icon

Neočkované dítě do státní školky

umnataly
18. říj 2016

Ahoj, chtěla bych poprosit, jestli někdo znáte lékaře v Praze (ideálně Praha 3 a okolí), který by byl ochotný potvrdit přihlášku do státní školky neočkovaného dítěte, aby nás do školky vzali. Podařilo se nám sehnat místo ve státní školce teď na podzim, od listopadu pracuju a potřebuju rychle potvrdit přihlášku. Naše dětská doktorka mě odmítla. Jestli někoho znáte, pošlete mi prosím jméno doktora.

A netušíte, jak funguje "Udělení výjimky"? V případě, že by nám žádný doktor nepotvrdil přihlášku. Nevím, jestli je na to potřeba vyplnit nějaký formulář a jaká je úspěšnost přijetí?

Předem moc děkuji

suzief
20. říj 2016

Ani já nemám očkované dítě, školku Teda zatím ještě nemusím řešit. Já se tak s manželem sama rozhodla a rozhodně sama nehodlám tlačit a hledat Dr. Ktery by lhal o stavu mehu dítěte, i tak to mají těžké. Je to trochu nešťastný přístup. Když se tak rozhodnu, tak i s důsledky z toho vyplývající...každopádně hodně štěstí při hledání opravdu

blondynka400
20. říj 2016

@viridie já nejsem úplně neočkujicí. Jsem někde mezi. Vadí mi očkování malých miminek, nesouhlasím se státem použivanými očkovacími látkami a s nemocemi, proti kterým se očkuje. Proč bych měla např očkovat hexou proti černému kašli, když je to v podstatě neučinné?A nebo proti kmenu, který se teď běžně vykytuje Na co miminko potřebuje očkování proti žloutence B, který přitom dělá v rámci očkování největší problémy. A atd... Kdyby se nad očkováním trošku víc přemýšlelo a nebyl by to takový finanční business, nemusely by vznikat tyto hysterie kolem očkování, potvrzené/nepotvrzené přihlášky do školek a atd...

kaja2016
20. říj 2016

@pajula123 Ahoj, a co znamena prokazatelne? Ja jsem se v dusledku teto diskuze divala na jednotlive studie a nikde se neprokazala souvislost autismus-ockovani. A to mi prijde opravdu zvlastni, je spoustu nezavislych instituci, ktere by mohli mit zajem tu souvislost zkoumat, takze verim tomu, ze kdyby souvislost byla, tak to z nejakeho vyzkumu vyleze. Me to uprimne zajima, co se vlastne kolem toho ockovani deje a rada se dozvim neco noveho, ale to opravdu musi vyt podlozene.

pajula123
20. říj 2016

@kaja2016 Prokazatelne znamena,ze to bylo naprosto zdrave dite do te doby,nez prislo to ockovani.

kaja2016
20. říj 2016

@pajula123 A jak bylo stare, muzu se zeptat, kdyz ockovali/diagnostikovali autismus?

pajula123
20. říj 2016

Tak to nevim,zkusim se zeptat mamky,je to uz par let.

kaja2016
20. říj 2016

@pajula123 Vis co, ja na to nejsem odbornik, ale obecne se ma za to, ze autismus je vrozeny a muze se zacit projevovat nahle regresem ve vyvoji. Proto jsem se ptala na vek. Myslim, ze pokud to nasedlo na dobu ockovani, rodice si to muzou vyhodnotit jako souvisle..protoze do te doby opravdu miminko se vyvijelo v poradku. Kazdpopadne musi to byt hrozny pro rodice ☹

kajalka
21. říj 2016

@kaja2016 Pokud to sama nezažiješ, můžeš to sama popisovat, jak to popisuješ. Já to zažila u kamarádky. Její dítě bylo před očkováním MMR v pořádku, trochu motoricky opožděnější, ale komunikovalo, smálo se, mluvilo. Po MMR totální obrat, nedalo se ani vzít do náručí, jinak nastal hysterák, komunikace nula, nepodívá se na tebe, začalo vydávat jen skřeky, nemluví, nesměje se. Nyní mu budou 4 a je to naprosto neuchopitelné a nevyzpytatelné dítě, co si žije ve svém imaginárním světě. Ale souvislost s MMR je čistě náhodná... 😔

kaja2016
21. říj 2016

@kajalka to prave vypada na ten regres. Hele ja nejsem odbornik a nikomu to nenutim, jen me tahle diskuze podnitila si o tom neco nastudovat a jsem rada, protoze clovek by si mel o tom neco nacist a pak se sam rozhodnout.

