icon

Co dělat, když mi přišel omylem exekuční dopis z úřadu?

9. čer 2026

ahoj, dnes mi přišel dopis od Exekutorský úřad Přerov že mám zaplatit nějakou částku, ale vůbec netuším za co a jméno i rodné číslo sedí, nikdy jsem nic takového neřešila, bojím se že jde o chybu nebo podvod, zkoušela jsem tam volat ale nedovolala jsem se, co byste dělali na mém místě, díky za pomoc

eloise02
9. čer 2026

Rada od Ai - Co udělat jako první
Ověřit spisovou značku — každá exekuce má číslo jednací (např. 123 EX 456/2024).
To můžeš zadat do Centrální evidence exekucí (CEE). Vyhledání stojí cca 60 Kč a hned uvidíš, zda exekuce skutečně existuje.

Zkontrolovat odesílatele — podívej se, zda dopis opravdu přišel z Exekutorského úřadu Přerov (razítko, adresa, IČO).
Podvodné dopisy existují, i když nejsou úplně běžné.

Kontaktovat exekutora — i když se nedovoláš, zkus:
napsat e‑mail,
poslat datovou zprávu, pokud máš datovku,
volat v úředních hodinách

anonym_c6efe7
9. čer 2026

Našla bych si na internetových stránkách spojení na daný exekutorský úřad, abych měla jistotu, že mám správné číslo a v úředních hodinách bych tam zavolala a doptala se na danou exekuci.
Když se podíváš na věřitele (stranu oprávněnou), tak ti ta firma/fyzická osoba nic neříká?
Jinak k tomu, že se věc dostane až k exekuci, aniž by to dlužník zaznamenal, stačí, když dlužník žije mimo trvalé bydliště a nemá zřízenou dosílku.