...

anniesfibis
1. kvě 2015

@vanilkacka najime se doma :D ...nemyslim, ze by to znamenalo izolaci od sveta

blondynka400
2. kvě 2015

@anniesfibis je vidět, že děti ještě nemáš 😀 Protože to najíst doma se jaksi vždycky realizovat nedá, když opravdu nechceš být ty a děti několik let v izolaci a chcete taky něco zažít a dětem dopřát 😉

maki73
2. kvě 2015

My chodíme s dcerou do restaurací zcela běžně od malička, máme některé oblíbené restaurace, kde pro děti mají například dětský koutek, kde si děti mohou čekání na jídlo zkrátit, nebo nosíme s sebou omalovánky a pastelky, v některých zejména těch lepších restauracích nabízí pastelky a omalovánky pro děti přímo, dětské židličky jsou již dnes ve většině restaurací naprostou samozřejmostí, naopak společné slavnostní večeře v restauraci s rodinou podporuji a myslím si, že by děti neměly být izolovány a očekávat od nich, že se u stolu nezvládnou chovat, pokud jsou zvyklé od malička, nepřijde jim to vůbec divné, nikdy jsme se nesetkali s tím, že by v restauraci byl problém například s ohřátím kojenecké stravy/mléka a přesně jak píše @blondynka400 a další, když pak s dětmi jedete na výlet/dovolenou tak nebudou jíst nebo s nimi nebudete cestovat až do "přijatelného věku"? Dítě je součástí rodiny a to jak se chová je dle mého názoru obrazem rodičů, ano stává se nám, že v restauraci sedíme poblíž lidí, jejichž děti křičí na celé kolo a záměrně házejí na zem vše co se naskytuje na stole v jejich dosahu, ale opravdu si myslím, že je to znakem jedině toho, že dítě nemá představu o spořádaném stolování ani v domácnosti, nemůžeme to tedy od něj očekávat v restauraci...pokud dítě chápe, že se u jídla konverzuje tiše a věnuje se jídlu, pak nemá problém se chovat spořádaně ani v restauraci a tak je to se vším, pokud něčí děti splašeně běhají po zařízení a ruší ostatní hosty je to vždy chyba rodičů.

vanilkacka
2. kvě 2015

@anniesfibis Děkuji za odpověď. Možná se na spoustu věcí začneš po narození miminka dívat jinak, já si hodne věcí uvědomuji až teď.

Každopádně jsme dnes byli v tzv.family restauraci, bylo tam hodně dětí a samozřejmě hluku, ze naše mimi z toho bylo chvilkama rozhozeny a plakalo, ale všechno jsme zvladli a užili si bezva den. Velmi mě to nabilo pozitivní energií 😀A domnívam se, tak jak píší i ostatní, že pokud budeme s dcerou chodit do společnosti od malička, tak až bude větší, tak se bude v rámci možnosti chovat dobře. Uvidím až za pár let, zda se nepletu 😀

barakara
2. kvě 2015

@anniesfibis Tak nejak nechapu....male deti vadi Vam v restauracnich zarizenich nebo jste tak ohleduplna?
Detsky smich je snad ten nejhezci "ramus" nechapu jak to muzete oznacit za ruch. Podle me nevite o cem mluvite.
Me napriklad rozciluji vecnetelefonujici a do telefonu rvajici hoste a kuraci a berou ohled na nekoho.....neeee. 🙂
Takze ja je respektuju tim padem ocekavam to same vuci me rodine. 😉

anniesfibis
2. kvě 2015

@barakara vadi mi to, protoze me to rusi. Jsou lidi, co se tam jdou v klidu najist a ne poslouchat kricici deti...kuraci jsou kapitolou sami pro sebe. Pokud s ditetem do restaurace chodit budu, stanu se stejne neohleduplnou. Ale nechci se tu s nikym hadat 😀 proste to tak vidim..

luciebx
2. kvě 2015

@anniesfibis hooolka.. ty budes trpet az se ti narodi ditko.. jestli pojedes dal podle svych predsevzeni ktera mas ted v hlave.. noo mozna zmenis nazor az budes mit miminko u sebe.. To jako se treba dalsich 5 let nepujdes najist do restaurace? 😨 😨

anniesfibis
2. kvě 2015

@luciebx proc bych mela trpet? Ano dite tam tahat nebudu.

