icon

PCOS, zvýšený testosterón, znížená funkcia štítnej žľazy

anjelik1235
10. únor 2016

Ahojte!

Po vysadení antikoncepcie sa mi prejavili polycystické vaječníky, zistili mi zvýšený testosterón a mám aj veľmi mierne zníženú funkciu štítnej žľazy. Ja deti nechcem, ale ten testosterón mi začína dosť ničiť život - začínam u seba pociťovať zvýšenú agresivitu, veľmi mi začalo rásť ochlpenie (oholím sa a o dva dni mám už čierne ochlpenie na nohách, rukách aj no tam...) , nemám ovuláciu, mám nepravidelný cyklus, začali sa mi robiť lupiny v dôsledku kandidózy spojenej so zvýšeným testosterónom, zhoršila sa mi kvalita vlasov a hlavne - nemôžem schudnúť ani za ten svet.

Môj gynekológ to chce silou mocou riešiť znovu nasadením antikoncepcie - ale to ja nechcem ani náhodou, konečne mám znovu chuť na sex a nechcem už do seba cpať hormóny a najmä príde mi to ako čiastkové riešenie. Sú vôbec na ten testosterón lieky čo pomôžu? Myslím to ako - lieky čo budem užívať najmä tomu pár týždňov, mesiacov a bude to ok? Máte nejaká skúsenosti?

dzungala
Autor odpověď smazal
no_title
10. únor 2016

Ahoj,
s PCOS musíš trochu změnit svůj životní styl. Musíš si dávat pozor na cukry, tuky, hodně pomáhá pohanka a luštěniny, viz: http://endokrinologie-obezitologie.cz/cs/clanky...
Taky pomáhá hormonální jóga a holky si chválí i čaj dr. mojžíšové. Ale je to chronické onemocnění, to znamená, že určitá omezení budeš mít pořád, bohužel.
Já ještě diagnostikováno nemám nic, ale je podezření na PCOS - nemám žádnou MS tudíž ani ovulaci (s tím se "krásně" dá snažit o miminko, opravdu 😠 ), chloupky na místech, o kterých se mi nesnilo 😀. Kdysi jsem měla i akné, ale to se mi už nevrátilo možná díky čajům a gynexu, co popíjím. Chloupky taky nejsou tak hrozné, jak bývaly, ale cyklus se nesrovnal nikdy. Nicméně pokud alespoň MS máš, tak to ještě nemáš tak děsné jak já 😉

no_title
10. únor 2016

@anjelik1235 můžu se zeptat, kolik je ti let?

dzungala
Autor odpověď smazal
anjelik1235
autor
10. únor 2016

@no_title Mám 20 rokov. Áno, prosím pekne 20...

Mykózy nemám a ani som nikdy nemala, ani hlien v krku. Menštruáciu mám nepravidelnú len mierne. Sklz 3, 4 dni... Akné mám tiež len veľmi mierne aj to okolo menštruácie. Ja si myslím, že ten testosterón nemám zvýšený až tak...

dzungala
Autor odpověď smazal
anjelik1235
autor
10. únor 2016

@dzungala No ale kandidóza je u mňa úplne mierna. Nemám žiadne hlieny, mierne lupiny, žiadne svrbenie, ani mykózy, vlastne kandidózu ani neviem či mám :D Polycystické vaječníky a testosterón sú u mňa problém.

dzungala
Autor odpověď smazal