Podpora v nezaměstnanosti po 3,5 letech RD, SP a ZP během neplaceného volna. Poradíte?

sonraj
24. říj 2023

Dobrý den,
mám dotaz, čekám druhé miminko s tím že jsem měla nastoupit do práce, ale vše se mi kryje s MD tu budu pobírat půl roku, dále pak rodičovský příspěvek a ten bych si chtěla vzít na 3 roky, tudíž doma celkem 3,5 roku.Smlouvu mám na dobu neurčitou, ale už teď vím že do zaměstnání nebudu moct nastoupit kvůli vzdálenosti.Můj dotaz zní: půl roku MD, 2,5 rodičovská dovolená do 3 let věku dítěte, pak bych ráda ten zbytek rodičovského příspěvku požádala šéfa o neplacené volno, kdo za mě platí sociální a zdravotní v době neplaceného volna?A poté kdybych ukončila pracovní poměr celkem po 3,5 letech doma z toho půl roku na neplaceném volnu dohodou se šéfem,zda mám nárok na podporu případně kolik než si najdu novou práci.Moc děkuji za odpověďi.

smudlinky
25. říj 2023

Socialni neplati nikdo, to se strhava pouze z vyplaty. Na neplacenem volnu si myslim, nemas narok na podporu. Vetsinou si holky davaly peci o dite do 7 let a tim se za ne platilo zdrav. pojisteni

kristyn86
25. říj 2023

Ja jsem byla na neplacenem volnu,ale pobirala jsem k tomu rodicovsky prispevek,takze jsem mela soc.pokryto tim. Jinak se da nahlasit na pojistovnu jako pecujici o dite do 7 let veku. Pokud budes na neplacenem volnu,nemuzes se evidovat jako uchazec o zamestani. Prac.pomer ti stale trva. Musela bys dat vypoved. Pokud nemas v planu se vracet do prace,nedava mi ani smysl zadat o neplacene volno. Bud by ses mohla zaevidovat na UP nebo na te pojistovne.

nikolite
25. říj 2023

Ono i záleží kdy rodíš. Od 1.1. Se má Rodičák zkrátit na 3 roky. Tím pádem nepujde čerpak do 3,5 let dítěte.