Autosedačka. Jakou koupit?

hanourek_
24. únor 2024

Zdravím holky , já vím, že tahle diskuze je tady asi furt .
Ale chtěla bych se zeptat jakou máte..
Mám zatím sedačku kde je otočený zády a už mu je malá i na nohy :D
Chci už koupit sedačku aby koukal dopředu.
Ale absolutně netuším jakou vybrat .
Děkuji

uzivatelkapetra
24. únor 2024

@hanourek_ chce to více informací, než že má nohy momo sedačku.
Kolik mu je?

verunnaj
24. únor 2024

Nohy koukají z každé sedačky, to není aspekt. Pokud dítko neřve, nebo tak nechala bych ho skrze bezpečnost v protisměru. Důležité je aby nepřesahovaly ušinad sedačku po jejím úplném vysunutí. (Ve zkratce)

hanourek_
autor
24. únor 2024

Je mu přes rok .. no on má tedka sedačku tak ,že kouká na zadní okno .. a celkově mu začíná být právě malá.. tak jestli je lepší koupit sedačku už koukáním dopředu nebo ještě ne

michaela666
24. únor 2024

Chtělo by to napsat míry dítka, typ auta a finanční rozpočet...takhle naslepo se radí těžko.
Já jsem třeba spokojená s Joie Steadi protože mám drobné dítě. Jsou jí 3 roky a ještě minimálně rok v ní bude jezdit v protisměru - je to bezpečnější.

pipi_puncocha
24. únor 2024

V protisměru lze do 7 let dítěte (samozřejmě ve větší sedačce), je to výrazně bezpečnější. Starší syn jezdil do 4,5 a pak šel po směru, protože bohužel další prosiměrná se nám do auta nevešla - doporučuju prodejny Centrum Autosedaček, jsou ve větších městech, rezervuješ si termín a vyzkouší s tebou přímo sedačku do auta i s dítětem.

pe_tu_ss_ka
24. únor 2024

@hanourek_ jsou autosedačky, které se uchycují pásy a místo pro nohy se dá tím regulovat. Jsou to čisté protisměrky do 25/36 kg.. pro dceru (2 roky a 4 měsíce) máme po synovi Axkid minikid 2, syn (5 let a 2 měsíce) jezdí v besafe stretch. Besafe stretch má bezkonkurenční kvalitu a výborný vložky. A ani jeden nemá nalepené nohy na sedačce a to syn má kolem 116cm. Ale taky záleží na autě. Jinak roční dítě nevěřím, že se nevejde do protisměru.

uzivatelkapetra
24. únor 2024

Rozhodně bych trvala ještě na protisměru, pořád ještě tak malé dítě neudrží hlavu. Představ si, že bude po směru a budeš muset prudce brzdit. Sama jsem teď přesazovala roční dceru do větší sedačky máme joie spin 360. Úžasná věc to otáčení sedačky. Do dveří si ji otočíš a dobře se nakládá a vykládá dítě, může jezdit po i proti směru. Každopádně minimálně rok bude ještě v protisměru.

erchia
24. únor 2024

Pěkný den, v tomhle by šlo kouknout do skupiny na facebooku, tam mi přijde, že umí docela poradit 🙂 A teda tam určitě doporučují protisměr, nejdéle, co to půjde, právě s ohledem na bezpečnost.

slunea
24. únor 2024

Jen chci poznamenat, že to, že je protisměr bezpečnější, v praxi znamená, že si při těžší autonehodě dítě nezlomí vaz. Děti mají v poměru k tělu (a krku) mnohem těžší hlavu, než dospělí. Navíc nemají ještě úplně zkostnatělé obratle (to se děje myslím do 6 let), takže je ta páteř i křehčí, když je z velké části z chrupavky.

skarol
24. únor 2024

A z té posměrné nohy koukat nebudou, nebo kam jako zmizí? 😁 ... nevím co si od toho slibuješ. Naopak je přeci pohodlnější mít nohy opřené, než aby jen tak visely. A to už nemluvím o větší bezpečnosti v protisměru.

