Péče o dítě do 7 let. Poradíte?

beyun
26. dub 2020

Prosím o Vaše zkušenosti, příp. věcné info (ne domněnky). Do 6.5.budu pobírat RP na syna (do 4 let) a poté bych se měla hlásit na ÚP. Jenže nechci, ať mi ÚP práci hledá, mám 4h.denně práci na dohodu a nechci ji opouštět, navíc teď stejně s koronavirovou situací se syn už letos vracet do školky nebude (až v září), zároveň mám dceru prvňáčka, ta se do školy, pokud je otevřou, vrátí.. Je možné se tedy nahlásit na pojišťovnu a co vše je k tomu třeba dodat? A když se pak budu chtít evidovat od září na ÚP, tak to se klasicky eviduji a na pojišťovně zruším tu péči o děti do 15let (příp. péči o dítě do 7let)?? Budu mít nějaký nárok na podporu? Úplně mi o ní nejde, nejsem ten typ člověka na dávkách a nenakazí.. Jen se ptám pro info. Děkuji moc za rady🙂

klea81
26. dub 2020

Být na péči o dítě lze na dohodu do 10 tis nebo na DPČ do 3 tis. měsíčně. Nesmíš být zamestnanec, ani osvč. Můžeš si ještě sama platit dobrovolné důchodové pojištění přes ossz a budeš mít tu dobu jako odpracovanou. Asi budeš potřebovat papír o ukončení RD a kartičku vzp, možná OP a asi rodné listy dětí.

beyun
autor
26. dub 2020

@klea81 papír o ukončení RP mi přijde poštou sám? Zatím nic a konec mám 6.5. Ale teď je ta situace s úřady taky asi divoká..

klea81
26. dub 2020

@beyun já myslím, že to ani automaticky nechodí. Tak si na pojišťovnu zavolej nebo na jejich stránkách, já už jsem doma dýl, už si to nepamatuji. Oni to možná sami vidí v systému, že jsi byla doteď na rodicaku. A do těch 10 tis na DPP se vejdeš?

martt
26. dub 2020

@beyun Řešila jsem něco podobného v září. Rodičák mi končil k 31.8. Papír o skončení rodičáku ti přijde domů. Ale mně přišel až v říjnu. Takže jsem ho dokladala na pojišťovnu až zpětně. Až by ti skončil rodičák dosla bych si tam, ikdyz by jsi zatím ten papír neměla a domluvila bych se s nimi.

beyun
autor
27. dub 2020

@klea81 do těch 10tis se vejdu.. Já jsem tam nastoupila ať se chodím odreagovat od dětí a moc se mi tam zalíbilo 😀 Možná vymyslí smlouvu na HPP a bylo by to vyřešené, jinak kdyby ne, tak si to chci nechat jako dohodu pořád. O výdělek ani tolik nejde, že bych nutně musela někde na HPP..