Může mít dívka ve 16 letech rakovinu prsu?
Dobrý den,
je mi 16 a už pár měsíců mám problém s pravým prsem. Začalo to tím, že jsem pociťovala divný pocit, když jsem se prudčeji pohla, nějak se otočila nebo předklonila. Bylo to, jako by mě v prsu trochu zatáhlo. Nic mě nebolelo, byl to jen chvilkový pocit.
Pak jednou, budou to asi tři měsíce, jsem si prs chtěla trochu promasírovat a narazila jsem na divně trvdé místečko hodně uvnitř. Víc nahoře a trochu k venkovní straně. Nebylo to cítit jako bulka, nebylo to hladké ani nijak ohraničené. Spíš takové jakoby tvrdší místečko uvnitř tkáně. Nebolelo to a bylo to možná tak centimetr velké.
Hodně mě to vyděsilo. Moje maminka totiž před pěti lety umřela na rakovinu prsu a i když vím, že jsem na to možná moc mladá, prostě mě napadlo, jestli nemám to samé. Tátovi jsem se to neodvážila říct. On je hodný, ale no to s maminkou bylo moc těžké.
Tak jsem si to jen hlídala. Ze začátku mi přišlo, že je to pořád stejné, ale poslední měsíc to najednou hodně vyrostlo. Teď je navíc celá ta část prsu jakoby zatuhlá a přijde mi méně citlivá. Když trochu zatlačím, cítím to divně tvrdé místo, ale teď už je víc jak dvakrát větší. Špatně se to odhaduje, nedá se to jakoby vzít do prsů a není to ani kulaté ani pravidelné. Prostě jakoby tam uvnitř kus toho prsa ztvrdl. Nebolí to, ale při pohledu v zrcadle je ta část trochu propadlá. Je tam taková pložší část a kousek bradavky jakoby se natahoval k tomu.
Mám opravdu velký strach.
Prosím poraďte. Může to být rakovina už takhle brzy?
@prosteja22 Holčičko nebo spíš mladá slečno, určitě s tím zajdi k doktorovi pro klid duše, určitě to nic nebude, držím palec!!!
@helcakab bohužel se nádorové onemocnění potvrdilo a slečna už nějakou dobu podstupuje léčbu a velmi statečně bojuje...
@erchia Tatínek je skoro od začátku v kontaktu s nějakými lékaři z ČR. Myslím, že s těmi, kteří před pár lety léčili maminku. Konzultoval s nimi všechny kroky, které se dělaly a to s vědomím pana doktora, který mě tady má na starost. Ten to hodně podporuje a myslím, že i on sám si s nimi psal. Pokud vím, shodli se na všem z toho, jak mě tu léčili a léčí.
Já se na tohle táty moc neptala. Nechci přemýšlet nad tím, jestli se mohlo něco udělat jinak a jestli by to pomohlo víc. Nějakou dobu jsem byla na sebe naštvaná, že jsem to měla tatínkovi tehdy říct dříve, když to ještě nebylo třeba až v těch uzlinách, ale minule mi pan doktor říkal, že by to stejně asi moc nezměnilo, že prostě zrovna ten můj typ rakoviny je hrozně moc silný a nejspíš by to dopadlo stejně, i kdybych přišla dřív.
Vím, že jsem v dobrých rukách. Všichni jsou tu hrozně hodní a taky nápomocní. A to je pro mě nejdůležitější
@prosteja22 Jasné, rozumím, tatínek vypadá jako pragmatický člověk, co dokáže jednat s chladnou hlavou, což mu jistě může být k užitku.
A je jasné, že ted ti v hlavě běží myšlenky, že kdyby... ale s tím člověk opravdu nic neudělá.
Kdysi mi jedna fajn kolegyně řekla, že nejhorší slovo na světě je právě "kdyby".
A za mě měla v určitém ohledu pravdu. Jsou chvíle, kdy si její slova připomínám a snažím se tím řídit, ne vždy to jde, ale snaha se snad cení 🙂
Nicméně z tvého aktuálního sdělení cítím naději, že chemoterapie zabírá, tak snad to tak bude i nadále a bude co nejdýl fajn ;)
@prosteja22 Jasné, rozumím, tatínek vypadá jako pragmatický člověk, co dokáže jednat s chladnou hlavou, což mu jistě může být k užitku.