normalnimatka
26. říj 2016

@koordinatorka_odboje dsmozřejmě.... účinnost očkování na černej kašel je hodně malá ;) navíc ta nemoc mutuje, což může bejt taky důvod pro to, proč očkování často nefunguje. taky si myslim, že očkovanej člověk, pkoud na něj vakcína funguje, může bejt přenašeč...sám to nechytne, pošle dál. chytne to slabší článek ;) at už očkovanej nebo ne.

urtica
26. říj 2016

@kaja2016 Ahoj 🙂. Mám kamarádku, které se tohle stalo. Po MMR dostala holčička postvakcinační encefalopatii a od té doby se změnila, zastavil se vývoj řeči, sociální chování, stala se z ní ustrašená a také velmi ukřičená holčička, která se bála vylézt byť jen na zahradu. Dr. se dohadují nad diagnozou (její dr. to označila jako vývojovou dysfazii), ale ty projevy opravdu připomínají autismus. On to není autismus v pravém slova smyslu - tuším, že něco takového říká i Eleková - jen to svým projevem autismus velmi připomíná. Co vím, tak souvislost autismu a vakcinace oficiálně prokázáná nebyla, ale jsou další věci - třeba autoimunita...a tam už nějaké prokazatelné údaje jsou..

urtica
26. říj 2016

@viridie V účinnost vakciny proti tetanu věřím (respektive jsem si o tom něco přečetla). Ona třeba i účinnost u hep. B je velmi vysoká, jen tam jsou zároveň vysoká rizika vedlejších účinků po očko (a nemám na mysli zv. teplotu). Tahle nemoc je podle mě klasický příklad toho, kdy riziko vakcinace převyšuje riziko nákazy. Zbylé nemoci netuším, nezjišťovala jsem.

Souhlasím v tom, že původní myšlenka očkování byla super, ještě za nás to mělo hlavu a patu. Očkovaly se jen smrtelné choroby, ve 13 zarděnky a příušnice pro ty, kdo je neprodělal a bylo...dnes se to přesmyklo jinam. Nedávno jsem se pídila po jisté informaci napříč SÚZ, ÚZIS a ČSÚ a měla jsem tak šanci pocítit na vlastní kůži, jak u nás funguje "právo" na přístup k informacím... 😒

kaja2016
26. říj 2016

@urtica Ach jo, tak to me mrzi. Myslim, ze minimum, co by se ted melo zmenit, je aby lekari poskytovali informace v dostatecnem predstihu pred ockovanim v pisemne forme ve forme "pribaloveho letaku jako je u leku" - kontraindikace, vedlejsi ucinky, idealne s poucenim co se stane, kdyz ockovani odmitnu. Vis co, zacatek kazde reformy zacina tim, ze neziskove sektory a jednotlivci se snazi informovat spolecnost o problematice a pak to trva treba i leta, nez se neco zmeni.

olga_
26. říj 2016

@kaja2016 To by byl velký krok kupředu. Mně se např. při minulé prohlídce syna stalo to, že dr. mi řekla, budeme očkovat MMR, cca za 10 dní může mít nežádoucí účinky - typicky velmi vysoké horečky. Já na to očkovat nebudeme, za 10 dní jedeme na rodinné oslavy a pak jsme taktéž delší dobu na cestách. No - a sestra se na mě podívá se slovy: "Ale já už to mám namíchané." Což ovšem není můj problém, že. Od té doby (je to asi půl roku) jsem u dr. už nebyla a spíše tuto vakcínu ani očkovat nebudeme...
Tak je to dnes reálně s předstihem podávaných informací 😖 😖 😖.

