icon

Osvětim

madoxka
26. srp 2016

Ahojky holky, s manželem jsme vášnivý motorkáři a chtěli bychom podniknout jednodenní výlet do Polské Osvětimy. Byli jste tak některá? Jaké máte názory a jak to tam probíhá? Četla jsem, že je možná prohlídka v našem jazyce, popřípadě i bez průvodce. Prosím o vaše zkušenosti 🙂

Strana
z3
tahejhula
27. srp 2016

Nebo kolikrat tak museli presklivat okna, by me zajimalo. Kdyz jsem pozorovala chovani nekterych mladeznickych vyprav s obrimi prapory. 😉

tahejhula
27. srp 2016

@anve77 Tak ted uz ti nerozumim vubec. 😁 Ale nevadi, spis jsem chtela rici, ze kdo se tomu venuje nejakou dobu predem, tak se zorientuje. Opravdu ano. Nemeli jsme s muzem zadny problem.

tahejhula
27. srp 2016

Birkenau je prece taky Auschwitz (Auschwitz II), Monowitz jsou Auschwitz III.

anve77
27. srp 2016

@tahejhula Mluvila jsi o botičkách aj. ty jsou totiž v Osvětimi/Auschitz I. Březinka neboli Auschvitz II. je o 3 km dál. to byl POUZE vyhlazovací tábor. Koleje vedly přímo k plynu. Jsou tam dřevěné baráky na obrovské ploše a já jsem výše psala, že to asi nějak zakonzervovali, aby to nespadlo, protože je to ze dřeva,ale jinak je to tam stejné. Já tam byla s průvodcem a tohle jsem se o Březince dozvěděla.Proto doporučuji. Taky jsem se zajímala, četla, sledovala filmy, dokumenty, a právě proto jsem měla spoustu dotazů až jsem možná byla průvodci nepříjemná, pořád jsem se na něco ptala. A proč ne,že? když tam nejezdím každý den.Takže tak...

tahejhula
27. srp 2016

@anve77 Ale kdepak, botky byly i v Birkenau. Oni je tam nehazeli oblecene. A ani tam nebyli vsichni okamzite vyhlazeni. Neprosli jste to nejak divne?

tahejhula
27. srp 2016

A vsechny baraky nejsou drevene.

anve77
27. srp 2016

@tahejhula Botičky jsem viděla v Osvětimi a v dřevěných barácích bez izolace lidé čekali pouze na zplynování.Tam se moc nepracovalo. Kdo měl namířeno do Březinky,měl osud spečetěn... Výpravy s obřími prapory jsem tam také nezahlédla, možná jsem tam byla v jinou dobu.

anve77
27. srp 2016

@tahejhula a nejsou 🙂 🙂 už mi to příjde úsměvné...A nejsou,a nejsou jsou tam i zděné 🙂

tahejhula
27. srp 2016

@anve77 Boticky a kufry jsou v budove tzv Sauny, kde byla vystavena cast nalezena v Kanade. Cihlove budovy tam byly vystaveny v prvni vlne, obvykle sovetskymi zajatci.
Usmevne mi to neprijde.

anve77
27. srp 2016

Omlouvám se zakladatelce za tyto osobní útoky a prosím,aby si udělala úsudek dle sebe a tuhle diskuzi anve77 vs.tahejhula ignorovala. Každopádně přeji krásný výlet na motorce do ponuré Osvětimi. Většinou lidé vycházejí silnější !!!!!

anve77
27. srp 2016

@tahejhula Ano, ano to si zjistí všichni na místě a průvodce jim k tomu sdělí spoustu jiných informací. Také je o tom hodně info na netu. Netřeba o tom tady psát..já to vím.Děkuji. Úsměvná mi příjde naše diskuze, kterou si dovolím tvrdit nikoho nezajímá!!!

tahejhula
27. srp 2016

@anve77 Pokud ty jsi osobne utocila, tak me to mrzi, ja pouze debatuji. Asi tezko pochopitelne, za debatu je povazovano tupe prikyvovani.

