Psychické vyčerpání na mateřské

veri164
8. kvě 2017

Ahojte maminky. Nevim presne jestli jdu pro radu nebo treba jen pro zjisteni ze na tom nejsem sama. Mam skoro trilete dvojcatka kluky. Tehotenstvi bylo dost slozite a nikdo nam nedaval sanci. Porod jsme malem nezvladli, dvoumesicni pobyt v nemocnici, tezka vada srdce u jednoho, a verdikt ze budou opozdeni ve vyvoji. Vse jsme zvladli i kdyz jsem myslela ze to nedame. Ted nam kluci delaji radost. Ale u me to zanecjalo psychocke problemy. Jsem emocne casto na dne. Staram se jeste o babicku s Alzheimerem velky dum zvirata. Manzelova rodina me nema v lasce takze mi pomaha jen moje rodina. A tak nevim jestli je to jen pri materske a spravi se to nebo ne.

heduska82
8. kvě 2017

@veri164 ono se to nezda, ale zvlast, kdyz jsou u deti jeste zdravotni problemy, je materska opravdu vsechno, jen ne dovolena. Me zase polozil nekoncici vztek a vzdor deti., do toho zdravotni problemy mladsiho.... A najednou ten pohar pretekl a ja se nemohla zvednout z postele, uz vubec ne obliknout, o starani o deti nemohla byt rec. Strasne jsem potrebovala vypnout, nic neresit a spat.... A ted mi strasne pomohl nastup do prace, tam je to opravdu relax. Doma sice clovek moc nic nestiha, ale aspon na 8 hodin myslim na neco jineho nez na deti.

hz
8. kvě 2017

@heduska82 ano... zcela souhlasim, az na posledni vetu-8hodin nemysli cl.na nic jineho nez na deti-pokud ovsem nepracuje ve skolstvi-to dokaze taky polozit-od deti k detem😔

lenka062017
8. kvě 2017

Tak to si naozaj v zložitej situácii a že sa často cítiš psychicky zle, to sa niet čomu diviť:( To určite nemajú všetky mamy na materskej, lebo veď nie všetky bojujú s takým množstvom závažných vecí ako ty. Kombinácia problematického tehotenstva a obrovského vyčerpania v súvislosti so zdravím miminiek (dvojčiat navyše!) - už to je niečo, čo by človeku dalo poriadne ukrutne zabrať. Pripočítaj k tomu onu péči o babičku s Alzheimerem, péči o zvieratá a dom a horšie vzťahy s manželovou rodinou a kríza je na svete. Už takto si zaslúžiš tri zlaté medajle a keby si nebola vyčerpaná a psychicky dole, tak ťa pošlem niekam do výskumu, že musíš byť nejaká extrémne odolná🙂 Máš toho na pleciach za 10 ľudí, niet sa čomu diviť!

Neviem, či ale dokážem poradiť, lebo veľa z toho sú zložité veci. Trebalo by, aby sa ti niekde ubralo, čo nie je vždy ľahké:( Potrebovala by si, aby ti niekto pomohol a aby si na to všetko nebola sama. Nikto nemože takúto záťaž vydržať dlhodobo bez následkov. Tiež potrebuješ aspoň občas čas pre seba, na oddych, vypnúť, nemať deti, babičku, zvieratá. Ty musíš popremýšľať, kde si schopná ubrať a kto ti vie pomocť...

Každopádne klobúk dolu a dúfam, že sa časom aspoň niečo zlepší!

annasmyckova
8. kvě 2017

i maminky na mateřské můžou prožít syndrom vyhoření...já se naučila nacházet si každý den něco, kde čerpám já a co mě baví a těší (i kdybych měla jít sama na 10 minut věšet prádlo, zalízt si a číst, omalovávat, šít, cvičení, pokec s kámoškou, návštěna knihovny, ...). Pokud nebudu myslet na sebe, tak se zhroutí rodinný systém.. ty toho máš na starosti opravdu mnoho, pokud už se cítíš na kraji sil, možná by ti pomohla nějaká terapie...manžel jako tatínek funguje? Netrap se, že jeho rodina Tě nebere, je to jejich problém, Ty potřebuješ energii pro svoje kluky a pro sebe...Zvířectvo je nutné mít? Máš někoho, kdo by Tě mohl vystřídat u babičky? (nevím, jak je to u vás, a v jakém stavu babička je, ale u nás krátkodobě poskytují odlehčovací péči respitní domy -třeba na 14dní si vezmou staříčka do péče, aby si příbuzní odfrkli).
Přeju Ti hodně sil a podporu doma..

