Je lepší přikázat, nebo vysvětlit?

jana_rajec
Moderátor
21. led 2018

Děti jsou úžasná stvoření, která už od malička projevují svou osobnost. A když se jim něco nelíbí, umí se ozvat. A nedej bože, když jim něco přikážete nebo dokonce zakážete... Nic naplat, bez rodičovské autority se fungovat nedá.

Při důsledné práci s malými tvrdohlavci by nám mohly pomoci hlavně mámy rázné vlčice. Právě ony asi nejlépe vědí, jak si zbudovat respekt… Najdou se mezi námi?

A jak to doma řešíte vy? Držíte se svých zásad, i kdyby trakaře padaly? Nebo občas povolujete výjimky a snažíte se s dětmi nějak domluvit?

Napište mi, co u vás funguje nejlépe a čeho by se měli budoucí rodiče vyvarovat, aby jim jejich miláčci nestihli "zvlčit". 😉

olga_
21. led 2018

@jana_rajec U nás domluva není výjimka. Nenechám si sr* na hlavu, ale to samé učím také syna 😂. Domluva a vysvětlení je základ a standard. Nejlepší je, že ve třech a čtvrt už mi sám aktivně vysvětluje, proč něco chce, proč to chce rychle a tak. Samozřejmě jsou napjaté situace, ale k těm se třeba večer nebo druhý den vrátíme a zkoušíme vymyslet, jak příště líp.
Nechci mít vedle sebe dítě, které skáče podle mě. Chci mít respektujícího a respektovaného parťáka a to se nám daří 😍.

veronika3112
21. led 2018

Krásné, velmi vtipné a hlavně poučné jsou přednášky a knihy paní doktorky Pekařové. Pokud máš možnost, navštiv její přednášku, když nic jiného, dobře se pobavíš, ale myslím, že najdeš i spoustu inspirace🙂

bimmka
21. led 2018

U nás je to situace od situace. Někdy domluva stačí, někdy bohužel ne. Nerada je něco nutím dělat, protože je mnohem lepší, když jsou sami vnitřně o věci přesvědčeni, než když to dělají protože proto. A to platí snad ve všech oblastech i u dospělých. Důležité je být vnitřně přesvědčen.

olga_
21. led 2018

@bimmka A myslíte domluvou dohodu, nebo domlouvání = kázání dítěti? Skutečná dohoda/domluva je taková, že obě strany jednaní podle vlastního vnitřního přesvědčení a byly schopné najít společné řešení, aby to oběma vyhovovalo. To funguje vždycky ❤.

jana_rajec
autorModerátor
21. led 2018

@olga_ Tato forma domluvy, o které píšete, je ideální. 😉

bimmka
21. led 2018

@olga_ samozřejmě, že je lepší dohoda, ale v reálu to taky nefunguje vždycky na všechno. Ve výchově jsou důležité i mantinely, které prostě nastavené jsou a děti je potřebují. takže hold něco nejde ani domlouváním, ani dohodou. A hlavně každé dítě je jiné, kdyby existoval manuál jako na stroj tak by to byla nuda🙂

olga_
21. led 2018

@bimmka (Do určité míry flexibilní) hranice/mantinely a individální přístup jsou také předpoklad úspěchu. Když se nezadaří, je podle mě důležité se k tomu prostě později a v klidu vrátit. Nejhorší jsou nakumulované křivdy a "bebíčka".

ariadna12
21. led 2018

Kazde dite je jine. U naseho temperamentniho a vztekleho minicloveka plati klidny pristup a vysvetlit nebo dat moznosti. Kupodivu tomu rozumi (ma 4 mesice)😊. Jen mne to jde jako mamince hur (malej je povahove zrejme moje mladsi verze), takze si rikam zachovej klid, nemuze za to, hlavne klid.

maretavan
22. led 2018

Je to zvláštní, než jsem začala číst články z Nevýchovy myslela jsem, že je u dítěte důležité mít autoritu a teď mi přijde důležitější mít jeho plnou důvěru a ano vysvětluju a snad už i vic poslouchám, co mi chce říct. Nejsem bez chyby,ale když ji udělám omluvím se.

dancamich
22. led 2018

Snažím se o rozumnou domluvu a dodržuji sliby, které dám.