Musím se zaevidovat na úřadu práce po rodičovské dovolené?
Dobrý den, po nástupu na nemocenskou před porodem, mi nebyla prodloužena pracovní smlouva u zaměstnavatele. Dceři budou letos 18.6. 3 roky, rodičovský příspěvek mám prodloužený do 30.9.
Chtěla bych s dcerou být doma do doby, než půjde do školky v září. Moje otázka zní, při dovršení dcery tří let se musím zaevidovat na úřadu práce, když rodičovská dovolená je jen do tří let věku dítěte?
Má prosím někdo takovou zkušenost? Předem děkuji 😊
@roselilie Až ti skončí rodičák, tak můžeš buď na ÚP, nebo se nahlásit na zdravotní pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let...
@roselilie Kdyby jsi byla stale zamestnana,tak v zamestnani by ti koncila rodicovska dovolena. Ale ty nejsi zamestnana,tudiz do 4 let veku ditete muzes zustat pobirat rodicovsky prispevek. To zalezi na tobe,jestli do 3 let nebo do 4 let. Po skonceni pobirani se muzes zaevidovat na urade prace a pozadat o podporu v nezamestnanosti nebo se nahlasit na zdravotni pojistovnu jako osoba pecujici. Za me lepsi urad prace,pokud nechces byt "zenou v domacnosti".
@kristyn86 Moc děkuji za odpověď. Kvůli školce jsem si prodloužila pobírání rodičovského příspěvku. V září/ začátek října chci nastoupit do nového zaměstnání. Ještě tedy otázka, když jsem momentálně nezaměstnaná, ale budu rodičovský příspěvek pobírat do 30.9. tohoto roku, bude za mne státem zaplaceno i zdravotní pojíštění?
@roselilie ano, pokud pobíráš RP jso státní pojištěnec.
@veroniquecz Děkuji! Moc mi to pomohlo! 🙏🏻😊

Ty mas rodicovsky prispevek do 30.9.,takze od 1.10 se muzes zaevidovat na UP. Jestli se nepletu,tak mas jeste tu 4 letou variantu rodicovskeho prispevku,ne? Nebo je taky moznost snizit si mesicni castku rodicovskeho prispevku a protahnout si ho 4 let veku dcery,tj. do 18.6.2026.