Jaké je nejlepší auto na dovolenou do Chorvatska?

pajaadamec
12. kvě 2015

Ahoj,

plánujeme na léto rodinnou dovolenou do Chorvatska, jsme čtyřčlenná rodina s dvěma malými dětmi (kluci 8 a 12 let). Chtěli bychom spát i ve stanu v kempu, i cestou v nějakém pěkném penzionu.

Jaké je podle vás nejlepší auto pro takovou dovolenou? Rádi bychom si vybrali v bazaru auto - stáří tak tři roky... Líbí se nám i Octavie Combi, ale klidně si necháme poradit. Cenový limit máme 280 - 300 000Kč.

Díky moc

blauen
12. kvě 2015

Ahoj, nerozumím tomu, ale pokud máte vyčleněno nějakých 280 - 300. tisíc na auto, tak za prvé rozhodně bych se vůbec nerozhlížela v bazarech, ale v autosalonu na nové autíčko, nemusí mít super výbavu, ale bude nové a první majitel. My máme škoda spaceback a hodně nás překvapil jak prostorem tak i pohodlím! Nemáme sice děti, ale troufli bychom si i s takovým autíčkem do Chorvatska. Nevýhoda je možná oproti octavii combi menží zavazadlový prostor.

barinkas
12. kvě 2015

octavia má vzadu (zadní sedadla) hodně malý prostor, samozřejmě dětem to nevadí, ale pokud by tam seděl dospělý, nic moc. Máme superba limuzínu a výjimečně právě oktávku kombi, když je superb v servisu, takže porovnávám tato dvě auta. V octavii ač jsem malá bych tedy celou cestu sedět nechtěla ani za nic, nejen že tam je málo místa, ale i sedačky jsou nějak nízko na mě. Vpředu je to fajn, vzadu nic moc. Superb vzadu luxus, i ta limuzína má větší kufr jak oktávka kombi. Právě v neděli jsme se vrátili z Chorvatska 🙂

Dál oktávka je hodně tvrdá, jízda je cítit. Já mám Passata, starší model, má nějak 7 let, vzadu taky nic moc, ale zase to krásně po silnici "pluje" 😀 Kufr taky fajn. A má lepší sedačky jak octavia.

junkka
12. kvě 2015

Tak my máme z bazaru zanovni mazdu 6 v combi (ne ten nejnovejsi model) v plně výbavě a musím říct, ze zatím maximální spokojenost a máme ji už skoro rok. Je prostorná, super podvozek, krasna, tolik jich nejezdí a máme nacteno ze fakt spolehlivá. Taky byla zvolena autem roku 🙂

xpila
12. kvě 2015

@blauen S tím absolutně nesouhlasím. Na nové auto to je hodně malá částka, navíc na nejaké větší rodinné. Nehledě na to, ze se koupě nového auta nevyplatí.

junkka
12. kvě 2015

@xpila taky si myslím, za ty prachy by to byla tak nějaká slabší fabie. Pro rodinu už to chce něco lepšího a výkonnějšího, což se za tyhle peníze nedá. Navíc, jakmile to auto vyjede ze salonu, tak ztratí na hodnotě aspoň 100 tis a dost se platí za garancni kontroly a pod věci.

kacca11
12. kvě 2015

@xpila ja si naopak po zkusenostech s ojetymi auty myslim, ze se nove vyplati. Do bazaroveho bych nedala vic nez 150 tis.

sonjuletka
12. kvě 2015

já osobně jsem za škodu yeti, sama jí mám, ale netuším jak se cena pohybuje, možná je nad vaším limitem... :-/ spolehlivá, obratná jak ještěrka, crash testy dobrý, kufr akorát, spotřeba dobrá. přítel ujíždí na jiné vyšší třídě, ale na moje pojezdy se psem, nákupy apod. je to supr auto (a dost velký i pro rodinu, i dost velký na cestu).
jo a hlavně já mám teda 4x4, diesel 2.0 (tuším) a to co to auto vyjede na horách je neuvěřitelný!!! na cestě drží jak přibité.