katule1990
24. únor 2024

@hanourek_ Rozhodne protismer, je to vyrazne bezpecnejsi. Navic, jak uz tu padlo, diteti je prijemnejsi si nohy oprit/poskladat, nez kdyz mu visi v posmeru ve vzduchu. Mame Joie Steadi. Ta otocna muze byt taky fajn, ale mame vzadu v aute malo prostoru a ta Steadi se tam dobre vejde.

slunea
24. únor 2024

@hanourek_ teď se může koukat přes zadní okno a to taky není k zahození. Když ho dáš po směru, přes přední okno stejně nejspíš koukat nebude, bude se koukat na záda předních sedaček.

hanourek_
autor
24. únor 2024

Já mám právě takovou sedačku jako vajíčko.. pardon všem já jsem právě sedačky dostala.. takže, jsem neměla takové zkušenosti abych šla třeba do obchodu a pořádně se poradila.
A v tom vajíčku mi přijde právě, že moc leží a je mu taková už natěsno 🤷‍♀️🙏 tak jsem chtěla jen vědět jestli je tedy lepší pořád mít sedačku v protisměru ale větší a hlavně jakou ..
Každopádně děkuji za rady

pe_tu_ss_ka
24. únor 2024

@hanourek_ hlavně se dá pořídit zrcátko na opěradlo, s pak dítě vidí všemi směry (skrz něj dopředu).. syn nám hlida barvy na semaforu a hlavně na ně vidíme i my. Jinak je vždycky důležité, aby děti neměli kolem sebe přistávací dráhu, kde budou lítat, ale aby kolem sebe měli správné vložky, které budou dítě chránit. Doporučím hledat autosedačky s Plus Testem.

tridvajedna
24. únor 2024

Já taky lobbuji za protisměrnou sedačku do těch 4 let. Máme v autě dvě - Axkid Minikid a Joie Stages. Ještě je důležité dítě do sedačky vysvléct z bundy a pásy natěsno dotáhnout.
Ale překvapuje mě, že v diskuzích o sedačkách jsou téměř vždy zastánci dětí v protisměru (což je super!) a v reálu teda vídám roční děti v drtivé většině v posměrných sedačkách.

veroniquecz
24. únor 2024

@hanourek_ kolik měří a váží?

janule0123
25. únor 2024

@tridvajedna protože ti to řeší a v posmeru neresi a koupi co potkají.. 😏na internetu .. když řeší hodně, tak sedacku co vyhrála nějaký spotřebitelský žebříček 😏

janule0123
25. únor 2024

@hanourek_ pořad z tebe nevypadlo jak je prcek veliký 😄 nejlepší je (pokud mas kvalitní vejce) aby zůstal prcek co nejdyl v nem) až začne čouhat hlava do pokracovacky … rozptyl je veliký- dobrý si ujasnit cenu a očekávání - koupít můžeš za 5tisic nebo za 15 i víc … pokud nesedi 2 měsíce- měla bys koupit větší vajíčko nebo autosedacku se speciální vložkou- těch je par a je to palba … je potřeba zohlednit dispozice ditete - silnější, hubensi… a hlavně i auto do kteryho půjde - třeba skodovky a sklon sedaček dokáží dost zúžit vyber .. a nechceš aby bejbu padala hlava …dcera ve 4 letech jezdí v protismerne . Skvěle umí poradit v obchudek Matýsek - Olomouc, umí i přes internet, mají e-shop … ceny fajn

hanourek_
autor
25. únor 2024

Je to drobek právě no .. je mu přes rok a má skoro 8kg a měří skoro 80cm je hubený a za chvíli bude i chodit.
Auto máme škodovku právě ..

michaela666
25. únor 2024

@hanourek_ Jaké máš teď vajíčko? Pokud není z trojkombinace do 9 kg, tak se ti do něj určitě ještě nějaký čas vejde. Nejsou pod zadečkem nějaké vyndávací vložky? Důležité je i oblečení- žádné bundy, kombinézy a huňatè oblečení s kapucí.
Klidně přidej fotku jak malého usazuješ, třeba společně něco vymyslíme.

veroniquecz
25. únor 2024

@hanourek_ vajíčko mu určitě ještě vydrží. Pokud je tedy kvalitní. Pak bych se divala na protismerku do 18 kilo. Taky máme drobka a vajíčko vydrželo do skoro roku a půl. Teď máme otočnou Graco a taky super.