heduska82
8. kvě 2017

@hz tak to pak clovek fakt nevypne...😔

veri164
autor
9. kvě 2017

@annasmyckova dekuji moc za podporu. Manzel funguje i kdyz pul tydne je v praci v praze takze jsem sama. Babicka se nastesti o sebe jeste postara jen je to hodne o hlidani aby brala leky, aby bylo vse vyple atd. Nechava totiz zapnuty sporak a tak. Zvirata mame jen takovou klasiku - psi, kocky, slepice a pres leto jinou drubez ale letos jsem to zavrhla jelikoz se vracim do prace a nevim jak to vsechno bude. Vim ze mi prace pomuze jelikoz je to moje prace snu. Spis je to o tom vyhoreni. Ale dekuji moc. Tohle jsem potrebovala ze v tom nejsem sama.

veri164
autor
9. kvě 2017

@lenka062017 děkuju moc. Slova jsou pro me nejvetsi podpora. Moc si toho vazim.

penelope87
9. kvě 2017

@veri164 Já mám zatím dítě jedno a zdravé, chtěla bych strašně moc už zase pracovat a zabývat se taky něčím jiným, ale nejde to. Jsem z toho vyčerpaná, hlavně psychicky. Ale oproti Tobě je to nic.
Doporučuju - alespoň mně to vždycky hodně pomůže - občas aspoň na den, dva si od toho všeho odpočinout. Poprosit manžela, aby si vzal děti na starost. Zajít si na masáž, vlasy nebo dělat cokoli, co Ti udělá radost a kde nebudeš muset řešit děti, kde nebudeš máma. Protože takhle prostě nemůžeš vyčerpávat sama sebe donekonečna. Děti potřebujou zdravou mámu, která se o ně postará.
Co upřímně nechápu je to, jak píšeš, že manželova rodina Tě nemá ráda, takže nepomáhají. To nemají rádi ani ty děti? Je s nimi rozhádaný i Tvůj manžel? Protože jedna věc jsou nějaké osobní sympatie k Tobě, ale přece jen jsi matka jejich vnoučat, synovců atd. To jsou tak ješitní, že si to neuvědomují? Nechtějí s dětmi třeba trávit čas?

veri164
autor
9. kvě 2017

@penelope87 dekuji moc za podporu. Bohuzel deti vidi jednou za tri mesice a to je manzel doveze na nejake misto tam jsou dve hodiny a jedou domu. Manzel je stale obhajuje a diky tomu jsou mezi nami spolu y. Pri krtinach dokonce hrozil rozvod jelikoz jsem moji mamce tete a babicce jeste zvlast poděkovala ze mi od zacatku pomahaji. To byla tehda hruza. Tchyne dokonce prohlasila ze se nedokazu o kluky postarat. Po tom vsem co jsem si s nimi zazila. Ale ja uz je neresim mrzi me jak se chovaji ale svym detem dam vse i za ne.

verca156
9. kvě 2017

Ahoj z tvého příspěvku je jasné, že jsi skvělá, silná a milující žena- matka. Myslím, že je normální co prožíváš, opravdu drsná situace ale ty pořád bojuješ, smekám, poklona! Teď jen najít způsob jak si dobýt baterky držím palce ať najdeš co nejdřív řešení.

ifet_g
12. kvě 2017

@hz presneeeee.

dagmarpospisilova
12. kvě 2017

Obdivuji vas a, co me napadá zkuste nekde najit Denní stacionář pro seniory, třeba jednou tydne tam babičku na par hodin dat a odpočinout si.