Operace nebo léky při endometrióze. Co je lepší?
Ahoj holky, mam velký dilema mam endometriozu ,a můj gynekolog mi dal termín bud do února otěhotnim , nebo me pak čeká operace a nebo mi předepíše léky který mi vyřadí měsíčky na půl roku, a mam dost strach co může způsobit když nebudu půl roku krvácet po těch lekach nebo je lepší jít na operaci, je mi 33 a jednoho uz malého prcka 6 let mam.
Děkuji za rady
To zní ultimátně, co ti řekl doktor. Já ultimáta nemám ráda.
A ty chceš další dítě? Snažíte se o něj? (Endometrióza může být příčinou, proč to nejde.) Jak moc velké máš bolesti?
Ty léky, co ti nasadí na půl roku, co jsou to za léky? (Kdysi jsem četla rozhovor s jednou ženou a ta se léčila s endometriózou a nasadili jí na to léky, co jí vyvolaly umělý přechod.) Osobně bych takové léky brát nechtěla. Nicméně já na endometriózou netrpím. Kdyby ano, tak bych to řešila MUDr. Ondřejem Davidem, někde jsem zaznamenala, že spolupracuje s Gabrielou Tautti, která má zkušenosti s léčbou endometriózy pomocí bylin.
Pokud by nebylo zbytí volila bych operaci, kde mi odstraní ložiska.
Proč se bojíš operace?
To zní ultimátně, co ti řekl doktor. Já ultimáta nemám ráda.
A ty chceš další dítě? Snažíte se o něj? (Endometrióza může být příčinou, proč to nejde.) Jak moc velké máš bolesti?
Ty léky, co ti nasadí na půl roku, co jsou to za léky? (Kdysi jsem četla rozhovor s jednou ženou a ta se léčila s endometriózou a nasadili jí na to léky, co jí vyvolaly umělý přechod.) Osobně bych takové léky brát nechtěla. Nicméně já na endometriózou netrpím. Kdyby ano, tak bych to řešila MUDr. Ondřejem Davidem, někde jsem zaznamenala, že spolupracuje s Gabrielou Tautti, která má zkušenosti s léčbou endometriózy pomocí bylin.
Pokud by nebylo zbytí volila bych operaci, kde mi odstraní ložiska.
Proč se bojíš operace?
@levandule_k doktor rekl ze pokud se do toho února nic nezmění ze muze byt i dalsi ložisko endometriozy a to by byl úplný konec , chteli jsme mimco ale doktor mi řekl toto , název léku nevím jen řekl ze jsou léky na úplný zastavení menstruace a tím by se zastavila částečně ta nemoc, a proto se ty operace bojím co to muze způsobit když nebudu půl roku kravcet
@levandule_k doktor rekl ze pokud se do toho února nic nezmění ze muze byt i dalsi ložisko endometriozy a to by byl úplný konec , chteli jsme mimco ale doktor mi řekl toto , název léku nevím jen řekl ze jsou léky na úplný zastavení menstruace a tím by se zastavila částečně ta nemoc, a proto se ty operace bojím co to muze způsobit když nebudu půl roku kravcet
@jana19912212 Já ti asi úplně nerozumím. Po operaci je nějaké doba rekonvalescence, ale to neznamená, že nebudeš mít půl roku menstruaci. Spíš se tam musí zhojit věci v těle. Záleží, kde máš ložiska a v jakém rozsahu.
Na fb je určitě nějaká skupina o Endometrióze, ptala bych se tam, jaké mají zkušenosti.
@jana19912212 Já ti asi úplně nerozumím. Po operaci je nějaké doba rekonvalescence, ale to neznamená, že nebudeš mít půl roku menstruaci. Spíš se tam musí zhojit věci v těle. Záleží, kde máš ložiska a v jakém rozsahu.
Na fb je určitě nějaká skupina o Endometrióze, ptala bych se tam, jaké mají zkušenosti.
@levandule_k ja uz jsem na jedné operaci byla v březnu a vzali mi uz jednu část, a ne jejlip se to hoji
@levandule_k ja uz jsem na jedné operaci byla v březnu a vzali mi uz jednu část, a ne jejlip se to hoji
@jana19912212 a řekl ze po těch lekach bych neměla právě půl roku měsíčky asi jsem se spatne možná vyjádřila, tak právě moc uplne času na rozmyšlenou pak nebude , mam ultimátum do února pak si myslí ze je větší pravděpodobnost dalších ložisek pokud mi ty léky nedá nebo nepůjdu na operaci na odstranění komplet dělohy
@jana19912212 Mám endošku, loni na podzim jsem byla na operaci, pak po 6tinedělí jsem dostala Zafrillu (vyvolá umělý přechod) na 3 měsíce, tím se ta endoška jakože uspala a já se zotavila po operaci a pak se začalo řešit IVF.
Ale vždy mi dal doktor na výběr jak můžeme dál postupovat, já jsem šla cestou, že se nejdřív zahojím a pak se budeme snažit, aktuálně jsem 24. týden těhotenství 🤞🍀🩷

Asi bych šla spíš na operaci. Ty hormony zní děsivě a může ti to i pak dělat neplechu, rozházet cyklus atp...