me_druhe_ja
25. únor 2024

@janule0123 Moje děti jsou po vajíčku taky posmeru. A nekoupila jsem to, co jsem potkala na první dobrou. Uznávám, že protisměr něco něco bezpečnější, ale stejně jsem se rozhodla pro posmer.
Ale většina z nás, co vozí děti v posměru, se do diskuzí nezapojuje, protože většina zastánců protisměru se často chovají velice sprostě a arogantně a tem, co mají posmerny sedačky nadavaji, že jsou hloupí, ignoranti a chcou děti zabít nebo alespoň zmrzačit.
Asi proto se v diskuzích na netu nevyskytují, málokoho baví nechat si nadávat.

me_druhe_ja
25. únor 2024

@hanourek_ pokud je tak malý, tak mu vajíčko stoprocentně vydrží. Dcera byla velká a jezdila ve vajíčku do roku a půl (Cybex Aton 5). 🙂 takže zatím bych počkala. 🙂

jana_zofie
25. únor 2024

@hanourek_ No, jednu dobu jsem to zkoumala dost do detailu, protože malá v protisměru blije a vcelku na to neexistuje řešení jiné, než ji otočit po směru (má to po mě, vadí ji sledovat cokoli v autě. Nemůžu se na nic zafixovat. Nemůžu číst, na nic koukat, ani si s ničím moc hrát. Koukat z okna ven funguje naprosto skvěle a v tom případě mi blbě není ani trochu. Má to, dle všeho, dost podobně) a dospěla jsem k názoru, že protisměr nejdřív ve dvou letech při obou přivřených očích (lepší je to déle, jasné, ale dva roky je zhruba ta hranice, kdy se nejvíc "láme" poměr váhy hlava/tělo). Do té doby ani náhodou. Takže jsme to do dvou let přetrpěli, a teprve pak ji dali posměr. Měla Joie Steadi. Je docela malá, jde proti směru i po směru. A Joie celkově patří mezi podle mě rozumné značky za rozumnou cenu. Nevím, jestli se dělá na Isofix, tenkrát jsme ho ještě v autě neměli, teď už ano. Teď nedávno přešla do Joie EveryStage a ta teda na Isofix už je (i když má i bezisofixovou verzi), ale dá se zapnout i pásy. Taky jde po směr/protisměr a jde tam dát i malý prcek, ale je už trošku rozměrnější tím, jak je až do 36 kg. Steadi podědil syn a ten vypadá, že je v protisměru ve svých dvou letech naprosto spokojený, tak tam zůstane, dokud to půjde.
Co se vajíčka týče, většina vydrží déle, ale třeba my měli pro prcka vcelku malé vajíčko. Sice i v něm vydržel do roku a půl, ale on je prcek a těch 80 cm teprve v tom roce a půl měl. Byli jsme upozorněni na to, že ta sedačka nebude úplně nadlouho, ale vzhledem k tomu, že pak bylo stejně v plánu ho přesunout do té Steadi, tak to tolik nevadilo a to BeSafe se nám fakt líbilo (a mělo na sebe navázanou akci, samozřejmě). (Vajíčko po dceři nepřipadalo v úvahu, to jsme podědili už na ni a už prostě bylo nevyhovující věkem).
Jít se podívat přímo do prodejny považuju za skvělý nápad. Původně jsem u dcery zvažovala jinou (a dražší značku), ale řvala v ní. Tuhle si vybrala. Sedla a byla ok. Pomohli nám s instalací a celé to byl moc dobrý zážitek. Kupovali jsme tam pak i tu druhou sedačku a vajíčko. Cestou domů v té sedačce tenkrát hned usnula. (Byli jsme v Babycaru v Brně)

jana_zofie
25. únor 2024

@me_druhe_ja Záleží na vajíčku. V BeSafe nám syn vydržel do roku a půl, přibližně. A v roce a půl ještě 80 cm ani neměl. Ale byli jsme upozorněni, že ta BeSafe je trošku menší. Původní odhad paní prodavačky byl "tak do roka". Jenže já mám prcky.

