icon

Dovolená s 10m. dítětem. Jeli byste?

ivis_b
8. srp 2021

Prosím o vaše názory, zítra se musím rozhodnout a pořád nevím. Máme jet do Rakouska na dovolenou - syn 5 let, ten je v pohodě, ale pak dcera 10 měsíců a tam se obávám. Hrozně jsme se tam těšili, hory milujeme, v Rakousku jsme už byli několikrát a i s tehdy ročním synem to bylo super. Jenže dcera je náročnější miminko... Tak jednak ta cesta - je to 6 hodin, dcera v autě ječí a není nic, co by ji v tom zabránilo. Video ji ještě nezajímá, ukazování hraček nezabírá, dudlík bohužel odmítá. Ale tak dejme tomu, že půlku cesty prosí a zbytek holt přežijeme. Jenže další problém je s jídlem. Příkrmy v podstatě vůbec nejí, denně vařím, vymýšlím, ale zatím bez úspěchu. Kojím, ale není to žádná prsomilka, občas ji venku nakrmit je oříšek. Řešíme potravinové alergie, už je to teda lepší, nemůžu jíst "jen" mlíko, vejce a soju, jenže to v podstatě znamená, že v restauraci se nenajím. A dcera nemá moc ráda kočárek - na spaní dobrý, ale vzhůru v něm moc nevydrží. Ještě nechodí, ale leze a obchází nábytek a potřebuje být pořád v pohybu - neexistuje, že bych si ji třeba posadila chvíli na klín nebo tak, to vůbec neznám. A teď řeším, jestli to celé neodpískat. Na jednu stranu jsem se k té dovolené hodně upínala, vloni jsme nikde nebyli a letos jsme vybrali fakt pěkné ubytování, že si to o to víc užijeme. Na druhou stranu na výletech jsem z toho kolotoče kolem dcery dost otrávená, protože ona nejí, já se najíst nemůžu a do toho ještě prudí na kočárku. Nevím, jeli byste? :(

janina228
8. srp 2021

Se vůbec nedivím, že si nejsi jistá a cestu zvažujete.. podle toho co píšeš to budeš mít fakt náročnou "dovču" 🙈.. nicméně co starší na to, kdybyste nejeli..?

ivis_b
autor
8. srp 2021

@janina228 no starsi je samozrejme natesenej :-/

blondynka400
8. srp 2021

@ivis_b já bych asi jela, změna prostředí může pomoct všem. Do Rakouska to není nijak daleko....Nepíšeš jaký typ ubytování máte, zda hotel a nebo apartmán. Ad alergie, nemyslím si, že s tímto omezením nemůžeš jíst v restauraci, spíš tam vidím problém co s malou. Když nemusí kočárek, tak co nosítko/šátek?

janina228
8. srp 2021

@ivis_b kdyby starší byl hodně natěšený, tak bych jela.. bude to asi náročný, znám trochu z vlastní zkušenosti - máme za sebou dovču kdy mladší nebyl ještě rok a starší měla nějak dva a půl.. vzali jsme to trošku dobrodružně a nejeli na jedno místo,ale měnili ubytování. Nutno dodat, že mladší byla naprosto v klidu, příkrmy jsem normálně vařila i na dovče.. záleží jaký typ ubytování máte, já vždycky měla k dispozici kuchyň. nicméně starší měla nějaký xy období vzdoru,takže to byla taky paráda😂👍.

ivis_b
autor
8. srp 2021

@blondynka400 je to apartman, s varenim pocitam, ale zase nechci travit pul dovolene v kuchyni. V restauraci se najist spis neda nez da, schvalne nekdy mrkni, kolik jidel v jidelaku nema napsany alergen c. 7 - mliko. Ono je totiz vsude, vsechno se dela na masle, zaleva smetanou, nebo je tam syr... a mliko je navic casto v ruznych dochucovadlech atd., coz ani kuchari kolikrat nevedi. A rakouska kuchyne na tech horskych boudach, to je rizek, specle se syrem a alpsky knedlik, z cehoz nemuzu nic. Cest vyjimkam, samozrejme. Ale na vyjimku nemuzu spolihat.
Jinak nositko jako mensi mimco odmitala uplne, ona potrebuje prostor, volnost. Ale tuhle v kocaru zase jecela a ja mela s sebou manducu a tam se uklidnila - nicmene byla v ni asi 15minut, nevim, jak dlouho tam vydrzi. Ale jako jo, urcite bych ji vzala s sebou a treba by to slo nejak zkombinovat.

veronicka89
8. srp 2021

Když už teď vidíš problémy ...tak se na to vyprdni ...nejspíš by pro tebe byla dovca utrpením...

