Co mě čeká při vaginální hysterektomii ve 46 letech?
Ahoj, je mi čerstvých 46 a v úterý nastupuju do nemocnice na výše zmíněný zákrok (důvod-pokles dělohy, čouhá že mne), vaječníky mi ponechají. Pokud je tu někdo, kdo to má za sebou, přivítám jakékoliv info o tom co mne čeká, na co si dát pozor, na co se připravit...
@ab3185 tak to zapomeňte po 6 týdnech na práci . Tchýně stejně problémy ,a doma půl roku a to je účetní . Stále krvácení ..i při veseni prádla . Moc nezvedat ruce ,nic těžkého atd . Není to žádná sranda
@ab3185 tak to určitě po 6 týdnech nejde jít do práce to minimálně 2 měsíce jsou ženy i 3 mesice při této práci něco vám tam bude chybět tělo se musí uzdravit když se to přepálí na začátku hrozí zdravotní komplikace ( moje tchyne to měla též za legraci a týdne po operaci jela masivní krvácení operace další a do dneška má problém v sexu a bolesti )
@ab3185 po 3 týdnech jsem stála od rána do večera 3 dní na prodejních trzích porcelánu. Brala jsem jen peníze a nic těžkého jsem netahala. Pak jsem už nastoupila do práce - sedím v klidné a teplé kanceláři. Neměla jsem vůbec žádné problémy, ani bolesti. Nakonec jsem litovala, že jsem na operaci nešla dříve, hodně zdravotních věcí mi to vyřešilo /bolení hlavy, časté opary, vyrážky v obličeji/.
@vlasta1981
@lencaa11 Ženy vy mě lekáte...
@ab3185 nebylo by možné dělohu jen zavěsit, aby nepadala? Slyšela jsem, že se to také dělá...ale nevím, jestli by vám to konkrétně pomohlo...
@ab3185 jen říkám jak to je . Nemám potřebu lekat
@sedmikrasa Lékař o této variantě vůbec nemluvil, v tuhle chvíli s naplánovaným termínem i hotovým předoperačním vyšetřením už to asi ani není na pořadu dne...
@ab3185 škoda, ještě bych se na to zeptala a snažila se dělohu zachránit, ale já samozřejmě nejsem lékař a neznám tvůj přesný stav, jen mám také po této operaci a vím, že dost lékařů je se vším hned rychle hotových a moc věcí nevysvětlí.......ale v případě, že máš velké problémy, které tě omezují v životě a to tím, že z tebe děloha padá zřejmě máš, tak by ti operace mohla pomoci...
jinak co se týká rekonvalescence 6 měsíců jsem doma rozhodně nebyla, šla jsem do práce celkem brzy, ale dávala jsem pozor na tahání těžkých věcí, to až tak za 3 měsíce, nyní už zvedám úplně vše bez omezení...
je třeba počítat i s tím, že po této operaci se může objevit hodně jiných problémů..., ale o tom všem by měl informovat především lékař...
Dlouhodobé vedlejší účinky hysterektomie
Časná menopauza, prolaps, inkontinence, sexuální dysfunkce, zácpa, ischemická choroba srdeční.
Ženy po hysterektomii mohou vstoupit do menopauzy téměř o 4 roky dříve 3 . Krevní zásobení vaječníků může být během operace narušeno podvázáním, spasmem nebo trombózou.
Je dobře známo, že hysterektomie může způsobit prolaps a inkontinenci o mnoho let později . Hysterektomie odstraňuje podpůrné struktury a oslabuje pánevní dno. Odstranění nebo přeříznutí vazů podporujících děložní čípek a pochvu může predisponovat k rozvoji prolapsu. Kromě toho může být účinnost opravy prolapsu ohrožena odstraněním děložního čípku a vazů, které se používají k ukotvení účinné opravy.
Vliv hysterektomie na sexuální život ženy závisí na jedinci. Ženy si musí být vědomy toho, že po hysterektomii, zejména totální hysterektomii, může dojít ke snížení libida a intenzity orgasmu. To může být důsledkem poškození nervů, změn vaginální anatomie, což má za následek změněný pocit nebo ztrátu děložní kontrakce, což vede k selhání orgasmu nebo změnám v povaze orgasmu. U těch žen, jejichž sexuální život je ovlivněn jejich závažnými menstruačními příznaky, může hysterektomie poté zjistit, že sexuální život zlepšuje.
Byla hlášena zácpa po hysterektomii, která může být důsledkem poškození nervů .
Ženám po hysterektomii trvá zotavení déle než těm, které podstoupily jinou závažnou operaci. Mezi příznaky patří problémy s močením, únava a deprese. Základní příčina je nejistá a stav byl označen jako posthysterektomický syndrom. Předpokládá se, že je to způsobeno hormonální nerovnováhou po hysterektomii.
Nedávná studie Mayo Clinic ukázala, že hysterektomie, a to i bez odstranění vaječníků, je spojena s 33% zvýšeným rizikem ischemické choroby srdeční a riziko se zvyšuje o 250%, pokud se hysterektomie provádí u žen mladších 35 let.
@sedmikrasa Tak...., já teda děkuji, no....
@sedmikrasa pokud máš prolaps delohy jako zakladatelka tak se nic jiného dělat nedá...mám to samé za sebou a mám klid .
Já mám taky zkušenost spíš dobrou. Je pravda, že mě překvapilo, že jsem byla pár týdnů taková slabá, ale jinak dobrý. Myslím, že těch šest týdnů na úplné zotavení bylo dostačujících. Na co bych si dala pozor, opravdu se následně zaměřit na cvičení a posílení pánevního dna, protože Vám tam fakt něco chybí. No a tím můžete předejít následným problémům, např. se zmiňovanou inkontinencí apod. Rozhodně se neděste. Mě to teda problémy vyřešilo. Jo a měla jsem 44 roků.
@hortenzie60 Děkuji
@ab3185 Ahoj, dáš nám zpětnou vazbu, jak se máš po operaci? Doufám, že je vše v pořádku

@ab3185 jsem po této operaci doporučuji skupinku - https://facebook.com/groups/302488365256919/ https://facebook.com/groups/302488365256919/ je tam hodně žen po této operaci ..jinak připravit se na to že cca 6 měsíců bude jako na houpačce nic nezvedat do 5 kg 14 dní klidový režim ...