icon

Těhotenství a dovolená na PN

blueangel2
30. kvě 2018

Ahoj,jsem těhotná,s přítelem a jeho rodiči máme zamluvenou dovolenou v Chorvatsku na týden začátkem září,bohužel jsem na PN,ale ptala sem se dr.jestli by bylo možné jet,jeho odpoved zněla,že ne,ze jakmile jsem na PN tak to nejde kvůli kontrolám,je tu někdo kdo má stejný problém a máte v plánu risknout dovolenou?😬

Strana
z5
ruzicka06
31. kvě 2018

@dominikaromanova Promiň, ale mám pocit, že asi nebylo pochopeno, co jsem svými názory chtěla říct...ale to je jedno už.

dadulakk
31. kvě 2018

@letadylkokane když já jsem úplnej deb*l a nevím co to je PM 😀

dominikaromanova
31. kvě 2018

@dadulakk, jestli tím nemyslela soukromou zprávu.

letadylkokane
31. kvě 2018

@ruzicka06 ono to není náročnější pro stát, ale pro lidi, kteří tomu státu dávají peníze. Málokdo vidí v "eráru" práci nás všech. Většina lidí ho vnímá jako bezedný pytel peněz, který se zhmotnil z ničeho. U PN a jiných dávek platí psychologicky to samé, jako když někdo řekne, že dá (seniorům) například jízdné zadarmo. Ale není zadarmo, jen je dotované námi všemi.
Proto mi vadí, když někdo tyhle prostředky zneužívá. Přijde mi nefér, že já a desetitisíce dalších lidí děláme klidně i o víkendech, abychom si vydělali peníze, ze kterých odvádíme státu daně primární i sekundární. A někdo ten čas, který já jsem věnovala práci a potažmo i na dávky potřebným vezme a zmuchlá ho do koše.

letadylkokane
31. kvě 2018

@dadulakk Ano, myslela jsem soukromou zprávu 🙂

ruzicka06
1. čer 2018

@letadylkokane Nechápu, jak můžeš všechny lidi házet do jednoho pytle - napsat, že ,,většina" lidí vnímá stát jako bezedný pytel peněz.To asi těžko. Já se tedy do této skupiny lidí nehodlám přidávat a ani se za ně nepovažuju. Původní dotaz autorky se zde strhl už v trochu něco jiného mám pocit......v to, že si zde budeme jako dokazovat, kdo má a kdo nemá pravdu???????

letadylkokane
1. čer 2018

@ruzicka06 no, ja je nehazim do jednoho pytle. Kdyby ano, napisu vsichni. Ale ano, za tim, ze je to vetsina si stojim, a to z jednoducheho duvodu, ktery se jmenuje Gaussova krivka. Pokud ma v teto zemi vetsina lidi prumerne a podprumerne IQ, tezko tato vetsina uvidi dal, nez do sve penezenky. A kdyz se podivame na vysledek voleb, zjistime, ze to koreluje. Vyhravaji strany, ktere toho slibi nejvice "zadarmo". To "zadarmo" je vsak vykoupeno tim, ze se zdvihaji dane a odvody. Nejvic tem vysokoprijmovym, kterych je mensina. A tato mensina ma prunik ze zbytkem Gaussovy krivky, tedy s temi nadprumernymi, kteri vydelavaji a dotuji ty hovezi predvolebni napady. Tak to proste je. Statistika a sociologie.
Ale to uz jsme se fakt posunuly jinam.

ruzicka06
1. čer 2018

@letadylkokane Nezlob se na mě, nemyslím to zle a určitě se nechci jako hádat...,ale přijde mi, že sem už fakt taháš věci, co už sem opravdu nepatří, jako třeba tu politiku...

ruzicka06
Autor odpověď smazal
ruzicka06
1. čer 2018

@letadylkokane Ale zpět ještě k tématu - víš v čem je také problém? V tom, že dnešní společnost je stejně založená tak, že podobné věci přestává čím dál tím mín řešit (ale neříkám, že s tím souhlasím). Pracuju s lidma a to s problémovýma, takže tak trochu vím, o čem mluvím. Dneska si na úřad práce třeba pro dávky v hmotný nouzi příjdou zažádat jak jsem už výše zmínila ,,nepřizpůsobiví jedinci" a místo slušnýho chování k úředníkům, tak tam po nich řvou. A úředníci ? Místo toho, aby je vyhodili, tak jim přiznají i to, na co nemají nárok - jen z důvodu, aby měli od nich klid (nekecám, sama jsem to tam zažila na praxi i kámoška, co tam dělá, mi řekla na rovinu, že se to tam prostě takto děje).