My jsme se vrátili z dovči z Rakouska ( hoďku jízdy z domu) s 3 měsíčním miminkem co nesnáší kočár nechce dudlík a nesnáší autosedačku ....

Před tím jsme byli v ČR ( 10hodin jízdy ...

Měli jsme se tam i tam super 🙂

Vše jde nějak udělat...
Např v Rakousku se i více vyplatí vzít hotel s polopenzi ( bufet )
Jinak prostě jeďte přes noc ...

Buď to nebudeš tak hrozit a bude to fajn...

Ale pokud patřis mezi maminky co se stydí vytáhnout prso ,nebo které se hroutí z toho že mimco 10minut na veřejnosti řve a lidé se dívají a tobe to vadí ...nikam radši nejezdí 🙂

areh
9. srp 2021

@ivis_b byli jsme ma dovolený v Chorvatsku s 10m a 3 a půl letým. Celou cestu jsem jela prakticky mezi sedačkama s čímž jsem počítala dopředu, takže mi to nevadilo. S mladším synem jsem si povídala, dělala blbinky, přohlížela knížky - doporučuju zvukové, ta ho zaujala.
Byli jsme v kempu s karavanem a bylo to náročný. Matyášek všude lezl, všechno chtěl ochutnat. Měla jsem sebou skleničky, ale stejně jsem každý den vařila. No, byla jsem zralá na druhou dovolenou bez dětí 😁
ALE! Oba synové si to maximálně užili. Určitě nelituju, že jsme jeli. Jen prostě dopředu počítej, že si neodpočineš a bude to dovolená hlavně pro děti. Rakousko je kousek, tak se v nejhorším vrátíte dřív...

janinasm
9. srp 2021

@ivis_b Ne nejela bych. Já vím že dneska kdo nejezdi na dovolenou tak je nikdo, ale jak sama píšeš. Už ta cesta bude zřejmě horor. Když už předem Víš že ti polovinu cesty proplace, tak proč to podstupovat? Ty chceš X hodin poslouchat, jak ti v sedačce pláče a nedělá ji to dobře ? Já bych to teda nedala. Mne to přijde úplně stejný jak "nechavat miminko vyřvat". ☹️ Dovolenou bych určitě posunula. Starší to zvládne, trauma z toho mít určitě nebude.

lidax
9. srp 2021

Určitě bych nejela, nemá to cenu, neužili byste si to nikdo, jen se stresovali. Doma je v jistých případech líp.

vikinkav
9. srp 2021

Ja se vzdycky rozhoduju podle toho, jak moc chci a potrebuju dovolenou ja 😄 at uz jde o vylet na chatu, k pribuznym nebo na dovolenou do zahranici. Casto mam pocit, ze proste tu zmenu prostredi chci za kazdou cenu, chci mit deti a manzela jen pro sebe cely tyden, chci videt nova mista a pres to nejede vlak 😉 taky jsem letela letadlem se rvoucim miminem, mladsi dcera ve 4 mesicich cestovala s nami do Italie a do Chorvatska autem a obcas i rvala, a dost. Jeli jsme tedy vzdy na noc, to prospali vetsinu cesty. Co se tyce jidla bych se vykaslala na vareni a proste nakoupila sklenicky/presnidavky na tyden, a kdyz moc neji tak si navar aspon pro sebe treba do zasoby co ti chutna a muzes? Proste trochu uvolnit rezim, zadne velke ocekavani ohledne vyletu, jen se nekde placnout na louku, k jezeru, a kochat se 😊

mysh_me
9. srp 2021

Souhlasim s nazorem, ze je to hodne o tvem pristupu… pokud bys na dovolenou jela s tim, ze se tesis jak si to tam uzijete, ze se pripadne problemy zvladnou a vzdycky se to nejak udela, abyste byli spokojeni, je to neco uplne jineho, nez jet tam s nastavenim “dite bude jenom rvat a ja se ani nenajim”. Jako mas narocnejsi dite, o tom zadna, ale podle me se musis rozhodnout, jestli si chces uzit dovolenou i pres ty komplikace, nebo se tema komplikacema nechas otravit. Pokud je to druha moznost, tak je opravdu lepsi nejet, protoze by dovolena byla stejne zkazena…

pajula123
9. srp 2021

Rady tady budou vesměs vycházet ze zkušeností každé maminky. Vzhledem k tomu, že mám narocnaka a zkušenosti s potravinovým omezením, osobně bych nejela.