normalnimatka
27. říj 2016

rozhodně je největší problém ta informovanost a vůbec ten přístup doktorů, kterej bohužel se měl dávno posunout od autoritářskýho k paternalistickýmu, nicméně výsledek je pořád ještě někde hluboko u toho autoritářství.
jenže to si dělaj i lidi sami, že jsou jako stádo a pana doktora poslouchaj jako boha. já už prakticky s žádnejma problémama k doktorům nechodim, jen výjimečně i dokázali opravdu pomoct, a tak si všechno řešim radši po svým. blbý je, když to člověk téměř musí s nima řešit, kupř. když jsem chodila do těhotenský poradny, byť to opravdu není povinný, zas takovej extrémista nejsem. a to je prostě neuvěřitelný. mám celkem fajn doktorku, ale stejně to je prostě...no jste chudokrevná, tak na, tady máte recept na železo... no ale já tohle jíst nebudu, budu si to řešit alternativně... jelikož chudokrevný lidi obecně železo zpracovávaj špatně, a umělá forma dělá děsnou paseku v těle, zácpy (v těhotenství!!!!! kdy spousta ženskejch má zácpy už tak) apod. ale o tom mě nikdo neinformoval, že. doktorka na mě s úsměvem hleděla, řka, že jí je to jedno. ale bylo jasný, jak na takovýhle reakce není zvyklá. to samý s negativním faktorem...no takže příště vám dám očkování. tak jsem si o tom něco zjistila, že je to zbytečný, v prvním těhotenství to vůbec není potřeba, jen prostě se na tom usnesla nějaká pojebaná asociace doktorů, že to plšoně budem dávat všem, tak rpostě budem. nezájem, jestli ste si jistý, že máte dítě taky s negativním faktorem, tudíž to očkování je naprosto nepotřebný, protože je jistý, že dítě bude mít taky engativní faktor, atd atd, prostě spousta nesmyslů okolo toho. když jsem odmítla tohle,tak to ani neokomentovala nějak extra, řekla jen, no dřív se to taky dávalo až při druhým těhotenství a stačí to. ale kdybych sama neřekla, nezeptala se, neodmítala, cokoliv, tak to prostě narvou každýmu. na tohle jsem prostě alergická. nechápu, že se každej doktor nesnaží o přístup, fajn, řeknu vám, jak na tom asi jste, a jaký máte možnosti, a je na vás, jak se svým tělem naložíte. a ne prostě, na tady máte prášky a žerte to. no at o samý by mělo platit u pediatrů. jako je tot rochu utopie, to by pak všecko trvalo sto let, nicméně fakt by to bylo potřeba. mě třeba doktorka dětská o očkováních informovala... ha ha, tím stylem...nooo a můžete oočkovat i nepovinný, tohle a tohle hradí pojišťovna a tohle at ohle ne, takže si musíte připlatit tolik a tolik. njn, aby se o tomhle zapomněli zmínit žejo...ale že se očkuje v hexe i žloutenka, která se přenáší jen sexem a krví, takže fakt nevim, co by se muselo stát, aby to chytlo tříletý děcko, a spousta ddalších nesmyslů...o tom ty doktoři snad ani kolikrát nevěděj, natož, aby o tom informovali.

jhoki
27. říj 2016

@normalnimatka Nečetla jsem pobrobně celý váš příspěvěk, ale pravděpodobnost, že hep.B chytne 3-leté dítě je opravdu malá, ale očkuje se to také proto, aby se snížil výskyt onemocnění v populaci. Ročníky, které jsou už očkovány budou mít výskyt onemocnění určitě nižší než ty, které nebyly. Je třeba nemyslet pouze na jedince. Také si myslím, že každý pediatr ví, jak se hep.B přenáší 🙂 A také důsledky infekce-třeba cirhoza, karcinom jater.

lajla
27. říj 2016

@jhoki to je ta neinformovanost...víte jak dlouho max trvá imunita?😂
http://www.rozalio.cz/index.php/o-nemocech/osta...

normalnimatka
27. říj 2016

@jhoki jak jako, aby se snížil výskyt v populaci?🙂)) když téměř není možný, aby to tříletý dítě chytlo, je přece jedno, jestli jsou očkovaný nebo ne...? takový malý děti to prostě mít nebudou a tečka. ale ve vyšším věku to očkování přece už nechrání;)

jinak ve všech nemocech na který se očkuje, platí, že kdo nemoc prodělá, je mnohem chráněnější, než očkovanej.... očkovanej je možná ododlnější, než neočkovanej vůbec, ale jen po určitou dobu, hodně rychle to vyprchává. a pro věkový kategorie, pro který je nebezpečný, už dávno očkovaný nejsou. (adolescenti, starší apod)

kaja2016
27. říj 2016

@normalnimatka Ahoj, a jak je to s tou infuzi? Oni nekontroluji odebranou krev na zloutenku, nebo treba HIV?

