Je menopauza možná již ve 40 letech?
Ahoj, může mi někdo poradit jestli je možné mít menopauzu už ve 40?
@hankapiiisek bohužel ano...
Proč si to myslíš?
@hankapiiisek možné je vše záleží na těle každá žena to má jinak
@berenika39 mám návaly horka, nechuť na sex, kratší menses, únavu, přibrala sem na váze a bolí mě prsa .. Na gynekologii vše v pořádku
@hankapiiisek to budou spíš hormony než přechod vyzkoušela bych gynex ,Drnek ,nějaký čaj
@hankapiiisek pokud jsi byla na gyn a je vše ok, menopauza to nebude. To by to MUDr. na utz viděla (soudím z toho, že mi teď MUDr. na základě utz vyvrátila, že by ta poslední podivná MS souvisela s přechodem). Nech si vyšetřit štítnou žlázu, ta tyto projevy umí vyvolat, když je s ní něco v nepořádku.
@miryp lékařka mi řekla že menopauza se na utz nepozná..... Štítnou žlázu mám v pořádku
@hankapiiisek mě je 47 a po ultrazvuku mi doktor řekl, že se přechod ještě nechystá, takže myslím, že to poznat jde.
@jancazao věřím své doktorce když mi to řekla tak to tak beru..... Běžně vím že se chodí na krevní testy tam se to zjistí... Zajímali mě zkušenosti ostatních proto jsem se ptala;)
@hankapiiisek tak věřit tvému lékaři je tvé právo.
Tak snad ti na gyndě nabrali krev na hormony, ne? Jediný správný ukazatel, jestli začíná přechod nebo ne.
@1pomnenka ne, krev mi nebrala na hormony. Sem objednaná na příští týden- nicméně hormony brát nechci proto sem chtěla zkusit přírodní doplňky
@hankapiiisek Menopauza je o změně poměrů hormon, jen odběr ti dá víc informací. Přechod nenastane ze dne na den, že by lékař kouknul utz.a řekl "už - ne - zítra- za měsíc". Je to dlouhodobý proces, celá řada změn, které nastávají postupně. Podle výsledků odběru se můžeš s lékařem dohodnout na dalším postupu, pokud máš takové problémy. Dnes se už nepředepisuje hormonální substituce - že by se ty hormony dorovnávaly, ale antikoncepce. Držím palce.
@hankapiiisek Jedině když nabere krev, tak zjistí úbytek hormonů. Nemusíš brát hormony, také bych je nebrala. Přírodní věci nepomáhají, jsou to vyhozené peníze. Těch 5 let uteče jako voda a pak bude klid.
@1pomnenka možná je to i stresem.
@hankapiiisek Mám to úplne ako ty, ešte aj príznaky stejné. U dr všetko v poriadku, povedala, že ak by to bola menopauza, tak je to proste dlhodobý proces, že by to trvalo niekoľko rokov. O žiadnych hormónoch sme sa zatiaľ nebavili. Ešte idem na vyšetrenie štítnej žlazy, ako bolo už vyššie spomenuté. Otehotnieť už neplánujem, tak má dr na žiadne odbery neposlala. O strese už ani radšej nehovorím :D .Tak si počkám, aké budú prípadné skúsenosti ostatných.
@vernerka01 na štítné žláze sem byla a vše ok
@1pomnenka v 45 letech klid? Nevím nevím🙂
@berenika39 Ano, pokud by z krve potvrdilo, že se opravdu jedná o menopauzu, tak ta trvá v průměru 5 let. Za 5 let by měla klid. Co je na tom divného? Začne v 45, končí v 50 a přijde mi to normální. I v okolí to tak vidím, 5 let a šlus.
@berenika39 ano to samozřejmě vím. Můj dotaz zněl zda je to ve 40 letech..
Antikoncepci ze zdravotních důvodů nemohu
Jinak jsem si zkoušela ten domácí hormonální test na menopauzu a vyšel mi pozitivně, ale těžko říct jak je to spolehlivé
@hankapiiisek a co zkusit hormonální tělísko? (hormonálku též nemůžu, ale tělísko je ok) Já to řešila s dr. když jsem mu říkala, že toto bude už poslední (vychází mi cca do 47) a on mi řekl, že to ani náhodou, že ideální je mít tělísko tak do 60, že s tím má super zkušenosti právě na přechod a období po něm. Že je to nejlepší varianta, jak být "v klidu" .
@blondynka400 ptala sem se na to a prý kvůli cystám na které trpím a anémii to nedoporučuje
@hankapiiisek chápu to nehormonální, ale hormonální by vadit nemělo. Měla jsem oba problémy co píšeš a už mám třetí a pohoda. Od té doby jsem neměla ani jednu cystu.
@hankapiiisek ahoh, ja jsem se taky ptala, jestli to zjisti z krve a horm.profilu. rikal, ze ne. Ze ten horm.profil je ve 40 natolik jinej, ze ho ani nema vyznam delat.

Ano, je to možné. Od 40 let je menopauza považována za fyziologickou.