junkka
12. kvě 2015

@kacca11 já to beru ale který rodinný auto, výkonnější se da pořídit novy za 300tis? Já neříkám kupovat nějakej starej krap, ale třeba dva roky starý

junkka
12. kvě 2015

@sonjuletka tak koukam na škodu Yeti v tvé motorizací a cena v základní výbavě 550 tis :-P 🙂

g_m
12. kvě 2015

@pajaadamec Být tebou, tak pošlu chlapa do hospody na rady, tady je to samá ženská a většina z nás tomu rozumíme jen z doslechu, takže ohledně auta bych tu třeba já radu nehledala ;)

sonjuletka
12. kvě 2015

@junkka a koukáš na bazarové nebo na nové ? (omlouvám se, jsem ve škole, nechci tam koukat aby vyběhly fotky aut 😀). pokud i bazar tak je to škoda, protože to autí je fakt supr, určitě by to i chlapi potvrdili na základě technických údajů.

junkka
12. kvě 2015

@sonjuletka já jen koukla kolik stoji nové, bazarove bude určitě za lepší cenu. Ale vypadá dobře 🙂 😉

barinkas
12. kvě 2015

@blauen za 300 nové, větší a výkonné auto nekoupíš 🙂 Spaceback je v základu se slabým motorem přes 300 000. Což bych já 1,2 TSI nechtěla s tím jet do Chorvatska se 4 osobama a plně naložen. Auto musí mít nějaký výkon na delší trasy.

Jinak je důležitá nejen cena, ale taky spotřeba 🙂 kolik stojí náhradní díly atd.

hany_bany
12. kvě 2015

@barinkas tak zrovna proti Superbu je každé auto vevnitř malé 😀

@pajaadamec My máme octavku combi a přijde mi, že tam je místa dost. Nejde teda při výběru uvažovat jen o té cestě do Chorvatska, je to velká investice, tak je nutné zvážit, jaké bude další využití - jaké vzdálenosti budete běžně jezdit, v jakých terénech a podmínkách se budete pohybovat atd... My jsme si koupili auto 5 let staré, s malým nájezdem (67 tis. km) ve slušné výbavě (chtěli jsme pohon 4x4, parkovací sensory, diesel, atd.) za 290 tisíc, takže vaše představy jsou reálné. Akorát bych si vážně v bazarech dala pozor na to, kolik má auto najeto. My jsme byli třeba v AAA mrknout na octavii dle našich představ, ale pak jsme zjistili, že chybí avizovaná servisní knížka, tak nám vytiskli certifikát, ze kterého se dá prý poznat podle vývoje najetých km, že je tam uvedený nájezd - a tam nějaká šedá zóna, kdy auto buď nebylo servisované nebo kdoví kde... každopádně servisní knížka asi nikdy neexistovala a tachometr byl nejspíš stočený a všechny cedule o 100% garanci km si můžou AAA strčit někam 🙂
Takže to chce opatrně, hlavně u těch škodovek, kdy novějších zachovalých aut je na trhu nedostatek a tím stočením tachometru se vytvoří další a tím se uspokojí převis poptávky na trhu.
Koukali jsme i na Subaru Outback nebo Legacy, tam ta dokumentace byla daleko lepší... ale zase bude dražší servis a vyšší spotřeba. Nejsou špatné toyoty - třeba Avensis, ale ty se nedělají 4x4, což by vám asi nevadilo, nám jo, jinak bychom ji taky brali, jsou prý spolehlivé, málo poruchové.
Jinak teda doporučuju zaúkolovat manžela, u nás se toho taky chopil manžel 🙂 A do bazaru si vezměte někoho, kdo autům rozumí, ať se s tím projede a mrkne na to...

xpila
12. kvě 2015

@kacca11 Za tyhle peníze určitě nevyplatí. Možné nejaké malé městské, ale ne velké rodinné. Ale ja bych si nikdy nové auto nekoupila uz jen kvůli tomu, ze okamžitě ztratí na hodnotě. Navíc nova auta jsou dělaná čiste jako spotřební zboží na par let.