tahejhula
27. srp 2016

Jinak jsi to byla ty, kdo tvrdil, ze boty a veci jsou jen v jednicce. 😉 Coz me u nekoho, kdo to prosel, vic nez prekvapilo, to je cele.
A koncim debatu.
Pekny den vsem. Mimochodem, existuje virtualni prohlidka Auschwitz.

anve77
27. srp 2016

Reagovala jsem na: Budu asi v opozici, za me jedine bez pruvodce a to predevsim v Birkenau. Já jsem pro průvodce.... A to především v Birkenau. Především tam! 😉

tahejhula
27. srp 2016

@anve77 Ja ti tento tvuj ciste subjektivni nazor neberu, jen nechapu dalsi prispevky, kdyz jsi to tam tak dobre prosla. O nic jineho mi neslo. 😉

babuna
27. srp 2016

@madoxka ahoj 🙂 nečetla jsem všechny komentáře, přidám naši zkušenost. Byli jsme tam s manželem letos na Velikonoce. Jeli jsme sami za sebe, velmi brzy ráno, takže v táboře jsme byli cca kolem 8h - sami. Prohlídka je zdarma, bez průvodce. Potom jsme jeli do města do druhé poloviny tábora - kde jsou i jednotlivé expozice. I zde je vstup zdarma, jsou tu velká bezpečnostní opatření - prochází se rámem atd. nesmí mít člověk sebou batoh a tak, fotit se může bez omezení. Průvodce v češtině byl papírové podobě, nevím jestli i na to sluchátko - rozumíme polsky tak jsme to nepotřebovali. Česká expozice je česky. Ovšem je to hodně na psychiku, opravdu je to místo, které na člověka zapůsobí dost děsivě (a to mám za sebou takových míst více, neb jezdíme po podobných památkách v celé Evropě)... přikládám pár fotek a odkaz na album.

http://babuna.rajce.idnes.cz/Osvetim_-_O_wi_cim...

anve77
27. srp 2016

@tahejhula Snad naposledy ( ale možná ještě ne ) Byla jsem tam s průvodcem Martin Lopata se jmenoval,ale botičky nám neukázal!! Darebák 🙂 Kdybych věděla, že tam jsou botičky, nechtěla bych v Březince vidět nic jiného!! Než ty botky..

babuna
27. srp 2016

chcete li boty budou boty ... brýle, protézy atd ...

anve77
27. srp 2016

@babuna božínku ode dneška nesnáším boty 😀 😀

jipe
27. srp 2016

@babuna to ale bylo v Osvětim I, ne? My Březinku prošli hodně v poklusu (zájezd, pospíchali jsme dál), tam jsem žádné boty neviděla, ale není vylučeno, že tam také nějaké k vidění jsou, jak píše
@tahejhula

adelinkkaa
27. srp 2016

Ja byla v osvetimi a brezince pred par lety.oboji bez pruvodce.jelikoz toho mam nacteho hodne z drivejsi doby tak nebyl ani potreba.v Brezince je tusim u kazdeho domu cedule k cemu slouzil.byl to pro me hodne narocny ,,vylet,, co se tyce psychiky.nejhorsi byla asi cas venovana detem(fotky,obrazky apod) to jsem tam obrecela.doporucuji knihu svedkove z tovarny na smrt-hodne vam priblizi situaci v Brezince.

anehap
27. srp 2016

@babuna to je drsny, beha z toho mraz po zadech☹ Ja bych to psychicky nedala-byt tam osobne...zvlast, jak pisou holky - co se tyka deti. Diky za fotky, mam aspon predstavu...muselo to byt sileny☹

babuna
27. srp 2016

Kdo vládnete Facebookem tak tu je jejich web https://www.facebook.com/auschwitzmemorial/

Jinak my s manželem jezdíme po podobných místech, věnujeme se vojenské historii, převážně tedy I. republice. Na svatební cestě jsme byli ve Francii, kterou jsme objeli doslova kolem dokola - cestou přes Německo jsme navštívili Dachau, není to tak depresivní místo jako Osvětim, protože tam bohužel toho moc nezbylo, ale i tak je to velmi silný zážitek. Obdobně na mne zapůsobily vojenské hřbitovy v Normandii a další vojenská pietní místa (Somma, Ypres, Verdun) i mnohá další místa spojená s I. i II. druhou světovou válkou - a především s našimi lidmi (legie atd.) ...