letadylkokane
1. čer 2018

@ruzicka06 problem je v tom, ze politika je soucasti zivota a kdo myslis, ze nastavil podminky pro cerpani ruznych davek? Zakonodarci. Je nastavene spatne a vede k tomu, ze se davky zneuzivaji lidmi, kteri ty politiky mnohdy voli. Stat a politika jedno jsou. Vim, ze to sem nepatri, respektive patri, ale lidi jsou haklivi na to, kdyz nekdo verejne pise svuj postoj, protoze s nim mnohdy nesouhlasi. Tema je to vybusne, ale logicky jsme sd dostali az sem. Kdybychom spolu sedely v hospode a povidaly si, dosly bychom k tomu samemu. Je to prirozeny vyvoj debaty. Jakmile vypustis dzina jmenem stat z lahve, vzdy skoncis u politiky.

letadylkokane
1. čer 2018

@ruzicka06 take jsem to zazila, verim ti. Videla jsem, co dokaze romska rodinka zpusobit za bugr. Jenze oni fakt nejsou jedini. Evidentne je zneuzivani davek velky problem a je rozsirene i mezi majoritou. Jenze na Cikany se to da (bohuzel) shodit snaz. Je to videt taky na Konikovi a i v jinych internetovych diskuzich.

ruzicka06
1. čer 2018

@letadylkokane Ano, politika je součástí života. Takže politici mohou zčásti za to, jak to dneska funguje. Ale jedna věc je špatně nastavené fungování soc. systému v ČR, protože ti chytráci ve vládě neumí přemýšlet. S tím mi obyčejní lidi opravdu nic neuděláme. Druhá věc je přístup třeba už obyč lidí na úřadech, jak jsem psala o těch úřednících. Ti by třeba mohli oblivnit, aby se dávek nezneužívalo. Ale chtějí mít klid, tak jim raději dají to, na co nemají nárok.

letadylkokane
1. čer 2018

@ruzicka06 urednik je taky jen clovek, takze mnohdy podlehne tlaku. Boji se, ze kdyz nevyhovi, bude to diskriminace a buh vi, co jeste.
Osobne si myslim, ze mnoho davek by se melo redukovat, pripadne uplne zrusit. Neni mozne, aby se lidem vyplatilo byt doma na davkach, nez pracovat. A s PN? Ta slouzi primarne k tomu, aby treba clovek po operaci, nehode, chemo, plotynkach, mohl zustat doma a lecit se. Jenze je nastavena tak, ze o ni staci zazadat a kdyz doktor da stempl, je priznana. A uz nikdo nezkouma, zda byla zadost opravnena. A doktor berana da, jemu je to jedno. Obzvlaste tehotnym, ktere mohou i spontanne a mimo jakoukoliv spojitost s praci potratit, a pak lekare tahat po soudech. Vsichni si kryjou triko za statni penize.

ruzicka06
1. čer 2018

@letadylkokane Ano, jsou pod tlakem. Právě proto bych třeba na takovým pracáku asi nedělala. S PN máš pravdu. Ale je to všechno o lidech. A PN v těhu jo je to běžný. Já mám ve svým okolí snad skoro všechny kámošky, co šli na neschopenku ihned, jakmile zjistily, že jsou těhu. A nikdo to neřešil. Já je za ta nesoudila. Nikdy nevíš, co ta dotyčná řeší. Třeba je po x potratech a má prostě strach, nidky nevíš, co se v práci semele. A to že někdo jede na dovolenou a je těhu a při v PN - to je opravdu každého riziko a každý si musí sám sáhnout do svého svědomí.

letadylkokane
1. čer 2018

@ruzicka06 uz jsem to psala vyse, u tech tehotnych, co se strachujou, to jeste dokazu pochopit. Ale ty nikam nejezdi a sedi doma. A ty druhe, ktere PN berou jako fajn bonus k dovolene, si bohuzel do svedomi nesahnou. Prijde jim totiz normalni takto podvadet a odrbavat nas. Ale jako prvni pak ukazuji prstem na Romy. A pak treba na nas, OSVC, ze platime malo a kdesi cosi. Je to prosta psychologie a snaha o preneseni problemu. Oni jsou horsi, tak proc ja bych nenohla delat takovou trosicku.

ruzicka06
1. čer 2018

@letadylkokane Je to všechno začarovaný kruh. I mě se to nelíbí, ale co s tím chceš dělat...tím ale neříkám, že s tím souhlasím.

Strana
z5