Těhotenství a dovolená na PN
Ahoj,jsem těhotná,s přítelem a jeho rodiči máme zamluvenou dovolenou v Chorvatsku na týden začátkem září,bohužel jsem na PN,ale ptala sem se dr.jestli by bylo možné jet,jeho odpoved zněla,že ne,ze jakmile jsem na PN tak to nejde kvůli kontrolám,je tu někdo kdo má stejný problém a máte v plánu risknout dovolenou?😬
@maesmynach, pokud jde o rizikové zaměstnání, zaměstnavatel je povinen zaměstnance přeřadit na jinou pracovní pozice, ne ho posílat na PN.
@maesmynach To, že máš rizikovou práci, neznamená, že máš co chodit na PN, když jsi zdravá a pak si na ní ještě jezdit do Egypta. Podle ZP tě zaměstnavatel musí přeřadit jinam, když nemůžeš dělat na své pozici, případně tě musí nechat doma na své náklady, pokud pro tebe nemá adekvátní uplacírování. Takže řešení to mělo. Ale to bys musela chtít.
Reagovat na tebe samozřejmě můžeme, musela jsi s tím počítat, když děláš to, co děláš. Je mi jasné, že to neslyšíš ráda, kdo by taky jo...
Dokonalé určitě nejsme, nicméně v tomhle ohledu bych si dovolila tvrdit, že jsme lepší než ty. Třeba nás ty zase převyšuješ něčím jiným... kdo ví.
@maesmynach ubližuje ti pravda? Pak to asi nejsou holky, které by si měly sahat do svědomí. Já s nimi naprosto souhlasím. Je to vychcanost. Modli se, ať v zahraničí nepotřebuješ ošetřit a nezjistis, že sis nepřečetla pořádně výluky pojištění
Není vše tak jednoduché, jak řeknete, každopádně si myslete co chcete. Užijte si tuto diskuzi a přeji Vám hodně štěstí, ať máte vše lehké jako doposud 😊
Ano,všichni ví jak by to mělo být. Jenže tváří tvář zaměstnavateli,třeba i po určitých zkušenostech,to tak snadno nejde. Zaměstnavatel nikdy nechce platit 100% člověku který musí zůstat doma,a má hodně prostředků jak to udělat. Budete se hádat o každý pohyb? Každou věc která není v těhotenství vhodná? Když je to třeba na hraně podle zákona? On totiž taky neřeší všechny činnosti a úkony které člověk dělá. A fakt mi chcete říct,že byste se hádaly, soudily,nervovaly,než abyste prostě měly klid pro sebe a hlavně dítě?
@andelka asi mi budete spílat, ale já mám pocit, že se z těhotenství a těhotných dělá skoro až posvátný zlatý býček. Ano, těhotná by neměla tahat velký sudy s pivem, neměla by pracovat v místech, kde jsou chemikálie a různé cokolivgeny. O tom žádná. Ale aby mraky dam, co otěhotněly, šly na PN jen proto, protože v práci stojí za pultem s dortíkama, tak to mi přijde trochu mešuge. Domnívám se, že k tomu mají sklony dvě skupiny dam. Ta první je jasná, ženy, kterým se z mnoha důvodů (špatná práce, kolektiv, osobní nedisciplína...) nechce pracovat a těhotenství berou za bezva možnost, jak hodit záda. A druhou skupinou jsou, dle mého soukromého názoru, ženy, které otěhotněly až po sérii neúspěšných IVF a mají přehnaný strach. Který se dá u některých profesí ale ještě se zavřenýma očima pochopit.
@letadylkokane upřímně, ty po IVF dokážu pochopit, sama to podstupuji, i když já tedy na neschopenku nechodím. Chodila jsem, chodím a budu chodit normálně do obou prací, které dělám, obě mám ráda. Naopak jediné IVF vyšlo v době, kdy jsem litala jak hadr na holy, za týden odpracovala půl úvazku celého měsíce atd. To že to pak nedopadlo už je jiná věc. Často se tu holky ohání tím, že nechtějí potratit a kdesi cosi. Bohužel, pokud je VVV nebo zamlkle, hematom atd prostě práce s tím nemá nic společného. Jsou to věci, které se dějí, jen se o nich dneska více ví, více mluví a jsou časnější diagnostické postupy, takže ZT a potraty kolem 10tt by dřív ani pořádně nevěděly.... Tohle "dovolenkovani" na PN je fakt na hlavu.
@letadylkokane a ty jsi toho zažila kolik? Já jedno nepovedené těhotenství a stačilo mi to na to,abych měla velký strach a neriskovala zbytečně. Nejde jen o tahání sudů nebo 12h směny v horku apod,je mnoho prací,které i v tom zákoně specifikované jsou,jenže třeba u té profese není úplně dosažena četnost,nebo míra apod. Nic se nedá napsat úplně přesně a určit,že toto těhotná může,toto ne,toto občas,toto c menší míře, váze,v jiném pohybu..třeba u nás se to hodně těžko určuje,a jsou holky které odchází ihned,jiné v 5 měsíci,ale déle nevydrží nikdo. Já vydržela do 4, za 14 dní potrat. Práce za to nemohla? Určitě? Kdo mi dá jistotu že ne?