aemmi
2. kvě 2015

@anniesfibis já si moc nevybavuju, že by v restauracích bylo vyloženě ticho, pokud je někde víc lidí a nesedí každý sám, tak je normální že se baví a to většinou nahlas, nějaký dětský smích se tam ztratí.
Dnes je doba taková, že s dětmi v restauraci se počítá, v drtivý většině jsou vybavení dětskou židličkou, na wc bývá nočník, někde nabízí i dětské jídelní náčiní.
My teda na jídlo s dětmi chodíme od útlého věku, v rámci výletu, oslavy výročí, narozenin, nebo při nákupu ve větším městě. Nikdy jsem se nesetkala s negativním přístupem.

luciebx
2. kvě 2015

@anniesfibis tak nam prijd za dva roky rict.. ze si v restauraci s ditkem jeste nebyla.. 😉

anniesfibis
2. kvě 2015

@luciebx kdyz vam to udela radost 😀

luciebx
2. kvě 2015

udela... a mooooc velkou 😀 😀

kaatulka
2. kvě 2015

Bych chtela videt dvoulete dite v obdobi vzdoru, jak sporadane stoluje v restauraci 😀...a promiminka je jiste navsteva restaurace take nepostradatelny zazitek 😉..

luciebx
2. kvě 2015

@kaatulka u nas treba zadny obdobi vzdoru nebyl... nic.. ja mohla s malym do restaurace a kamkoliv od jeho narozeni.. proto me udivuje ze se nekdo premysli nad tim ze vzit ditko do restaurace.. 😕

adelinkkaa
2. kvě 2015

V případě nutnosti jdeme do restaurace s malím,ale on je neposeda a nevydrží chvili v klidu.Takže za ním lítáme aby se někde nepletl atd. Takže radši chodíme sami,hrozně rádi se v klidu najíme😀
Jinak jsem se zatím vždy setkala s pozitivní reakcí personálu🙂

luciebx
2. kvě 2015

malej dostane pastelky papir.. a kresli... v zasobe mam auticko... nebo muj mobil 😀

kaatulka
2. kvě 2015

@luciebx : nj, ale kazdy to tak proste nema...jak jsem psala vyse, s klukem se to dalo jeste v pohode, cacorka ma ted dva roky a do teto chvile byla zlata, milionova, nedavno jsme sli na zmrzku a jelikoz uz nechce byt v kocaru, tak to byl konec 😀...takze restauraci jsem zatim nezkousela a pockam jeste chvili...doma ji perfektne jak v zidlicce, tak u stolu, ale je to proste normalmi maly dite, ktery v tu chvili nebqude zajimat jidlo, ale co tamhle roste za kytku, c

kaatulka
2. kvě 2015

*co je tam za tim rohem atd...a u stolu ji pri sebelepsi vuli neudrzim...takze zati co ji budu nekde nahanet mi jidlo vystydne a ji taky, takze efekt nula...vim ze se to zlepsi, takze az to nastane, v klidu vyrazime 🙂...nekdo tohle proste nezna...

luciebx
2. kvě 2015

@kaatulka jj ja vim.. ale zase ja moc lidi okolo neresim.. takze pro me neni problem kdyz by malej udelal velkej humbuk se zbalitt z minuty na minutu a jit pryc.. zatim sme teda nemuseli... je fakt ze znama taky skoro s deckama nechce hodit pac rika ze se stydi ze jak sou hlucni atd.. asi je to fakt o detech.. nebo to chce praktikovat uz od mala a deti si zvyknou 😅 😅 😉 😉 😉

kaatulka
2. kvě 2015

@luciebx : tak s timhle ja taky problem nemam 🙂 ale ted v tuhle chvili v jak by to dopadlo...vloni kdyz jsme jeli na vylet, byla jeste v kocaru, letos jsme jeste nikam nejeli, takze nas to stejne ceka, tak uvidime, jasne...vsichni se to jednou nauci, stejne jako dalsi veci, ale ja tohle zrovna nehrotim..kdyz uz, tak poprosim o hlidani a vyrazime s muzem sami a dame slofika, kdyz je moznost 🙂...

Strana
z3