icon

HA a vymizení Ms

martina468
20. črc 2019

Maminky beru 9 měsíců antikoncepci Yosefinne.MS se mi zkrátila a zeslábla.Jenže teď se mi poprvé stalo že MS nepřišla.Jen malinké zašpinění a celý týden mě pobolívá podbřišek jak při ms.Nevite co se může dít?Nejsem si vědoma žádné chyby,max že jsem si prášek tak třikrát vzala o 3 hodiny dýl než beru

pabka
20. črc 2019

@martina468 beru HA přes dva roky a dva roky nemám ms vůbec, max občas spineni, dr říká, ze je to Ok, na prevenci chodím, vše v pořádku.

ito
20. črc 2019

stalo se mi to taky kdysi, nepřišla 3x, už jsem to chtěla začít řešit, ale nakonec přišla a pak už v pohodě. ale u mě to bylo nejspíš ovlivněné velkým stresem.

lery92
20. črc 2019

@martina468 menstruaci nemáš už 9 měsíců ...krvácení ze spádu není menstruace .Antikoncepce působící na tvou hypofýzu zapříčinila , že se tvoje tělo stalo permanentně těhotné .

Teď bych to neřešila , počkej do dalšího krvácení a kdyby se to opakovalo zajdi na ultrazvuk .

Jinak omlouvám se , je to tvá věc , ale za mě hormonální antikoncepce je prostě časovaná bomba . 9 let užívání mě stálo psychickou pohodu a ve finále po vysazení i totální absenci ovulace , obrovské cysty vaječníků a 2 roky rozházeny cyklus ...

9 let mě utvářeli tabletky o velikosti zrnka rýže .Krásná pleť , pěkný prsa , žádná zbytečná krev ( je úplně prima nemít krvácení i 3 měsíce , no ne?)

Prostě bacha na to .Me hrozili IVF .A ne jeden gynekolog mi řekl , že důvodem mě neplodnosti a absence ovulace je právě HAK

ito
20. črc 2019

@lery92 je to hodně individuální, já brala 12 let samozřejmě s přestávkou. psychicky jsem na tom při HA byla líp-vyrovnanější, o bolestech ani nemluvě a 3x otěhotnění hned na první pokus, ovulace pak nebyl problém. Souhlasím, že HA hodně ovlivňuje tělo, v mém případě to bylo ale pozitivní. I když po třetím už uvažuju, že si ji možná nedám, bojím se trombózy....

hermij
20. črc 2019

Souhlasím s @lery92 a přidávám, že velmi důležitý efekt hormonální antikoncepce (proč vlastně zabraňuje těhotenství) je ten, že poškozuje kvalitu děložní sliznice. Dělá ji tenčí, nenarůstá. I proto nejspíš přestáváš krvácet, nemáš z čeho 😔. Menstruace u fertilní ženy je odlučování výstelky děložní, aby mohla narůst nová. Ty nemenstruuješ, pouze spádově krvácíš z poklesu hormonálních hladin a nyní už nemáš z čeho, když děložní sliznice neroste.

Výňatky z příbalového letáku Tvé HA:

Další nežádoucí účinky:
Časté (mohou se objevit až u 1 z 10 žen):
• změny nálady
• bolesti hlavy
• nevolnost
• bolest prsou, problémy s periodou (např. nepravidelné periody nebo jejich vymizení)

Méně časté (mohou se objevit až u 1 ze 100 žen):
• deprese, nervozita, ospalost
• plísňové infekce pochvy, pánevní bolesti, zvětšení prsou, benigní bulky v prsu, děložní / vaginální krvácení (které obvykle vymizí při dalším užívání přípravku), výtok z genitálií, návaly horka, zánět pochvy (vaginitida), potíže s periodou, bolestivé periody, nepřítomnost menstruačního krvácení, velmi silné menstruační krvácení, suchost pochvy, abnormální nález ve stěru děložního hrdla, snížení zájmu o sex
... no a je tam toho samozřejmě mnohem víc. Jsou to umělé hormony přidané do těla navíc, čekat se dá ledacos.

Jakékoli nežádoucí účinky bys měla nahlásit svému lékaři a ten/ta mají povinnost je nahlásit na SUKL. Bohužel se to často neděje a pak gyn.dál tvrdí, jak jsou pilulky neškodné :(

martina468
autor
20. črc 2019

Holky vím všechny ty nežádoucí účinky.Uz mam 2 děti a další rozhodně neplánujeme.Bez MS mi to přijde divný a nemám z toho dobrej pocit.Jinak od začátku tu ms jsem neměla z tadytama práškama pravidelnou.Ale že měsíčky nepřijdou vůbec,jsem nečekala.

martina468
autor
20. črc 2019

@lery92 ha beru 9 měsíců a teď poprvé ms nepřišla