A je jasné, že ted ti v hlavě běží myšlenky, že kdyby... ale s tím člověk opravdu nic neudělá.
Kdysi mi jedna fajn kolegyně řekla, že nejhorší slovo na světě je právě "kdyby".
A za mě měla v určitém ohledu pravdu. Jsou chvíle, kdy si její slova připomínám a snažím se tím řídit, ne vždy to jde, ale snaha se snad cení 🙂
Nicméně z tvého aktuálního sdělení cítím naději, že chemoterapie zabírá, tak snad to tak bude i nadále a bude co nejdýl fajn ;)
@erchia Máte pravdu. To "kdyby" mě občas trochu potrápí. Když je mi dobře, tak se tomu dokážu vyhýbat. Hodně jsme na tom s paní psycholožkou pracovaly. Jen ty chvíle, kdy mi dobře není, tam je to težší. Ve dne jdu většinou za tatínkem a snažím se s ním nějak rozptýlit, abych prostě přišla najiné myšlenky. V noci ho budit nechci, ale pro takové případy mám na nočním stolku léky a ty pomáhají. Myslím, že je o mě v rámci všech možností opravdu moc dobře postaráno. Za to jsem opravdu vděčná
Hezké Velikonoce všem. Mám se teď poměrně hezky. Chemoterapii mám teď dvakrát v jednom cyklu, ale je snesitelná. První tři dny je mi špatně a mám docela průjem, takže musím nosit plínku, což bylo ze začátku hrozně těžký, ale asi už jsem si zvykla. Pak to nejhorší většinou přejde a zůstane jen únava, která je někdy silnější a někdy slabší. Když je hezky a je mi dobře, chodíme s tatínkem na krátké procházky k moři. Tenhle víkend ale bohužel moc hezky není. V pondělí byl se mnou na chemu i Tommy, tak to byly krásné tři hodiny, i když to soukromí bylo trochu omezené a pořád do mě něco teklo. Ale byla jsem za to moc ráda.
Na konci března tu byli na návštěvě babička s děděčkem. Bylo to poprvé od chvíle, kdy jsme se dozvěděli, že ta rakovina už je moc daleko, aby šla vyléčit. Ty první dny byly takový těžký. Babička se snažila, ale občas prostě začala plakat a děděček byl zase nevykle zamlklý. Ale nějak jsme našli cestu, jak to smutný překonat a pak už to byly moc hezký dny.
Minulý týden jsem měla rychlé vyšetření. Jen ultrazvuk prsu a břicha a zdá se, že chemoterapie zatím zabírá. Nebylo tam žádný výrazný zvětšení ložisek. Snad to bude zabírat co nejdýl.
Mějte se hezky a moc děkuji všem za podporu ❤
@prosteja22 Věruško, děkuji za tvou zprávu ❤️. Jsou to hezké řádky a jsem ráda, že ti je dobře a chodíte i na procházky. Kéž by už bylo hezky. Tady je počasí jako na houpačce, dnes skoro 20 stupňů a zítra už má být zase asi o 8 méně. Doufám, že ti bude takto dobře i nadále. Měj krásné dny.
Děkujeme za zprávu, myslím na tebe🫶!
Hezký večer všem. Dnes jsem v nemocnici. Trochu mě po té poslední chemoterapii potrápili krvinky, tak mě sem musel tatínek zavézt, ale dnes už je to lepší a když budu mít zítra dobrou krev, pustí mě na víkend domů.
Děkuji za podporu. Mějte se krásně ❤
Hezký večer všem. Dnes jsem v nemocnici. Trochu mě po té poslední chemoterapii potrápili krvinky, tak mě sem musel tatínek zavézt, ale dnes už je to lepší a když budu mít zítra dobrou krev, pustí mě na víkend domů.
Děkuji za podporu. Mějte se krásně ❤
@prosteja22 držím pěsti, ať to vyjde a můžeš domů. Tam je nejlépe ❤️
Tvůj úžasný přístup ❤️🫶🍀.