letadlo13
27. říj 2016

@kaja2016 zkoumají, ale ve vzácných případech se to nemusí podařit chytit.

normalnimatka
27. říj 2016

@kaja2016 ahojda, no myslim si, že 100% jo!!!
nicméně, by se to mohlo dělat tak, že když už dítěti musej dát transfúzi, tak mu to očkování frknou, a ne každýmu. drtivá většina dětí s tím fakt nepřijde do styku.
to samý sem přesvědčená i s tetanem. když se něco stane, stejně to každýmu píchnou a nezkoumaj očkovák, kdy byl člověk očkovanej, nebo jestli má ještě protilátky.

veg
28. říj 2016

@katushka82 katushko, kdyby tvému detatku po očkování otekl mozek tak, ze by přestal chápat základní věci, tak by ses takle o matkách neockovanych děti nevyjadřovala, nebo bys nechala naockovat i druhe dite? 😲 aby měli děti co jist, člověk často musí do práce, víš..

katushka82
28. říj 2016

@veg ano může se stát že má dítě po očkování následky a to je mi moc líto ,ale jak jsem psala výše, kdybych měla ke všemu takhle přistupovat a řešit každý nežádoucí účinek který je uveden v příbalovém letáku tak to bych mu nemohla dát ani ATB ani snad ten paralen na horečku. Znám maminku která svému dítěti při horečce podala Paralen sirup. Reakce? Katastrofální, tak ted kvůli tomu nebudeme podávat Paralen protože co kdyby....?
A ano samozřejmě vím že člověk musí chodit do práce aby měly děti co jíst, ale předpokládám že když se rozhodla neočkovat musela být řádně seznámena s tím že do státní školky ji dítě prostě nevezmou a doktorka ji papír nepotvrdí.. Má ho dát rovnou do soukromé a né na koníkovi řešit který doktor by ji vystavil falešné potvrzení. Je ji ted snad líto vyhazovat nemalé prachy za soukromou školku? Ale na to měla myslet dřív... 😉

mogwaika
28. říj 2016

@kajalka souvislost s očkováním to určitě má, ale za mě je rozhodně PAS vrozené, vakcíny pouze předráždí nervový systém a naplno se projeví auti znaky. Podle studií se projevy autismu objeví i u neočkovaných dětí, pokud dítě PAS má. Přesto, že syn PAS má a po MMR se mu velmi jasně projevilo, nepovažuju vakcínu proti MMR za původce jeho autismu.

jhoki
28. říj 2016

@normalnimatka Očkování chrání celoživotně. I tříleté dítě se může nakazit infikovanou jehlou na pískovišti. Nejde tak ani o nebezpečí viru, jako následnou imunitní reakci organismu a reakci jaterní tkáně, přechod do chronické formy, cirhoza, karcinom.

kajalka
28. říj 2016

@jhoki Viz, např. pertuse a příušnice u očkovaných, že?

mogwaika
28. říj 2016

@jhoki to si taky dovolím odporovat, očkovaní mladí okolo 17-18 už příušnice nebo zarděnky normálně dostávají, což je to to nejrizikovější období. Líbí se mi očkovací schéma na Slovensku, kde se právě tomuhle snaží vyhnout.

jhoki
28. říj 2016

@kajalka Nečtu statistiky účinnosti. Může to být jak se vším v medicíně, jako s antibiotiky, můžou ti pomoct a nemusí. Je to jen o tom, že jsou příznivci očkování a nejsou. Toť můj poslední komentář.

kajalka
28. říj 2016

@jhoki Tak než něco budeš tvrdit, tak si něco přečti..

kaja2016
28. říj 2016

Akorat zjistuji, jak je to s ockovanim v USA pro nove imigranty a poviny je tam i meningokok u deti, pozaduji RTG snimek plic od 15ti let vyse a to i v pripade tehotne zeny atd. To jen pro ty, co si mysli, ze v CR je vsechno nejhorsi 😉

Strana