barinkas
12. kvě 2015

@hany_bany každé určitě ne 🙂 nevím kolik aut jsi už ozkoušela, v kolika jsi seděla či řídila 🙂
A jsi mě pobavila, že toyoty jsou spolehlivé 😀 Kamarádka má toyotu i její přítel, právě ten má avensis a neustále je s tím v servisu. Celkově Toyota není spolehlivá.

kamino
12. kvě 2015

Jako rodinne auto mame VW Sharan a je bezkonkurencni. Drzak,dostupny servis,obrovsky prostorny,nikdy jsem neskladala kocar,detska kola se dovnitr take vejdou,nez jsme meli prcka,tak jsem jezdili na putovni dovolene a v kufru pohodlne spali,ma loznou plochu pres 2 metry po vyndani zadnich sedacek.. Bazarove ve slusne vybave se mezi 200 - 300tis pohybuji. Nikdy jine auto. 😉 mame ho 7 let a krom bezne udrzby je bezporuchovy a to jsme ho kupovali starsiho.. Kamarad ma novejsiho a je take dost spokojen..

petronaut
12. kvě 2015

@blauen V práci máme nové škody spacebacky a ty auta jezdí převážně po městě. Je neuvěřitelné je jak je hlučné- to zpracování a kvalita - vrže palubka a plasty bočních sloupků atd. No jsem rád, že jsem ušetřil a nekoupil novou škodovku, máme OII z autobazaru aaa a jsem spokojen, zajetej diesel v combi a dobré kondici. Ušetřil jsem na spoustu dovolených v něm 🙂

blauen
12. kvě 2015

@petronaut co auto to názor, my jsme spokojeni a rozhodne bych neměnila za ojetinu z pretocenym tahákem z bazaru. A jsem ráda, že vím a Vidim v práci co znamená koupit ojetinu 70 procent přetočene tachace, bourane a nestastni lidé. A když si člověk kupuje auto, tak předpokládám, že má i na dovolenou 😉

kacca11
12. kvě 2015

@xpila ano, je to spotřební zboží. Proto považují za ideál koupit nové a za 3-4 roky prodat a koupit další. Když si člověk spočítá, jaké náklady by po těch 4 letech měl, ztráta na hodnotě se vyrovná. A proto, že je to spotřební zboží, nevyplatí se kupovat ojeta (možná jako první auto, ale ne dlouhodobě)

kamino
12. kvě 2015

@kacca11 Dovolím si nesouhlasit.. moje první auto byla Škoda 120, koupila jsem jí za 20 , ( nová stála 70 ) byla 5 let stará, celkem opravy byly cca za 15000 a sloužila mi cca 5 let a dobře, ještě jsem jí za 7 000 prodala. . Mé druhé auto byl Renault Clio, kupovala jsem za 90 ( byl v plné výbavě, psal se rok 2003 a bylo 4 roky staré a nové stálo kolem 300) prodala za 15 po 9 letech naprosto bezproblémového ježdění jen s běžným servisem ( jen jednou brzdy a rozvody ) a s přítelem máme už 7 let Sharana, kterého jsme koupili cca za 200 tis ( nový byl kolem 600 000 ) a ještě nejakou dobu určitě vydrží... jde o to, nezanedbávat prevenci a hlavně kupovat s profíkem..

kacca11
12. kvě 2015

@kamino Nesouhlasím. Nevím, kolik najezdis, ale není to o zanedbávání servisu, právě naopak. Jezdím do servisu pravidelně, díky tomu měním jen to, co je na konci životnosti a ne poruchy. A právě životnost mnohým částem auta končí po čtyřech letech, tedy v době, kdy první majitelé auto prodávají a kupují ho druzí, na které všechno tohle zbude.

kamino
12. kvě 2015

@kacca11 najezdím kolem 15 tis ročně.. tedy teď co mám prcka ne, ale před ním ( Cliem a 120 ano. ) Jestli chceš, nafotím ti náš tachometr na naší staré Octavii - je z roku 97 a má najeto na jeden motor 530 000 Km...