@erchia Máte pravdu. To "kdyby" mě občas trochu potrápí. Když je mi dobře, tak se tomu dokážu vyhýbat. Hodně jsme na tom s paní psycholožkou pracovaly. Jen ty chvíle, kdy mi dobře není, tam je to težší. Ve dne jdu většinou za tatínkem a snažím se s ním nějak rozptýlit, abych prostě přišla najiné myšlenky. V noci ho budit nechci, ale pro takové případy mám na nočním stolku léky a ty pomáhají. Myslím, že je o mě v rámci všech možností opravdu moc dobře postaráno. Za to jsem opravdu vděčná
@prosteja22 Rozumím, ono "kdyby" opravdu umí potrápit i u samozřejmě mnohem menších věcí, než je tohle...
Je dobře, že se máš o koho opřít. Taky je důležité, že víš, že je o tebe dobře postaráno. To je na jednu stranu taky palivo pro to to všechno zvládat.
A věřím, že přijdou i chvíle, kdy můžeš mít chut řvát, třeba i nadávat....
Žádný z těch pocitů není špatně, jsi to ty, tvoje prožívání a nikdo nemůže soudit, co děláš, vnímáš, chceš dělat...
Obzvlášt v téhle situaci...
A mimochodem, nemusíš mi vykat, tak nějak beru na netu, že se může tykat, samozřejmě dle situace, ale na jednu stranu bych mohla vykat i já tobě.
Pracuji v místě, kam chodí, jak malé děti, tak i skoro dospělé děti. A u těch starších to je na pomezí, tak klidně piš, jak to vnímáš ty 🙂
Hezký den, na víkend mě pustili domů, krvinky byly lepší. Ale nakonec jsem ho skoro stejně celý prospala, protože jsem měla trochu bolesti a ty léky, které na to mám, mě docela uspávají. Ale už je to lepší, teď nic nebolí, takže se zase snažím užívat si hezké chvilky, jak jen to jde. Na procházky to není, nemáme tu moc hezké počasí, ale dnes by měla přijít Mrs. Bolton na návštěvu a to se moc těším. Už jsem jí pár dní neviděla a ona mi vždycky ukáže spoustu fotek Booma a videa, co za tu dobu natočila.
Ať se Vám všem daří hezky
Hezký den, na víkend mě pustili domů, krvinky byly lepší. Ale nakonec jsem ho skoro stejně celý prospala, protože jsem měla trochu bolesti a ty léky, které na to mám, mě docela uspávají. Ale už je to lepší, teď nic nebolí, takže se zase snažím užívat si hezké chvilky, jak jen to jde. Na procházky to není, nemáme tu moc hezké počasí, ale dnes by měla přijít Mrs. Bolton na návštěvu a to se moc těším. Už jsem jí pár dní neviděla a ona mi vždycky ukáže spoustu fotek Booma a videa, co za tu dobu natočila.
Ať se Vám všem daří hezky
@prosteja22 Věrko, doufám, že sis užila návštěvu. Pořád na tebe myslím a jsem ráda, že píšeš, posílám objetí 🍀
Hezkou neděli všem. Dnes jsme si s tátou volali s babičkou a dědou a tak vím, že máte krásné slunečné počasí. To trochu závidím. My tu máme už pár dní běžné anglické počasí, i když dnes výjimečně moc nerpší, ale taky se nedá říct, že by bylo hezky.
Už můžu říct, že jsem si zvykla na nový rytmus, kdy mám chemoterapii dvakrát ve třech týdnech. Vždycky mi přinese dva až tři náročnější dny, které doprovází pár vedlejších účinků a hodně únavy a spánku. Ale to nevadí. Proti té druhé chemoterapii, kterou jsem měla v měsících před Vánoci, je tohle mnohem snesitelnější. Ostatní dny v cyklech se snažím naplnit tím, co mám ráda, v rámci toho, co ještě zvládnu. Čtu si, někdy si maluju, hrajeme s tatínkem nějaké hry nebo stavíme puzzle, povídáme si. Když jsem unavenější tak ležím a koukám na televizi nebo poslouchám nějakou pěknou hudbu. Občas zvládnu sníst něco dobrého. Z toho mám vždycky radost, protože chuť na jídlo už je spíš dar, kterého si teď víc cením. Hodně si volám s babičkou a dědou a každý den chvilku s Tommym.