michaela666
25. únor 2024

@me_druhe_ja To si nevybereš. Já zase dostávám kapky, že malá jezdí v protisměru. Proč pořád musím mít něco extra. Dělám z ní mimino, ničím jí záda a nohy když je musí mít chudinka v nepřirozené poloze. 🙈

pe_tu_ss_ka
25. únor 2024

@jana_zofie dost se doporučuje zkusit zakrýt okna, aby děti neviděli, jak to kolem nich míhá.. je to něco ve středním uchu, co vyrovnává stabilitu a dochází tam ke střetu, že tělo je v klidu a mozek i přes to zpracovává pohyb.. někomu to pomohlo, že dítě přestalo zvracet. Ale na někoho nezabere ani to..

@michaela666 my si do toho nenechali mluvit. Původně jest enez šel syn z vajíčka, jsem měla představu o cybex sirona. Ale čím jsme se blížili tomu, že půjde z vejce, jsem začala hledat informace, až jsem se probrala k protisměru. Pak stačilo manželovi poslat videa a jen jsme předvybrali a prarodiče přispěli k prvním narozeninám na axkid. Nikdo nám do toho nemluvil, i když si asi mysleli něco o novodobých vymyslech. V okolí nemáme nikoho kdo by do toho mluvil. Naše dítě, naše pravidla a o cestování nediskutujeme. Když chtěli syna, přendali jsme jim jeho sedačku do auta. Syn si jednou vyzkoušel cestu po směru, když nás ze servisu vezla sestřenice, ale moc pohodlné mu to nebylo a hlavně jsem i tu krátkou cestu trnula, protože byl na autopásu. Takhle ještě teď v té besafe stretch na delší trase usne. Hlavně že v tím posmeru pak mají děti v přirozené poloze, kdy si je odkrvují 😂

michaela666
25. únor 2024

@pe_tu_ss_ka U nás to byla debata od začátku, hlavně přesvědčit manžela že pultiková, kterou mu kamarádi vychválili do nebes není vhodná pro 9 kg dítě. Pak přišly na radu x let staré sedačky po příbuzných " Však to odvozili v pohodě našeho 12 letého syna, ta je ještě dobrá."

Chvilku jsem měla snahu se obhajovat, ale nebudu plýtvat energií. Každý chce to nejlepší pro své děti a podle nejlepšího vědomí a svědomí se zařídí.
Chápu, že můžou být děti které protisměr nesnesou ( mě se taky dělá špatně sedět v MHD v protisměru, když u toho zavřu oči tak konečná) a nemá cenu jejich rodiče pomalu lynčovat, jak už jsem párkrát viděla třeba na fb.

janule0123
25. únor 2024

@me_druhe_ja tak vybrali jste podle nějakýho žebříčku a vzali dle toho kvalitní posmerku a jdeš dal a neresis a nemáš potrebu se zapojovat do diskuzi… takto myšleno… do nikoho nerypu a neresim v čem jezdí ..jen když se někdo zeptá proč, tak vysvetlim …😎 cítím se lip, když je v protismerce, mám za sebou autonehodu, máme v rodině i smutnou událost …tak jsem autosedacku víc řešila a načítala informace… a vyšel me jasnej protismer.. ve většině případu je to jedno, protože se nic nestane, případně při nárazu ze zadu je zas lepší posmerka… cítím se proste lip 😎nikoho se nesnazim obrátit na protismer nebo ho desit …

pe_tu_ss_ka
25. únor 2024

@michaela666 to každopádně, věřím, že každý dělá to, čemu věří, že je nejlepší. Mám kolem sebe spoustu kamarádek, které ani neutahují posměru pásy a nechávají dětem zimní bundy a kombinézy.. a ty se pak diví, že naše děti jezdí jen v triku nebo slabé mikině v zimě a ještě protisměru. Tam jsem řekla vždy jednou proč a jaké jsou k tomu důvody. Teď jejich fotky z aut přecházím, protože je to jejich volba a věří tomu, že sedačka je jen zákonná povinnost, takže tam také svou energii neplýtvám. My jsme v "klidu", protože jsme pro zdraví a bezpečnost udělali maximum, které můžeme ovlivnit při případné nehodě.