aajda
12. kvě 2015

Já teda byla s oktávkou spokojená moc, i prostorově. O spotřebě ani nemluvím, při denním ježdění vesnice - Praha se mi spotřeba držela na 4.3 litru. Koupila jsem ji v roce 2009 jako 3letou a od té doby jsem do ní dala peníze vyloženě za běžné servisy - výměna oleje, brzdy. Je to můj miláček a s těžkým srdcem jsem teď přesedla do jiného auta... Jinak teda ale uznávám, že jsem ji koupila s ověřenou historií, ne v úplně klasickém bazaru.
Nicméně do nového auta bych nešla, souhlasím s názorem, že 100 tisíc vylítne oknem v okamžiku, kdy auto vyjede z továrny.

discuss
12. kvě 2015

No já bych nové určitě nevolila. Auto ztrácí obrovskou hodnotu už jen vyjetím ze salonu. Navíc výběr v bazarech je už opravdu ohromný. Takže konkrétní značku bych určitě neradila, spíš jde o to, co se Vám líbí a na to konkrétní auto (třeba 2 - 3 tipy) si přečíst nějaké recenze na netu. My se taky nedávno po "novém" vozidle poohlíželi a odjeli jsme z bazarovou Škodovkou z Áček. Zatím velká spokojenost.

zo_ja
13. kvě 2015

@barinkas Kromě jednoho starého typu jsou ty nové Octávky dost velké i pro lidi nad 190 cm i za sebou, takže tam problém fakt nevidím.

@pajaadamec Ono spíš když se to propočítá, tak náklady na měsíc můžou vyjít stejně při novém i ojetém, a pak je jednoznačně lepší nové na leasing - ještě se dostane sleva na rozdíl od cash platby.
Jde o to spočítat pořizovací náklady minus zase to, co dostanu při prodeji - zda chci auto na 3 roky nebo dokud bude jezdit, ale časem ten servis přijde a můžou to být pálky - to právě platí při koupi ojetiny.
Plus teda s ojetiou bych se nevydávala na takovou cestu, dokud bych s tím autem tak půlrok nejezdila, projevit se může věcí....

Jinak Octávka v kombiku je fajn auto.
Diesel se vyplatí jen pokud toho najedete hodně, jinak benzín.
Já preferuju silnější motor, přijde mi to bezpečnější, když to má zrychlení, než když nemá.

kacca11
13. kvě 2015

@kamino ja najezdim zhruba jednou tolik, to je pak o necem jinem.

chesterfield
13. kvě 2015

@pajaadamec Octavia není špatná volba ale drží si cenu, což je i pozitivní při případném prodeji. Za Vámi požadovanou cenu bych nové auto absolutně neeeee. Jde i o to že v těch ojetinách je velký výběr v této ceně. a do chorvatska je to do Zadaru 10h, takže kupte max. výbavu. 😉

barunkastastna
13. kvě 2015

@junkka ahooj, premyslim taky nad sestkou..moc se mi libi.. Kolik melo najeto, kdyz jste kupovali a jaky r.v,? A mate benzin? Se mi libi uplne ta nova, ale to si muzu nechat zdat :D

lucisa
13. kvě 2015

Nejsem vůbec odborník, soudím dle našich zkušeností. Máme tři děti a svého času jsme potřebovali vměstnat vedle sebe tři regulérní sedačky (ne podsedáky), před těmi lety to zvládla bravurně Daewoo Tacuma (dnes se to jmenuje Chevrolet Rezzo).
Když holyk povyrostly, byly nároky na prostor paradoxně ještě větší, věčně dohadování, žduchání, koupili jsme sedmimístnou Lanciu Zeta a naprostý luxus. Místa habakuk, slouží nám už 4 roky.
Každopádně kupovaná byla ojetá, počítáme s tím, že může kdykoliv dosloužit, tak se poohlížíme po novém voze. Manžel je zatím nejvíc nakloněn opět Lancii, nyní Phedra, příp. jiné velkoprostorové auto. Prostě jsme si zvykli na prostor.

Ale záleží na každém , co preferuje.