icon

Jak řešit těžkou formu samovolného úniku moči?

14. pro 2025

Dobrý den, dá se v dnešní době vyřešit ( např. operativně) samovolný únik moči, jedná se o těžkou formu, kdy dotyčný nevnímá, že močí, odkázán už 4 roky na plíny. Jedná se o muže 45 let, jinak zdravý, sportovní postavy, žádné jiné potíže nemá. Potíže jsou neurologické, kdy měl dotyčný boreliézu. Léčba probíhala antibiotiky,( ohledně boreliézy) i následným únikem moči ( další antibiotika) zkoušeno několikrát, často se i objevuje zánět močového měchýře. Zajímá mě, jestli jsou ještě nějaké možnosti, nebo už nezbývá, než se smířit do konce života s nošením plen a dál to neřešit. Veškeré léky nikdy zlepšení nepřinesly, spíše jsou kontraproduktivní, kdy je po nich zle a člověk špatně "funguje ". Co by mohlo ještě stav zlepšit, jediné co trochu pomáhá, je teplé prostředí, ale např. v zimě je to samozřejmě 100% špatné.
Děkuji za odpověď, s pozdravem, Hanka.

anonym_47cc93
Včera v 07:48

Zeptejte se lékaře, ten jistě dobře a odborně poradí🤷‍♀️

eliss232
Včera v 08:16

Taky si myslím, že s tímhle dokáže pomoci jedině odborník. ♥

levandule_k
Včera v 08:21

Co bych dělala já: hodila bych ten dotaz do chatu gpt, jestli napíše něco, co jsme nezkusili Konzultovala bych to s někým z trojice praktik, neurolog, urolog, co na to říká. Konzultovala bych to s jiným neurologem, urologem než doposud, pokud bych měla pocit, že mi nenabídl všechny dostupné možnosti léčby.

Já jsem zaměřená na bylinky. Pokud se potíže objevily po borelióze, tak bych zkusila brát tinkturu vhodnou proti borelióze. Já bych tenhle dotaz položila na webu bylinky pro vsechny .cz Vede ji lékař MUDr. Zbyněk Mlčoch, co pracoval jako neurolog, ale začal se zajímat o bylinky, vyrábí z nich tinktury.

Já bych to konzultovala v neurologické ambulanci v IKEMu.

Když mu dělá dobře teplo, tak bych si pomohla trochu Tradiční čínskou medicínou, ona jede styl potravin, které ochlazují a oteplují. Víc do jídelníčku zařazovala teplé potraviny, omezovala, které ochlazují. Možná bych zkusila i TČM.

Prostě bych vyzkoušela cokoliv, jestli dojde ke zlepšení.

jannym
Dnes v 07:34

Co rika AI k neurologickemu uniku moci: unik moči neurologického původu (neurogenní močový měchýř) je stav, kdy nervový systém selhává v řízení močení, což vede k nekontrolovatelnému úniku moči (inkontinenci), častému nucení (urgenci) nebo naopak k zadržování (retenci moči). Může být způsoben poškozením mozku, míchy (např. úrazem, roztroušenou sklerózou) nebo periferních nervů (např. diabetem, po porodu), což narušuje funkci mikčního reflexu a volní kontroly.
Typy neurogenní inkontinence
Reflexní (hyperreflexní) inkontinence: Porucha v centrálním nervovém systému (míše), kdy močový měchýř se stahuje nekontrolovatelně (hyperreflexie detruzoru) bez pocitu potřeby močit, protože chybí vědomá kontrola.
Senzorická urgence: Přecitlivělost receptorů ve stěně močového měchýře na jeho naplnění, často kvůli zánětu, nádoru nebo kameni, což vede k silnému nucení na močení.
Inkontinence z přeplnění (paradoxní): Není primárně neurologická, ale může se projevovat při poškození nervů. Dochází k zablokování odtoku moči (např. prostata) a měchýř se přeplní, až moč začne samovolně unikat.
Časté příčiny
Onemocnění míchy a mozku: Roztroušená skleróza, úrazy míchy, Parkinsonova nemoc, cévní mozkové příhody.
Periferní neuropatie: Poškození nervů, často u diabetu.
Poranění nervů: Během operací v malé pánvi nebo porodu.
Vrozené vady: Např. spina bifida.
Diagnostika a léčba
Diagnostika: Zahrnuje vyšetření močového rezidua, uroflowmetrii a urodynamické vyšetření (cystometrie) k posouzení funkce měchýře a svěračů.
Léčba: Záleží na typu dysfunkce. Může zahrnovat léky (na relaxaci svěrače nebo na snížení hyperaktivity měchýře), fyzioterapii pánevního dna, katetrizaci nebo chirurgické zákroky.
Důležité je vědět
Neurogenní únik moči je symptom, nikoli nemoc sama o sobě, a vyžaduje důkladné neurologické a urologické vyšetření.
Cílem léčby je ochrana ledvin, zlepšení kontinence a kvality života.

jannym
Dnes v 07:35

Takze se to asi uperativne da resit, pozadala bych o konzultacni vysetreni nejakeho jineho urologa a neurologa

afina
Dnes v 08:26

První krok - vyšetření u uro-/neurourologa + urodynamika + vyšetření reziduální moči a případně MRI páteře. To určí, co přesně selhává. Pokud běžné léky nepomáhají, existují invazivní/neuro-modulační postupy, ale jejich vhodnost závisí na typu poruchy a zbytkových nervových funkcích. Některé metody fungují jen, pokud jsou určité reflexy.