Zanedbaná léčba rakoviny, je možné doktora zažalovat?

marcela2811
5. říj 2017

Dobry den, me mamince byla zjistena rakovina, bohužel se objevila metastáza v plicich a kostech. Omlouvam se za muj dotaz, ale jsem zoufala a nevim, co dal. Chtela bych si stěžovat na obvodního lekare, který jeji léčbu totalne zanedbal, presto ze si stezoval přes rok na bulky na krku, pateri a ukrutne bolesti cele ruky. Na zadne vysetreni ji neposlal a tvrdil, ze bulky jsou jen tukove a ruka ji boli, protože moc pracuje(ošetřovatelka) a ma si najit klidnejsi praci. Vždy dostavala jen prasky na bolest. Jednoho dne onoho doktora zastupovala jina pani doktorka, které se maminka svěřila, co ji trapi a ihned ji vypsala zadanky na vysetreni. Bohuzel se prokázalo, ze bulky v krku jsou nádory a ruka ji boli taktéž od nadoru v podpazdí/prsu. 12teho rijna ji cekaji chemoterapie v Moste. Ale prala bych si pro ni něco lepšího, jako Proton therapy centrum v Praze, léčbu nam nejspis pojistovna (VZP) odmitne proplatit a je nam vsem z rodiny jasne, ze to bude velmi vysoka castka. Proto bych se chtěla zeptat, jestli je mozne doktora zazalovat a vymahat po nem zpetne i peníze za léčbu? Protože ja jako samoživitelka si nedokazu představit, ze by mi bylo pujceno od 200 tisíc a vyse mamince na léčbu.

sweet81
5. říj 2017

Neporadím, ale je mi to moc líto. Vyžádala bych si vešekerou dokumentaci u obvodního lékaře a poradila se s právníkem. Předpokládán, že obvoďák bude mít záznám v kartě, že si maminka stěžovala na bolesti.

jipe
5. říj 2017

sice jiný případ, ale postup bude obdobný http://www.ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/re... Určitě bych se obrátila na advokáta zabývajícího se zdravotnickým právem

petuik
5. říj 2017

A taky bych zkusila Lékařskou komoru

marcela2811
autor
5. říj 2017

Snad ano, není typ doktora, co si všechno ustavičně zapisuje. Mamca u nej nedavno byla a prinesla mu všechny výsledky z Ústí nad Labem a cumel pry jak puk, když mu řekla, že z bulek jsou nádory. Najednou zacal psat neschopenky, všechno najednou slo. Bojim se, aby se nesnazil vse zamést pod koberec. V ordinaci mu dela sestřičku jeho nevesta, tak to nejspis nebude problém. Moc vsem dekuji za rady

sweet81
5. říj 2017

@marcela2811 jdi tam s maminkou a trvejte na předání karty, musí vám ji dát. Určitě se nenechte odbýt. Hodně štěstí

alubif
5. říj 2017

@sweet81 zdravotní karta je majetek lékaře, takže v tuhle chvíli pokud si ji nevyžáda soud má pacient nárok jen na výpis z karty.

terry1512
5. říj 2017

@alubif pacient má nárok na kopii karty, popřípadě si ji může sám kdykoliv ó to požádá komplet nafotit.

marcela2811
autor
5. říj 2017

Dekuji, kopii si vyžádáme a zacneme jednat, teda spise ja a sestra. Maminka ma spatnou prognózu, bojim se toho, ze se ji do nejakych pravnich tahanic chtit nebude. A co me na tom stve nejvic, ze mu to urcite vse projde. Maminka nam odejde a nam zustane jen plno dluhu za léčbu a pravniky.

luckaamilan
5. říj 2017

Bohuzial sme zazili s t

luckaamilan
5. říj 2017

..S tatinkom to same.. dlho si stazoval na bolest zad, obvodak to neriesil. Nakoniec z toho bola rakovina hrubeho creva v poslednom stadiu. Obvodaka sme nezalovali, tatinek by si to neprial, bol velmi mierumilovny clovek a ja po pravde nenasla odvahu...Mrzi ma co sa vam stalo, urcite mudr zazalujte, nedajte sa. Drzim vam palce.
Maminku motivujte, nech ma silu bojovat.

sweet81
5. říj 2017

@alubif Každopádně má právo na kopie.

marcela2811
autor
5. říj 2017

Snazime se maminku motivovat, jen jak to jde. Muze se ale stat, ze maminka odmitne doktora zalovat. Mame potom jako deti pravo doktora zalovat bez jejího souhlasu? Ja se s tim proste nesmirim, nechci aby mu to proslo. Chci aby si to vyzral a pamatoval si, ze lidi nejsou jen kusy hadru.

marcela2811
autor
5. říj 2017

@luckaamilan: s tatínkem mne to moc mrzi

danny36
5. říj 2017

@sweet81
@marcela2811 @marcela2811 kopii lékařské zprávy si může vyžádat buď maminka sama nebo vy po jejím písemném souhlasu. Bez jejího svolení (pokud není nesvéprávná) nemůžete nahlížet do její zdr. dokumentace, ani pořizovat kopie. A žalovat jejího lékaře, že může za "újmu na jejím zdraví" můžete tehdy, pokud ona vám dá zplnomocnění nebo po její smrti. Pokud maminka nebude nic chtít, nic s tím nezmůžete.

sweet81
6. říj 2017

@danny36 tak to je jasný😊

babanci
6. říj 2017

Je mi to moc líto. Dobře vím, o čem píšeš, protože to samé se stalo nám, naší dceři. Její bolesti zad byly údajně od uskřípnutého obratle. Za skoro 11 měsíců jí doktorka nic nezjistila, nikam neposlala, podezřívala jí, že simuluje. Dcera zemřela v 24 letech. Má tu malou dcerku. Chtěla jsem tu její doktorku zažalovat, rodina mi to rozmluvila, že nám to dítě nevrátí. Dodnes toho lituji, že jsme jí nehnali k zodpovědnosti. Nedejte se a žalujte. Držím palce, ať se mamince uleví a její stav se zlepší.

marcela2811
autor
6. říj 2017

@babanci : Dam na vasi radu a nedáme se. Když maminka nebude chtit sama, jsme pripraveni bojovat i po jeji smrti. Nepreju si, aby mu to proslo a dal si ordinoval dal bez zbytku studu. Dcery je mi opravdu lito, tohle by rodice zazivat nikdy nemeli. A ještě jednou dekuji za všechny zpravy

vendelinka08
6. říj 2017

Drzim palce...nedejte se....v dnesni dobe. Nemam slov co se to deje. Drzte se a at je mamince brzy zase dobre.

wenduliks
6. říj 2017

@marcela2811 Jestli ma metastazy v kostech,tak ji PTC urcite nepomuze. To nebude zalezet na VZP.Nicméně,dr.je opravdu na zalobu,jeho pristup k pacientovi a podcenovani priznaku je strašný!Drzim palce,at se z toho maminka dostane.