icon

Praskla cysta na vaječníku? Rady a zkušenosti

petraaroman1
21. čer 2024

Zdravím chtěla bych se zeptat cca před týdnem mi moje Dr řekla že nám na levém vaječníku cystu 4 cm měly jsme počkat na měsíčky včera skončily a ne pořád bolí to břicho a na kontrolu mám jít 28 určitě si ale v pondělí zavolám aby ne vzala dříve ale chtěla bych se zeptat myslíte si že mi ta cysta praskla?? Já se hrozně moc bojím operace děkuji

rosalindamelinda
21. čer 2024

S cystou je to problém no. Předpokládám, že tě lékařka nechala čekat na MS, protože s trochou štěstí cysta při další menstruaci (z důvodu poklesu hormonů) praskne, ale je více pravděpodobné, že se tak nestane… cysta bude přetrvávat a vzhledem k tomu, že často produkuje hormony, bude rozhazovat ms cyklus, bude bolet a nakonec může její odstranění vyžadovat až operaci!
Takže tam určitě v pondělí zavolej a řekni jim, že tě to bolí a je to potřeba přes UZ zkontrolovat, co s tím.

cherie24
21. čer 2024

@petraaroman1 já mám na levém vaječníku cystu 4,5 cm už 3 roky minimálně. Dostala jsem na výběr, jestli operace nebo vyčkávat. Zatím vyčkávám, na operaci se mi ani trochu nechce. 🙂

petraaroman1
autor
21. čer 2024

@cherie24 aha a to můžu takhle mít v sobě dlouho??

petraaroman1
autor
21. čer 2024

@rosalindamelinda no od včera jsem už nekrvacela a dnes jsem byla venku seděla jsem na lavičce a když jsem vstala tak jsem cítila jak ze mě teče krev a takový maličký tlak tak myslíte že by mi praskla a popřípadě pokud ano co mám dělat jestly je to dobré nebo ne?

petraaroman1
autor
21. čer 2024

@cherie24 to mě taky ne já se moc bojim

rosalindamelinda
22. čer 2024

@petraaroman1 Jak jsem psala, tak v pondělí zavolat ke své gynekoložce a sdělit jí, že tě to bolí a co dalšího pozoruješ, že tě to omezuje apod. Měla by tě zkontrolovat na UZ a rozhodnout, co s tím. Pokud je ta cysta velká a zvětšuje se, pak by se možná měla raději nějak odsát, snad se to dá udělat i laparoskopicky, aby to nebylo tak invazivní.

te_reza
22. čer 2024

To ti nic nedala? Mám zjištěnou v pondělí a mám norethisteron na tři týdny, po ms kontrola. Taky doufám, že s ms zmizí.

cherie24
22. čer 2024

@te_reza já jsem tuhle srač** dostala taky a prd platný. 3 týdny mi bylo na zvracení, měla jsem šílené a neustálé bolesti hlavy, oteklé nohy až jsme nemohla chodit, zimnice, návaly tepla, nespavost a cysta je stále stejná. Litovala jsem toho, že jsem na to kývla už po 3 dnech. Je to pěkné svinstvo. Tohle jsou prý běžné stavy při tomto léku. 🙃

cherie24
22. čer 2024

@petraaroman1 Cysty se odstraňují, když dělají problémy a dost často se odstraňují pouze preventivně. Mě byla zjištěna úplně náhodou při vyšetření břicha po úraze. Mě to ale nebolí, je pořád stejná a žádný bordel v těle ani cyklu mi nedělá. Takže jsem se rozhodla, že to nebudu řešit. Jen se to hlídá. 🙂 Moje gynekoložka mě na operaci poslat chtěla hned. Mě se to moc nezdálo a tak jsme byla u jiného gynekologa, který dělá gynekologické operace a ten mi řekl, že samozřejmě laparoskopická operace se dá domluvit okamžitě, ale že není vůbec nutno do toho šťourat, pokud nechci. Některé ženy je prý mají celý život a nic jim to nepůsobí. Jiné to bolí, některé se začnou po letech zvětšovat a způsobují problémy a někdy můžou i prasknout a to je pak dost problém. Nikdo nikdy neřekne, co se bude dít, proto se to rádo dělá preventivně.

te_reza
23. čer 2024

@cherie24 je to sračka no, já taky čekám, kdy mě začne být zle, ale minule zmizela, tak doufám, že zmizí i teď

petraaroman1
autor
23. čer 2024

@te_reza jen nimesil

odula
23. čer 2024

@petraaroman1 se neboj, cysty nejsou nejak nebezpečný, zvlášť kdyz se sledujou. Ja je taky mívám, většinou s cyklem odejdou. To ze zakrvacis den "po" ms ještě klidně může byt ms. Nebo to mohla být klidne ta cysta. Jestli nemáš velký bolesti a nekrvacis nejak hodne, tak 28 určitě na kontrolu stačí.

petraaroman1
autor
24. čer 2024

@odula nekrvacim sem tam to břicho trochu pobolíva ale jinak ok fakt bych si jen přála aby mi cysta odešla po to má jinak diky

petraaroman1
autor
2. črc 2024

@odula tak jsem byla na tenkontrole cystu pořád mám ale zmenšila se na 3 cm a kontrola do konce roku pokud nebudou bolesti tak uvidíme prý se může zvetsit zmenšit a nebo při další ms odejít

odula
2. črc 2024

@petraaroman1 dik za update 🙂 tak preju at zmizí!!

aklin
2. črc 2024

@petraaroman1 s cystou mám velké zkušenosti. Vždy jakmile započne podzim, cysta se ukáže. A zmizí až na jaře. Mezitím roste a roste. Opakovaně dostávám agolutin, abych dostala menses. U mě je cysta hodně riziková, tudíž jsem hlídaná. Tentokrát jsem na ni vyzrála tělovými svíčkami.

petraaroman1
autor
3. črc 2024

@odula děkuji

petraaroman1
autor
6. črc 2024

Tak jsem skončila na pohotovosti měla jsem šílený bolesti praskla mi cysta jsem tu na pozorování měla jste některá ze jste i tak nesly na operaci?? Děkuji