Jak bude fungovat superdávka pro lidi bez internetu?
Nová superdávka má spojit několik dávek do jedné, aby to bylo jednodušší. Na první pohled to zní dobře, ale přemýšlím, co ti, co nemají chytrý telefon nebo internet, bankovní identitu. Nebo nezvládá zvládá vyplňovat všechno online.
Hlavně starší lidi nebo mamky, co žijí někde na vesnici, na tom můžou být úplně ztracené. Doufám, že to půjde vyřídit i normálně na úřadě, protože ne každý má doma počítač nebo někoho, kdo mu s tím pomůže.
A budou na úřadě ochotní to člověkem projít a a vyplnit? Máme příbuzné, daleko od nás, ale jsou na dávkách závislí (neřešme prosím, jejich boj, i když i naše peníze, ale hraje v tom roli zdravotní stav).
Nevíte, jak to bude fungovat v praxi? A podával už někdo z vás o tu superdávku žádost? Jak to probíhalo?
@anonym_autor Moji rodiče žádali osobně. Bylo to strašný, byli na úřadě 2 hodiny, neměli na to žádné tiskopisy, tak mamka musela všechno vypisovat co jí úředník diktoval. Posledních pár let si žádali o příspěvek na bydlení, vždycky jim to dalo něco před 1300 Kč. Ale podle kalkulačky superdávky nebudou mít nárok ani na korunu. Docela mě to děsí.
@anonym_b70ae9 aha, takže si vlastně pohorší????
@anonym_b70ae9 aha, takže si vlastně pohorší????
@anonym_autor Jo 😤
Ještě jsem nežádala, ale dívala se, co všechno budu potřebovat. Brala jsem jen přídavky na děti a podle té předběžné kalkulačky mi vyšlo, že nedostanu nic, což mě taky pěkně naštvalo 😢
Jde zadat osobne na urade a pokud je nekdo imobilni a sam (bez rodiny,pratel,aby mu vyridily davku na zaklade plne moci),tak jsou i mobilni tymy,ktere za clovekem prijedou. Jinak je to prechod na digitalizaci a zadne formulare se nevyplnuji. Pouze se dokladaji podklady. Na db je skupina superdavka 2025,jestli na to nekdo ma nervy.
Jde zadat osobne na urade a pokud je nekdo imobilni a sam (bez rodiny,pratel,aby mu vyridily davku na zaklade plne moci),tak jsou i mobilni tymy,ktere za clovekem prijedou. Jinak je to prechod na digitalizaci a zadne formulare se nevyplnuji. Pouze se dokladaji podklady. Na db je skupina superdavka 2025,jestli na to nekdo ma nervy.
@kristyn86 Díky. Zatím jsem vyčetla všude možně že to lidem spíš ubere... no jsem zvědavá, jak to ti naši příbuzní dají.
Ta kalkulačka co je k dispozici na stránkách ministerstva je pouze orientační, nedokáže tedy vypočítat 100% jistotu superdávky. Co jsem se dočetla, tak na úřadě s podáním žádosti pomůžou.
holky prosím - když jsem brala přídavky a bydlím se synem u rodičů, budu mít nárok i nyní nebo se bude započítávat i příjem a úspory mých rodičů. Protože doposud se bral jen můj příjem. Samozřejmě na ostatní dávky bych nárok neměla, tam se zohlednovali všichni ve společné domácnosti. Tak nevím jestli ty přídavky budu mít i nadále nebo ne. Nevíte někdo jak to bude.
holky prosím - když jsem brala přídavky a bydlím se synem u rodičů, budu mít nárok i nyní nebo se bude započítávat i příjem a úspory mých rodičů. Protože doposud se bral jen můj příjem. Samozřejmě na ostatní dávky bych nárok neměla, tam se zohlednovali všichni ve společné domácnosti. Tak nevím jestli ty přídavky budu mít i nadále nebo ne. Nevíte někdo jak to bude.
@amfora Pokud nyní pobíráš nějaké dávky, tak tu stejné budou chodit až do května. Jestli se synem bydlíte u tvých rodičů a je to v jednom bytě, tak se budou započítávat i příjem tvých rodičů.

@anonym_autor Moji rodiče žádali osobně. Bylo to strašný, byli na úřadě 2 hodiny, neměli na to žádné tiskopisy, tak mamka musela všechno vypisovat co jí úředník diktoval. Posledních pár let si žádali o příspěvek na bydlení, vždycky jim to dalo něco před 1300 Kč. Ale podle kalkulačky superdávky nebudou mít nárok ani na korunu. Docela mě to děsí.