anita003
9. srp 2021

Taky bych na takovou dovolenou nejela... Malá mi taky nejedla, začala jíst až kolem 2.roku a bylo mi jasné, že dřív by prostě byla nějaká dovolená peklo. Navíc taky občas řvala v sedačce a představa, že ječí několik hodin, no to bych si asi vystoupila za jízdy 😄... Takže jsme byli poprvé až letos a už to bylo super...

petrasipkova1
9. srp 2021

Jela bych s přespáním na půli cesty, třeba, vzala bych to tak že cesta je cíl, naplánovala výlety po cestě, a stavěla často. Tak jsem to dělala já, jezdili jsme od malinka. A druhý syn taky bezdudlíkový nesnášel být připoutaný. Takže jen spánek to jistil. Já ale doma být nevydržím, ráda cestuji, pořád jsme někde, takže se to vždy nějak zvládlo. Pokud bych byla vnitřně proti, byla bych doma s miminem, udělala si pohodičku a do Rakouska by jel tatínek se starším. Jinak jsem držela dietu bez lepku, mléka, vajec, soji. To bylo hoodně těžké, potom když už jsem mohla lepek, byla to pohoda, vždy jsem našla něco co můžu jíst.

irmamala
9. srp 2021

Kdybych měla jen tu mladší, asi bych se na to vyprdla, ta z toho stejně má prdlačku. Ale staršímu bych to neudělala, že bych zrušila dovču kvůli příkrmům.... Víš jak to je, kdo se bojí, se*e v síni. Takhle by ses taky nemusela dostat už nikam protože každý rok to bude něco. Bude to mazec, ale přežiješ to. Když máš apartmán, tak není co řešit, jídlo si uvaříš jaké chceš, na výlet můžeš vyslat jen chlapa se synem, když bude blbá nálada a máš u plotny stát doma nebo v rakousku, kde si to užije minimálně polovina tvojí rodiny?

mamikry
9. srp 2021

@ivis_b Mame trimesicnaka, mam u nej taky podezreni na nesnasenlivost mleka a vajec, jeli jsme na ctyri dny jen do hor do penzionu a s jidlem to byl problem. Kdyz v nem nebylo mleko, tak zase bylo nadymave. Nakonec jsem se nevyhla syru a smetane, jinak bych umrela hlady. Ale jinak byl zlaty, takze bych si na Rakouskuko troufla, taky o nem uvazujeme. Ja bych ma tvem miste vyjela na zkousku nekam po Cechach a podle toho pak zvazila, jestli to Rakousko ma smysl. Nas druhy tvor rval v aute nonstop a reknu ti, ze jet s nim nekam 6 hodin tenkrat, tak by nas svihlo vsevhny.

felixfelicis
9. srp 2021

Mám to stejně jako @irmamala, kvůli prvnímu miminku bych dovolenou nehrotila, ale další děti už se nějak prizpusobily. To bychom jinak byli doma bůhví kolik let. Ta změna prostředí prospěje všem, staršímu, tobě i miminku. Taky mi děti nechtěly prikrmy a venku koukaly, kde co lita. Ale když byly zazitky, zabavily se, pak přišel hlad a nezbylo jim nic jiného než se najist, ať už prikrmy, nebo kojeni. Ve výsledku to bylo daleko jednodussi než doma, kde věděly, že hlady nezahynou, tak občas vymyslely neskutečně. Šest hodin cesty není nijak moc - vyrazíte po brzké obědě, pojedete 3 hodiny v době spánku, pak dáte delsi přestávku někde na hřišti, ať se děti zase unavi, a zbytek už dojedete. Nebo na noc, nebo s prespanim, to už vymyslite. Jasně že s malými dětmi je to složitější, ale mně to vždycky stálo za to, lepsi než celé léto sedět doma.

lidax
9. srp 2021

Do zahraničí bych rozhodně nejela. Možná někam blízko domova v Česku, ale je nesmysl přidělávat si stresové situace. Zbytečně byste trápili děti i sebe

veronicka89
9. srp 2021

@lidax a jaký je rozdíl jestli bude v ČR nebo v Rakousku ?

veronicka89
9. srp 2021

Jinak když už to mám tak komplikované jela bych s jídlem do hotelu ,kde bude dětský koutek v případě špatného počasí a dětské hřiště a atrakce aby se starší zabavil a vlastně jsou i herny pro malé děti... a já se mohla věnovat miminku...stejně tak i příkrmy bývají v dětských hotelích ,přebalovací koutky apod...