Zítra začíná týden, kdy nemám v cyklu chemoterapii. Ale k doktorovi jedu, na krev. Když bude dobrý výsledek, jsem domluvená s lékaři, že mi povolí návštěvu Tommyho. Je naplánovaná na celé úterý. Jeho rodiče mu dovolí nejít do školy a být se mnou. Dopoledne by ho měl přivést jeho táta. Hrozně moc se na to těším a Tommy taky. Tak snad nám to moje krevní výsledky dovolí.
Ve čtvrtek pak musím do nemocnice znovu. tentokrát na velké vyšetření. Bude to určitě PET-CT a nejspíš i ultrazvuk. Je to poprvé v tomhle režimu paliativní chemoterapie. Ukáže to, jestli má nějaký účinek a jestli má smysl v ní pokračovat. Já moc chci věřit, že to ještě smysl má. I když na sobě cítím, že se to postupně mění. Beru víc léků na bolest, ale to nutně neznamená, že léčba nemá účinek. Nemoc se možná horší, ale snad díky léčbě pomaleji než bez ní. Ještě chvilku bych tu ráda byla. Není to úplně bez problémů, ale pořád je mi hezky.
Mějte se krásně a buďte zdraví 🙂
Hezkou neděli všem. Dnes jsme si s tátou volali s babičkou a dědou a tak vím, že máte krásné slunečné počasí. To trochu závidím. My tu máme už pár dní běžné anglické počasí, i když dnes výjimečně moc nerpší, ale taky se nedá říct, že by bylo hezky.
Už můžu říct, že jsem si zvykla na nový rytmus, kdy mám chemoterapii dvakrát ve třech týdnech. Vždycky mi přinese dva až tři náročnější dny, které doprovází pár vedlejších účinků a hodně únavy a spánku. Ale to nevadí. Proti té druhé chemoterapii, kterou jsem měla v měsících před Vánoci, je tohle mnohem snesitelnější. Ostatní dny v cyklech se snažím naplnit tím, co mám ráda, v rámci toho, co ještě zvládnu. Čtu si, někdy si maluju, hrajeme s tatínkem nějaké hry nebo stavíme puzzle, povídáme si. Když jsem unavenější tak ležím a koukám na televizi nebo poslouchám nějakou pěknou hudbu. Občas zvládnu sníst něco dobrého. Z toho mám vždycky radost, protože chuť na jídlo už je spíš dar, kterého si teď víc cením. Hodně si volám s babičkou a dědou a každý den chvilku s Tommym.
Zítra začíná týden, kdy nemám v cyklu chemoterapii. Ale k doktorovi jedu, na krev. Když bude dobrý výsledek, jsem domluvená s lékaři, že mi povolí návštěvu Tommyho. Je naplánovaná na celé úterý. Jeho rodiče mu dovolí nejít do školy a být se mnou. Dopoledne by ho měl přivést jeho táta. Hrozně moc se na to těším a Tommy taky. Tak snad nám to moje krevní výsledky dovolí.
Ve čtvrtek pak musím do nemocnice znovu. tentokrát na velké vyšetření. Bude to určitě PET-CT a nejspíš i ultrazvuk. Je to poprvé v tomhle režimu paliativní chemoterapie. Ukáže to, jestli má nějaký účinek a jestli má smysl v ní pokračovat. Já moc chci věřit, že to ještě smysl má. I když na sobě cítím, že se to postupně mění. Beru víc léků na bolest, ale to nutně neznamená, že léčba nemá účinek. Nemoc se možná horší, ale snad díky léčbě pomaleji než bez ní. Ještě chvilku bych tu ráda byla. Není to úplně bez problémů, ale pořád je mi hezky.
Mějte se krásně a buďte zdraví 🙂
@prosteja22 moc bych si prala, aby jsi ten den s Tommym mela a co nejvic jste si ho uzili.
Budu na tebe myslet a drzet palce.
Taky bych si moc přála, aby byly všechny výsledky co nejlepší! Moc na tebe myslím, modlím se za tebe a obdivuju tě! 🥰
Jeeee, to Ti moc preju a doufam, ze den s Tommym vyjde 🙏❤️
Co budete mit v planu?