@andelka http://m.bartak-alexandr.webnode.cz/news/proc-s... také mám za sebou neúspěšné těhotenství, ale vinnit z toho práci? To je fakt nesmysl. A to ani v jedné opravdu nesedim v kanceláři
@nita1984 Jj, já si také myslím, že holka, co podstupuje IVF a ze strach jde na PN, nebude jezdit do Egypta, Chorvatska a jiných horoucích pérdelí... ale bude sedět doma a modlit se, aby bylo vše v pořádku. Takže diskutérky výše jsou spíše ten první případ... a z toho je mi hooodně smutno.
@letadylkokane naprosto souhlasím
Pokud má někdo strach o mimco, případně komplikace, díky kterým musí nebo chce být na PN, sedí doma a modlí se. Neřeší dovolenou a podobné nesmysly
@letadylkokane jo,já mám letět do Itálie,v 10 tt a hodně zvazuju že to nechám být,i když je to svatební dar a jen na 4 dny. Prostě se bojím.
@nita1984 no,to není. Jinak by asi ten dlouhý seznam nevhodných činností neexistoval
@andelka Potratila jsem jednou v sedmém týdnu. Pracovala jsem z domova a v naprostém klidu. Takže prací podle mě v drtivé většině případů nebude.
@andelka ano, seznam nevhodných činností určitě má smysl. Ale ty z toho vinis práci, která na něm evidentně nebyla. Myslíš, že letět do Egypta, kde se téměř každý vysere z podoby a skončí na kapackach je fakt méně rizikové než chodit do práce? 😁😁😁😁 No, každý má právo na svůj názor, i když tenhle je více než úsměvný.
@letadylkokane ale vědět to nemůžeš,a kdybys nosila, zvedala,tahala těžké věci,8 h na nohou a začala krvácet a o mimco přišla,neměla bys strach? Jak bys věděla,že kdybys seděla doma,stalo by se to taky?
Já tedy nevím, ale myslím si, že je to každého věc, jestli v těhu chodí normálně do práce a nebo si nechá schválně napsat neschopenku. Myslím si, že se dějí i horší věci, než jen to, že se ženská domluví s dr. ať ji nechá doma. Já bych třeba také asi chodila co nejdýl do práce, ale že bych někoho odsuzovala, že chce být doma..to je každého věc. Pokud si ženská v těhu na neschopence troufne jet na dovolenou, je to její risk, že přijde o práci, každý jsme zodpovědný sám za sebe.
Asi tak no.
Dokážu pochopit strach ženy o budoucnost těhotenství a že chce minimalizovat negativa. Je to něco jiného než když někdo marodí rok se zády a přitom aktivně sportuje,když má tolik volna. Tady jde hodně o psychiku.
@ruzicka06 nedivím se, že se to hroti, když má někdo tolik drzosti veřejně napsat, že je na PN a pojede na dovolenou do Chorvatska/Egypta atd.. ať si jede kam chce, ale ať nežere že státní kasy těm, co to opravdu potřebují. Pak se dělají sbírky na pomůcky pro postižené děti atd, protože z pojištění na to není.... Smutné
@ruzicka06, ale ženy které nemusí být v PN a jsou, jsou placeny z odvodů všech ostatních. A mají ještě tu drzost se ptát zda mohou na dovolenou. Mě to tedy štve a k tomuto tématu jsem se vyjádřila v dnešním článkem na MK. I když vím, že jsem šlápla do vosího hnízda. Nikdo si neuvědomuje, že jestli to takto bude dělat každá druhá těhotná, buď se zvýší odvody a my se z toho po... nebo prostě časem nebude na rodičáky.
@nita1984 Jo z části máš pravdu..ale víc smutné podle mě je, že se ve společnosti dějí daleko horší věci, třeba násilí, vraždy, zneužívání...oproti tomuto je nějaká blbá neschopenka úplný nic. A v porovnání třeba těhotné na neschopence a naši nepřizpůsobový spoluobčané - tak těhotný tedy ten stát tak neždímou.
@dominikaromanova Jo já to uznávám, že pro stát je to pak náročnější. Jen to beru tak, že se dějí i horší věci, který stát zatěžují mnohem víc.
@ruzicka06, tak tím si nejsem úplně tak jistá. Když zde občas čtu témata “jak to udělat abych dosáhla na porodné, jak dostanu příspěvek na bydlení, jsem sama s dcerou a máme být 4+1 za 18000 měsíčně, jak jet na dovolenou v PM a další podobná témata”. Nevím zda je mezi určitou menšinou co se tyče ždímání státu rozdíl. Jen můj osobní názor.
@dominikaromanova naprostý souhlas. Viz příspěvek na mém profilu poměrně nedávno....
@nita1984, mrknu se. Také jsem tam dnes jeden hodila. 😁

Všechny co tu mluvíte o byznysu a vychcanosti, vůbec nevíte jaké rizikové zaměstnání jsem dělala, tak si nechte ty urážky od cesty a raději nereagujte. Evidentně si myslíte, že jsem na PN dobrovolně?!? Ale tak to není, doma je to pro mě utrpení! Takže asi tak. Akorát těmito hnusnými zprávy ubližujete, tak si sáhněte do svědomí. Ale asi jste dokonalé 👍🏼