icon

Je lepší přikázat, nebo vysvětlit?

jana_rajec
Moderátor
21. led 2018

Děti jsou úžasná stvoření, která už od malička projevují svou osobnost. A když se jim něco nelíbí, umí se ozvat. A nedej bože, když jim něco přikážete nebo dokonce zakážete... Nic naplat, bez rodičovské autority se fungovat nedá.

Při důsledné práci s malými tvrdohlavci by nám mohly pomoci hlavně mámy rázné vlčice. Právě ony asi nejlépe vědí, jak si zbudovat respekt… Najdou se mezi námi?

A jak to doma řešíte vy? Držíte se svých zásad, i kdyby trakaře padaly? Nebo občas povolujete výjimky a snažíte se s dětmi nějak domluvit?

Napište mi, co u vás funguje nejlépe a čeho by se měli budoucí rodiče vyvarovat, aby jim jejich miláčci nestihli "zvlčit". 😉

Je lepší přikázat, nebo vysvětlit?
olga_
•
21. led 2018

@jana_rajec U nás domluva není výjimka. Nenechám si sr* na hlavu, ale to samé učím také syna 😂. Domluva a vysvětlení je základ a standard. Nejlepší je, že ve třech a čtvrt už mi sám aktivně vysvětluje, proč něco chce, proč to chce rychle a tak. Samozřejmě jsou napjaté situace, ale k těm se třeba večer nebo druhý den vrátíme a zkoušíme vymyslet, jak příště líp.
Nechci mít vedle sebe dítě, které skáče podle mě. Chci mít respektujícího a respektovaného parťáka a to se nám daří 😍.

veronika3112
•
21. led 2018

Krásné, velmi vtipné a hlavně poučné jsou přednášky a knihy paní doktorky Pekařové. Pokud máš možnost, navštiv její přednášku, když nic jiného, dobře se pobavíš, ale myslím, že najdeš i spoustu inspirace🙂

bimmka
•
21. led 2018

U nás je to situace od situace. Někdy domluva stačí, někdy bohužel ne. Nerada je něco nutím dělat, protože je mnohem lepší, když jsou sami vnitřně o věci přesvědčeni, než když to dělají protože proto. A to platí snad ve všech oblastech i u dospělých. Důležité je být vnitřně přesvědčen.

olga_
•
21. led 2018

@bimmka A myslíte domluvou dohodu, nebo domlouvání = kázání dítěti? Skutečná dohoda/domluva je taková, že obě strany jednaní podle vlastního vnitřního přesvědčení a byly schopné najít společné řešení, aby to oběma vyhovovalo. To funguje vždycky ❤.

jana_rajec
autorModerátor
•
21. led 2018

@olga_ Tato forma domluvy, o které píšete, je ideální. 😉

bimmka
•
21. led 2018

@olga_ samozřejmě, že je lepší dohoda, ale v reálu to taky nefunguje vždycky na všechno. Ve výchově jsou důležité i mantinely, které prostě nastavené jsou a děti je potřebují. takže hold něco nejde ani domlouváním, ani dohodou. A hlavně každé dítě je jiné, kdyby existoval manuál jako na stroj tak by to byla nuda🙂

olga_
•
21. led 2018

@bimmka (Do určité míry flexibilní) hranice/mantinely a individální přístup jsou také předpoklad úspěchu. Když se nezadaří, je podle mě důležité se k tomu prostě později a v klidu vrátit. Nejhorší jsou nakumulované křivdy a "bebíčka".

ariadna12
•
21. led 2018

Kazde dite je jine. U naseho temperamentniho a vztekleho minicloveka plati klidny pristup a vysvetlit nebo dat moznosti. Kupodivu tomu rozumi (ma 4 mesice)😊. Jen mne to jde jako mamince hur (malej je povahove zrejme moje mladsi verze), takze si rikam zachovej klid, nemuze za to, hlavne klid.

maretavan
•
22. led 2018

Je to zvláštní, než jsem začala číst články z Nevýchovy myslela jsem, že je u dítěte důležité mít autoritu a teď mi přijde důležitější mít jeho plnou důvěru a ano vysvětluju a snad už i vic poslouchám, co mi chce říct. Nejsem bez chyby,ale když ji udělám omluvím se.

dancamich
•
22. led 2018

Snažím se o rozumnou domluvu a dodržuji sliby, které dám.