Co si naposledy mela dobreho? Co Ti prislo k chuti? ☺️
Jeeee, to Ti moc preju a doufam, ze den s Tommym vyjde 🙏❤️
Co budete mit v planu?
Co si naposledy mela dobreho? Co Ti prislo k chuti? ☺️
@klika1881 Děkuji. Všechno dobře dopadlo. Moje krevní testy vyšly dobře a včera jsme si užili s Tommy krásný den. Táta ho přivezl dopoledne a pak s mým tatínkem šli na prohlídku města a dali nám několik hodin soukromí a bylo to strašně krásný. Hodně jsme si povídali a tulili se a tak. Tommy mi přivezl krásnou kytici růží. 17 bílých a rudých růží a to bylo krásné překvapení. Byl to opravdu nádherný den a mě bylo moc krásně a vůbec nic mě nebolelo. Všechno bylo ještě lepší, než jsem si představovala. V nejideálnějším případě bychom taky šli na procházku, ale já už jsem teď unavenější a vydržím tak 20-30 minut a to by bylo na tohle městečko málo, tak jsme zůstali doma.
Naposledy jsem měla mrkvový dort z místní rodinné kavárny. Tatínek mi pro nějaký zajede pokaždé, když mi je lépe a mám na něco dobrého chuť. Mají tam různé dobroty.
@klika1881 Děkuji. Všechno dobře dopadlo. Moje krevní testy vyšly dobře a včera jsme si užili s Tommy krásný den. Táta ho přivezl dopoledne a pak s mým tatínkem šli na prohlídku města a dali nám několik hodin soukromí a bylo to strašně krásný. Hodně jsme si povídali a tulili se a tak. Tommy mi přivezl krásnou kytici růží. 17 bílých a rudých růží a to bylo krásné překvapení. Byl to opravdu nádherný den a mě bylo moc krásně a vůbec nic mě nebolelo. Všechno bylo ještě lepší, než jsem si představovala. V nejideálnějším případě bychom taky šli na procházku, ale já už jsem teď unavenější a vydržím tak 20-30 minut a to by bylo na tohle městečko málo, tak jsme zůstali doma.
Naposledy jsem měla mrkvový dort z místní rodinné kavárny. Tatínek mi pro nějaký zajede pokaždé, když mi je lépe a mám na něco dobrého chuť. Mají tam různé dobroty.
@prosteja22 Moc rada ctu o tvych testech. To je skvela zprava ❤️
A jsem strasne rada, ze tvuj den s Tommym vysel a mimochodem, Tommy je takovy romantik vid? 😉 😛
Jeee, tak to mame radi stejne dortiky. “Mrkvač” je muj oblibeny a jeste “zbytkova koule”.. vsechny testa co zbydou matlaj dohromady a polejou cokoladou ..boze to je dobrota. Nedelaji takovy i tam u vas?
Ahoj Věruško, jsem moc ráda, že jsi měla tak krásný den. Ty růže museli být nádherný a ten mrkvový dort určitě moc dobrý, také jsem ho vyzkoušela a překvapil mě, jak moc dobrý je.
Věruško, moc na tebe myslím a přeju ti, ať se s Tommym zase brzy vidíte 🤗🩷🍀
Lucka
@prosteja22 Ahoj Věrko, děkuji ti za hezkou zprávu, kterou jsi nám napsala. Je to moc fajn číst, že zažíváš pěkné věci. Je dobře, že máte podporu i v Tommyho tátovi. Doufám, že se budeš i nadále cítit alespoň v rámci možností dobře. Moc na tebe myslím a těším se, že si zase přečtu pěkné zprávy od tebe 🍀🌞
Hezkou neděli všem, v pátek ráno jsem si s tátou volali s panem doktorem. Měl už výsledky mých čtvrtečních vyšetření. Nemoc se horší, ale díky chemoterapii pomaleji, než by to bylo bez ní, takže v léčbě ještě budeme pokračovat. Pan doktor mě do ní nenutil, ví, že mi po ní není moc dobře, ale já jsem ještě chtěla. Chci mít ještě pocit, že to ještě nějak mohu ovlivnit. Upravili mi léky na bolest a přidali nějaké na povzbuzení jater a lepší vstřebávání vody, co se mi tvoří v břiše. Primární nádor v prsu a některé metastázy v játrech trochu narostly, ale ty v plicich se trochu zmenšily a nové zatím nepřibily, takže to je vlastně dobré. Asi to teda byly dobré výsledky, aspoň já to tak chci vnímat.