Dále existují hotely kde si člověk u polopenze zvolí intolerance a podle toho dostává jídlo 🙂

Takže si to prostě zařídit tak abych to měla co nejvíce ulehčene ...

tinaprofi
9. srp 2021

Já bych jela a rodině neznicila dovolenou..
Kluk by malou v autě měl za úkol zabavit a dostala by do ruky housku a fertig. Zadny s...🙂)

janaaanna
9. srp 2021

@ivis_b jezdime do Rakouska pravidelne, v zime i v lete, mame to tam radi. Mam bezlepkovou dietu, je to tezke (jak pisete, rizek a specle vsude), ale vsude ochotni, mili, vstricni, vzdy se dalo domluvit. Venku maji spoustu atrakci pro deti, lanovky, skoro u kazde stezka pro deti, hriste, atrakce, opravdu deti vitany. Pred tydnem jsme se vratili z Lungau, skvela dovolena, nevim, kam mirite vy

ivis_b
autor
9. srp 2021

Děkuju vám všem za postřehy, názory. Docela jste mě překvapily, čekala jsem, že mi budete spíš psát, ať nedělám hysterku a jedu 🙂
Ještě doplním - máme ubytování ve Wagrainu, byli jsme tam se synem před 4 lety, takže to tam známe a víme, že všude je milion atrakcí pro děti - pro toho staršího samozřejmě, malá ocení maximálně tak houpačku. Je to nový apartmánový dům, kde je v areálu veliké dětské hřiště a bazén, navíc kousíček od baráku je vodní svět - krásný aquapark, kde jsme tehdy se synem byli víckrát, protože se nám tam moc líbilo. Do hotelu s jídlem bych určitě nejela, vždyť tam bych si nemohla dát ani nic ke snídani třeba - u pečiva potřebuji znát složení, u uzenin též, "jogurty" musím mít veganské apod. Navíc malá když už něco sní, tak třeba kousek zeleninové placky, takže potřebuju mít možnost něco uvařit, mít tam lednici kvůli svačinám apod. Kdyby mi jedla skleničky, tak to nehrotím a nakoupím skleničky, ale ty mi nejí úplně stejně jako domácí šlichtičky. O cenu ubytka nejde, peníze zas tak moc řešit nemusíme, naštěstí.
Kdyby šlo jen o mě, tak ano, já budu pravděpodobně z toho všeho uhnaná, o fyzickém odpočinku nemůže být řeč. A možná si budu rvát vlasy, proč jsem se na to nevyprdla. Když já ty Alpy tak miluju.... často říkám, že jsem se měla narodit tam 🙂 A asi bych hodně obrečela, kdybych to teď měla zrušit. I když v době, kdy jsem vybírala ubytko, jsem počítala s tím, že s malou už to bude výrazně jednodušší.
Jenže je tu právě ještě starší syn a taky manžel - tvrdě dře celý rok, po večerech, víkendy a zaslouží si voraz. Je mi jasný, že když zůstaneme doma, stejně bude mít věčně zapnutej počítač a bude viset na telefonu, protože je ve vedoucí pozici v jedné nadnárodní společnosti a z práce ho pořád někdo kvůli něčemu volá. A já budu lítat kolem plotny, pořád něco uklízet, žehlit... dovolená nedovolená.
Taky mi manžel říkal, že jestli chci, můžeme jet jen po Čechách - jenže právě jaký je to rozdíl, leda tak v té kratší cestě, jinak je to totéž.
Achjo, dneska to buď musíme zrušit, nebo to nechat a prostě jet.

felixfelicis
9. srp 2021

@ivis_b To znam, takové to oficiálně dovolena, a ve skutečnosti půl dne na počítači. To už chce změnu prostředí tuplem. Ve Wagrainu je krásně, to dáte!

petrasipkova1
9. srp 2021

Určitě to zvládnete, a rozhodne si to užijete, i malé se tam bude líbit, jen se toho nebát.

janina228
9. srp 2021

@ivis_b to dáte 😉!

janaaanna
9. srp 2021

@ivis_b ja bych jela, ja potrebuju vzdy vypadnout ze stereotypu, doma bych z toho nic nemela. Pokud manzel s malou pomuze, tak to date,zvlast kdyz jedete do znameho. A dobijete baterky na rodicovskou doma!

azanka
9. srp 2021

@ivis_b já bych jela. Jasně, bude to náročný. Ale doma to podle všeho máte náročný taky. Takhle se budete moct s manželem vystřídat u dětí a starší uvidí maminku taky blbnout a ne jen běhat kolem náročnýho sourozence. Taky jsem měla druhý dítě náročný. Na dovolených jsme hodně dělili program, aby si to starší užil a mladší měl podobný režim na který je zvyklý.

felixfelicis
9. srp 2021

@janaaanna přesně!

ivis_b
autor
9. srp 2021

Děkuju všem, nakonec jsme se manželem dohodli, že pojedeme. Držte nám palce, budeme to potřebovat 😀