Proč nelze pronajmout polovinu domu pro příspěvek na bydlení?
Ahojky všem, holky moc vás prosím a jakoukoliv radu pokud je tu někdo z vás kdo tomu aspoň trošku rozumí. Jde o státní sociální podporu přímo o příspěvek na bydlení.. Byla jsem na socialce žádat o příspěvek na bydlení s tím že žiju s přítelem (nejsme svoji) 1 vlastní dítě druhé v péči. Žijeme v rodinném domě. 1/2 přítele druhá 1/2 jeho bratra. Řekli jsme si že si od bratra pronajmeme i jeho polovinu a budeme využívat celý dům tak jsme udělali smlouvu a od bratra si zbytek domu pronajali za 10tis od 1.1.23. Na socialce mi v den žádosti řekli že je vše v pořádku at přijdu zažádat v Dubnu abych mohla doložit za 3 měsíce zpětne platby za nájem. Ok vše bylo v pohodě. A během týdne mi najednou volali at přijdu podepsat žádost o zpět vzetí že to nejde. Takže nechápu kde se stala chyba. Jeli jsme tam a řekli nám že přítel nemůže být vlastníkem a zároveň nájemcem že to prostě nejde že je to zákon 117/95 tak jsme to studovali a nikde tam nic takového psané není. Otázka zní proč bych já nemohla mít pronajatou druhou polovinu domů, přítel vlastníkem své poloviny a já nájemcem druhé poloviny. Přece musím mít nárok na nějakou pomoc od státu nebo ne? Prosím poraďte. Ať vím zda mám nějaké možnosti. Předem děkuji.
@kristyn86 říkáte po poradě s metodikem, kdyz jsem byla zadat první den tak se na vše právě metodička dívala zavolali si ji úřednice dolů že tomu nerozumí a metodicka právě řekla že je vše v pořádku, pak ani ne po týdnu volali že to mám přijet podepsat takže jsem z toho pochopila i když nevím zda je to pravda že si to tedy nemůže pronajmout přítel jakožto vlastník druhé poloviny, v tom případě si to ale můžu pronajmout já a nájemní smlouva bude prostě jen pro mě.
Jako za me jsou dve varianty. Dohodnout jiny najem,treba tech 6 nebo 5 tisic a nebo dat zadost znovu a nechat si napsat rozhodnuti,kde si kdyztak prectete duvod zamitnuti. Nebo vam to priznaji.
@kristyn86 nene podávala jsem jen jednu žádost s nájemní smlouvou na přítele byla jsem zadat za něj jakoby jinou žádost jsem nepodávala pak mi tedy došlo že jsme nájemní smlouvu měli nechat napsat na mě je to víceméně jedno na koho bude pro nás se nic nemění. Ale oni to tam možná budou posuzovat jinak. Každopádně nájem menší mít asi nebudeme, bohužel jak už jsem říkala můžeme být rádi že je to "jen" 10 tis jsou tu velký pozemky atd ale nám jde prostě jen o pár místnosti navíc. Barák je špatně situovaný a jinak to vymyslet prostě nejde.. nevím, ještě zkusíme změnit smlouvu na mě a uvidíme. Nechám si poslat vyrozumění ok. Když to zamítnou fajn, ale já budu mít klid na duši že jsem udělala maximum..
@pupinda Muzete to takhle zkusit a zadost podat se smlouvou na tebe. A nech si napsat rozhodnuti,at proste vis.
P.S. od roku 2022 je uprava v zakone. Netykalo by se vas to?https://www.uradprace.cz/prispevek-na-uhradu-po...
@kakba Tech 500Kc je vyzivne,ne sirotci. Sirotci pobira vyssi,proto nema pani narok na davky pro sverene dite do pece dalsi osoby. Mimochodem kazdy ma sirotci duchod jinak vysoky,podle vyse odvodu na pojistnem od zemreleho. Pokud treba nekdo nepracoval nebo na cerno,dite nemusi mit vubec ma sirotci narok.
@somalicats Hele, že nevíš, jaký je rozdíl mezi kvalitou a kvantitou? 😀
@kristyn86 zdravím, tak po poradě s právníkem na to mám stejný nárok jako každý jiný občan který v nouzi potřebuje pomoci. (Pomoc na cca 10 měsícu) myslím že se mi max vrátí mee dane..😁 takže žádna vychcanost a žádné cucani státu 😁 v mém případě byla chyba na straně úřednic které se tím jen nechtěli zabývat kvůli složité žádosti.. tak jen pro všechny ostatní kteří se třeba stydeli zapojit do diskuze, nevzdávejte to a nebojte se že je to nějaká vychcanost.. ne každý má ideální život. .

@pupinda A ta smlouva je psana jen na vas? Podle me tam bude zakopany pes v tom,ze jste spolecne posuzovane osoby. Protoze spolecne bydlite,hospodarite,jste rodici dcery. A pritel je vlastnikem pol.domu a vy byste byla najemnice stejneho domu. I kdyz jedne poloviny. Ale jak rikam,pokud vam to nevysvetlili tak,abyste tomu rozumela nebo to chcete cerne na bilem,dejte zadost znovu. I treba proto,abyste mela doklad o tom pro OSPOD,ktery vam to navrhl a i k soudu,kdyby nekdo resil bytove podminky. A jinak bych se ipravdu dohodla na nizsi castce. Na to svagr nepristoupi?