S Tommym si voláme denně a moc bychom chtěli ještě strávit pár dní spolu. Moc bychom si příli, aby to vyšlo třeba zase ten třetí týden v cyklu, kdy nemám chemoterapii. Jeho rodiče ho v tomhle hodně podporují a já jsem jim za to moc vděčná. Bude tedy asi záležet, jak na tom budu zdravotně.
Mějte se moc hezky a děkuji vám všem za podporu. Moc mi to pomáhá ❤
@prosteja22 Moc rada ctu o tvych testech. To je skvela zprava ❤️
A jsem strasne rada, ze tvuj den s Tommym vysel a mimochodem, Tommy je takovy romantik vid? 😉 😛
Jeee, tak to mame radi stejne dortiky. “Mrkvač” je muj oblibeny a jeste “zbytkova koule”.. vsechny testa co zbydou matlaj dohromady a polejou cokoladou ..boze to je dobrota. Nedelaji takovy i tam u vas?
@klika1881 Ten zbykový dort zní báječně. Tady takjový nedělají, ale jestli budu mít štěstí a ještě se do té kavárny podívám, zkusím se zeptat, co dělají se zbytky.
Tady dělají spoustu dort: kávový, čokoládový s několika druhy polev, vlašskoořechový, Victoria sponge (to je takový vláčný piškotový s marmeládou) a pak různě s arašídy, pekany. Všechny jsou moc dobré. Tatínek je te´d nakupuje častěji. Máme je v lednici, kdybych třeba dostala chuť. Nesním celý kousek, ale pár soust občas přijde vhod.
A ano, Tommy je úžasný. Mám ho tolik moc ráda. A jsem moc šťastná, že on se vyléčil a je zdravý. Věřím, že se mu nemoc už nikdy nevrátí
Ahoj, mám opravdu radost, že výsledky jsou v rámci možností dobré. Moc jsem na tebe, hlavně ve čtvrtek, myslela, pořád jsem si říkala, jak asi dopadlo vyšetření. Jsi skvělá a jsem moc ráda, že máš okolo sebe tolik úžasných lidí. Držím ti palce❤️🌸🍀!
@klika1881 Ten zbykový dort zní báječně. Tady takjový nedělají, ale jestli budu mít štěstí a ještě se do té kavárny podívám, zkusím se zeptat, co dělají se zbytky.
Tady dělají spoustu dort: kávový, čokoládový s několika druhy polev, vlašskoořechový, Victoria sponge (to je takový vláčný piškotový s marmeládou) a pak různě s arašídy, pekany. Všechny jsou moc dobré. Tatínek je te´d nakupuje častěji. Máme je v lednici, kdybych třeba dostala chuť. Nesním celý kousek, ale pár soust občas přijde vhod.
A ano, Tommy je úžasný. Mám ho tolik moc ráda. A jsem moc šťastná, že on se vyléčil a je zdravý. Věřím, že se mu nemoc už nikdy nevrátí
@prosteja22 ja myslim, že do diskuse o dortech se rada zapojí spousta z nas 🤗 tata to vymyslel dobře, ze kupuje ruzne a mas k dispozici. Mně v Anglii hrozně chutnaji scones, s cajem jsou proste luxusní! At uz s clotted cream, nebo s marmeládou, na tech ujíždím zas ja.
Je skvělé, že se vám povedl den s Tommym a snad brzy vyjde další, držím palce! 🍀 a ty telefonáty musi byt také super, je skvělé si mít s kým popovídat. Mate nějaký rekord v délce? ☺️

@prosteja22 Holčičko nebo spíš mladá slečno, určitě s tím zajdi k doktorovi pro klid duše, určitě to nic nebude, držím palec!!!