Podobný zážitek mám také od Zborova, kde jsme byli před několika lety a kam se chystáme příští rok na výročí 100. let od této bitvy kde padl příbuzný mého muže a je pohřbený přímo v mohyle u bojiště....

Pokud mohu doporučit zadavatelce - jezdíte li na motorkách tak se zajeďte podívat až na Mazury - je to cca 1 den jízdy od Ostravy - podívat se na Vlčí doupě (dá se tam asi za 300Kč/os/noc ubytovat) ... také velmi zajímavé místo...

Fotky: Dachau, Somma, Normandie, Vlčí doupě 2x, Ukrajina 2x (když ostuda tak pořádně 🙂 ), Verdun, La Targette - jediný čistě československý hřbitov - Francie, a aby to nebylo tak depresivní jezdíme i po plážích (a nejen těch vyloďovacích) 🙂, po horách - a nejen za opevněním a zákopy ... a občas je i nějaká ta starší historie - např. pomník bitvy u Kresčaku .... či pro nás archeology sem tam nějaký ten skanzen - Biskupin či jeskyně - Lascaux (tu doporučuju ! ) 🙂

hejsa
27. srp 2016

@anve77 Jen zvědavost - proč jsi tam byla tolikrát? 😨

anve77
27. srp 2016

Poprvé s manželem, podruhé se známýma, abych jim ukázala cestu a proces jak to tam funguje, resp. požádali mne,abych jela s nima, když už jsem tam byla. Potřetí ze svou 15-ti letou dcerou, která se v té době učila o Holocaustu, Počtvrté tam byla beseda s přeživšími a popáté se svým nynějším přítelem. To ale v časovém pásmu cca 12 let. Takže nejsem labužník v cizím neštěstí, to fakt ne... ale kupodivu stále je co objevovat 😉

hejsa
27. srp 2016

@anve77 To jsem vůběc nemyslela nějaké jak píšeš ,labužnictví,..opravdu ne..jen mě to zajímalo,napadlo mě,jestli jsi tam neprůvodcovala...To s dcerou je fantastický nápad,měli by potomci vědět - jak to snášela dcerka? 😨

anve77
27. srp 2016

@hejsa super dotaz, dcerka jinak strašlivý machr, chodila po Osvětimi bledá jak stěna, v místnosti, kde jsou pixle s Cyklonem B se málem vyvrátila. Myslím, že by tam opravdu měli všichni zajít alespoň jednou povinně. A takové ty vyřvávající tajtrlíky bych tam nechala zavřené v plynové komoře.. Nejvíc na mě zapůsobila návštěva jak tam probíhala beseda s přeživšíma, to jsem měla sto chutí všechny do jednoho obejmout. Už jich moc není...taková hrstka. Hejsi, promiň o tom labužnictví, nemyslela jsem to tak. Chtěla jsem jen vyjádřit, že se tam sice nechodí lehce, ale je to obrovská síla to tam vidět 😉

hejsa
27. srp 2016

@anve77 Naprosto rozumím.Zajímavé je,že německé děti ze škol tam chodí,české-potomci obětí chodí, děti ze škol obecně ne.Je to škoda.Co myslíš,je těch 15 let pro prohlídku dobře nebo i mladší?

anve77
27. srp 2016

Já si myslím, že ti deváťáci jsou už zralí. Brácha je učitel a jeli tam na školní výlet 7-8-9 ročník a 7-8 pořád smích srandičky, ale deváťáci to berou v dějepise, a mají to už myslím v hlavě srovnané... Říkal, že odcházeli zadumaní a byli potichu, že prostě přemýšleli....to si myslím, že splnilo účel. Popřemýšlet.

Strana
z3