Mastitida, zánět prsu. Zaberou antibiotika?

doufinkaaa
10. črc 2017

Maminky, uz pres tyden me trapi zanet prsu. Ze zacatku to nebylo tak hrozne, myslela jsem,ze to zvladnu vylecit sama. Nemela jsem teploty, davala tvarohove zabaly. Ale v sobotu odpoledne jsem dostala horecku 38,5 . V nedeli rano jsem vyrazila na pohotovost,dostala antibiotika. Vecer jsem uz mela pres 39. Prs mam otekly, ukrutne me boli, je tvrdy. V nemocnici me strasili abcesem a operaci. Mate nekdo zkusenost,ze byste mely zhorsujici se stav a antibiotika pres to zabrala ? Potrebuji spis uklidnit.

verunkanatalka
10. črc 2017

Ahoj,taky jsem si užila..musíš hlavně odsávat a odsávat...musíš to mlíko dostat ven.Pokračuj s tvarohem a nahřívej prsa ve sprše před odsáváním.Já si musela koupit elektronickou odsávačku,manuální to nešlo a nelituji..pomohlo to.Drží palce ať už je ti dobře.

doufinkaaa
autor
10. črc 2017

@verunkanatalka Dekuji za zpravu. Odstrikavat musim, protoze uz nejsem schopna z toho prsu kojit, jaka je to bolest.

verunkanatalka
10. črc 2017

@doufinkaaa já vím,bolí to hrozně..co musíme jako ženy všechno vydržet viď??no..nedá se nic dělat..

doufinkaaa
autor
10. črc 2017

@verunkanatalka a jakou odsavacku jsi kupovala? A opravdu to vytahne vsechno?

aviho
10. črc 2017

Ahoj, vydrž, ATB zabírají do 48 hodin od prvního podání. Dávala jsem si na prsa tvaroh rozmíchaný s lihem, před kojením nahřívala, bolelo to jako čert a malý se rozhodnul, že si zrovna protáhne intervaly mezi kojením na 3 hodiny ☹ kojili jsme i v různých polohách, přešlo to, ale myslela jsem, že se zblázním bolestí.

aaani
10. črc 2017

Souhlasím s @aviho - ATB účinkují do 3 dnů bezpečně, takže to určitě nevzdávej. To kojení je holt nejlepší odsávačka bych řekla. Měla jsem mastitidu 2x během jednoho měsíce, takže soucítím, antibiotika a kojení zabraly a bylo po problému. A v porodnici mi řekli, že to rozhodně nesmím rozmasírovávat, protože se tak ten zánět měkkou tkání jenom rozšiřuje.

doufinkaaa
autor
10. črc 2017

Maly to prso vubec nechce, prisaje se a zacne mi s nim hrozne cloumat a vzteka se.
Nema se rozmasirovavat? To samozrejme delam od zacatku.
A ty zatvrdliny taky povoli po antibiotikach?

aviho
10. črc 2017

@doufinkaaa Já jsem nerozmasírovávala, nešlo to. Přečetla jsem hodně článků o kojení - radili dítě přikládat bradičkou směrem k zatvrdlině, pak jsme kojili v dost krkolomných polohách 🙂

ela90
10. črc 2017

Mě malá taky nechtěla pít z prsu se zánětem. Souhlasím že kojení je nejlepší odsávačka. Ale když "nechce odsávat" tak s tím nic nenaděláte. Já měla půjčenou elektronickou od medely. Byla úplně fantastická. S manuální mi to nešlo vůbec. Ale s elektronickou to suprově šlo. Ať se z toho brzy dostaneš....

ela90
10. črc 2017

A ještě k těm zabalům - měla jsem prso pořád v tvarohu s jogurtem, před kojením nebo odříkáním tepla sprcha a pak zase zabalit. Jinak mi bylo řečeno, že nemá cenu kojit nebo odstříkávat v častějších intervalech než tři hodiny a ne déle než půl hodiny, jinak se závratně zvýší laktace a už je to začarovaný kruh zbavit se těch zatvrdlin.

doufinkaaa
autor
10. črc 2017

@ela90 presne tak to taky delam, ale misto jogurtu davam zakysanou smetanu. Ted mi babicka jeste prinesla zeli,tak zkusim obkladat jeste zelim.

doufinkaaa
autor
10. črc 2017

Holky,jeste takovej dotazek. Je to normalni,ze mam ten prs vic cerveny nez vcera, skoro az do fialova? I kdyz uz beru 24 h antibiotika?

doufinkaaa
autor
10. črc 2017

A porad se me drzi teplota pres 39? Po paralenu samozrejme klesne, ale jakmile pomine ucinek,tak zase vylitne. Navic jsem zjistila,ze ztracim mleko, uz skoro nic neodstrikam ani z toho zdraveho prsu. Je sance,ze se jeste rozkojim po vyleceni? 😲

ela90
10. črc 2017

Snažila jsem se na počítači něco napsat, ale nešlo to odeslat. Tak doufám že se to později nezobrazí desetkrát. Takže pokus číslo 11.
Já jsem taky začala ztrácet mléko. Abych malou netrápila tak dostala UM. Po vyléčení už nechtěla vůbec z toho prsu kde byl zánět. Když tak jen cucla a mě se ani odstříkáváním nepodařilo pořádně rozjet. Začala jsem se soustředit na kojení jen z toho zdravého. Za pár týdnů jsem plně kojila jen z jednoho prsu. Takže snad ti to taky půjde a v lepším případě z obou. Ale drží se tě to jako čert :( snad to budeš mít zítra lepší! Ale takové extrémy že bylo až fialové to jsem neměla...

aviho
12. črc 2017

Ahoj, tak nevím, jestli už není pozdě na odpověď. Plně kojit se dá v pohodě i jen z jednoho prsu.
To, že byl prs až fialový, znamenalo silný zánět, snad už ti ta ATB zabrala a rozkojíš se i z nemocného prsu

doufinkaaa
autor
12. črc 2017

Ahoj, uz jsem bez teploty, ale prs me boli porad,tvrda mista tam mam stale. Syn se k nemu vubec neni schopen prisat, protoze mam zatvrdlinu ve dvorci.